Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

μιά αλλιώτικη συνταγή


μαντζούνι από τον "τσελεμεντέ" της Έλλης Βασιλάκη

- Έναν καταφατικό παρατατικό, παρακαλώ.

- Μμμ..., για τι χρήση;

- Προσωπική. Καταπολέμηση αδράνειας της υποτακτικής του ενεστώτα μου και (κρυφοχαμογελώντας)...προληπτική ενίσχυση του εξακολουθητικού μου μέλλοντα. Βλέπετε, ξύπνησε το παραγωγικό μου ένστικτο και το πήρα απόφαση να βάλω μπρος όσο είναι καιρός.

- Α μάλιστα... με το καλό! δε νομίζω όμως ότι θα μπορέσω να σας εξυπηρετήσω... συνήθως παρατατικό σκέτο μας ζητάνε, που είναι μεν πανάκριβος και δυσεύρετος, αλλά έτσι κι αλλιώς σ΄ εμάς δεν αφήνει αξιόλογο κέρδος και δεν πολυφέρνουμε. Έχω εδώ έναν, σε αναβράζουσα οριστική, για εσωτερική χρήση α΄ προσώπου, που χορηγείται εφάπαξ στον ενικό και σε συνδυασμό με αντιόξινη δίαιτα και ταμένη άσκηση, εξασφαλίζει το επιθυμητό απόβαρο ενός ενήλικα παρατατικού. Αλλά καταφατικό δεν περιέχει, μόνο στον αόριστο κυκλοφορεί σε μορφή σταγόνων.

- Μα το θέμα είναι ότι παρατατικό έχω, χειροποίητο μάλιστα! ένα ισχυρό καταφατικό μου χρειάζεται, αλλά θεώρησα ότι δεν πωλείται μόνο του και γι΄ αυτό...

- Έχετε παρατατικό; δικό σας; ΄γειά στα χέρια σας! αυτό είναι σπουδαίο! μπράβο σας! Ε, τότε, μην ξοδεύεστε και μην στεναχωριέστε. Αφού δεν είστε αλλεργικός στις ενεργητικές προθέσεις, θα σας πω τι μπορείτε να φτιάξετε μόνος σας με απλά υλικά, αλλά πολύ προσοχή στη δοσολογία κι ευτυχώς όχι γρήγορα, για θεαματικότερα αποτελέσματα.

- Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια κι εγώ καμαρώνω! καλοδεχούμενη η συνταγή σας, σας ακούω.

- Λοιπόν, θα μαζέψετε όσο "μπορούσα" βρείτε στα ντουλάπια σας και θα το βάλετε να μουλιάσει μέσα σε μπόλικο φρεσκοστυμμένο "θέλω" σας, για τουλάχιστο ένα ολόκληρο τέρμινο, ώσπου να μαλακώσουνε τα κριτσίνια των αμφιβολιών και να μείνει χωρίς περιστροφές το ομογενοποιημένο μίγμα και τότε θα μπανιάρετε σ΄ αυτό, ολόκληρο το "θέλω" σας με τα φλούδια και τα κουκούτσια -μη φοβηθείτε, δε θα διαλυθεί, θα συγκρατηθεί διαρκώς εμποτιζόμενο- κι όταν θ΄ αρχίσει να παίρνει ένα εμπύρετο χρώμα στον τόνο του "πάλι", αφού σηκώσετε τα μανίκια, θα προσθέτετε σταδιακά από μιά γενναία ποσότητα "ας προσπαθήσω" κάθε φορά και θ΄ ανακατεύετε αποκλειστικά με τα χέρια σας, απαλά και συνέχεια, για να μην σβολιάσουν τα αγουροξυπνημένα όνειρά σας, μέχρι να αποφασίσετε -με το μάτι πιά- πότε σας μοιάζει έτοιμο για σερβίρισμα, πυκνοπασπαλίζοντάς το με άφθονες νιφάδες "θα τα καταφέρω" και με (καραμελωμένα προαιρετικά) ρήματα περασμένα από την ευκτική. Σαν αφυδατωμένος θα το πίνετε, γουλιά-γουλιά και πολλές φορές, στην αρχή, όταν ακόμα θα προφυλασσόσαστε στον πλέον καταφατικό παρατατικό. Σιγά-σιγά, θα επαναφέρετε την οριστική του ενεστώτα σας κι αργότερα, χωρίς καλά-καλά να το καταλάβετε, θ΄ απολαμβάνετε την ανοσία του επιθυμητικού σας μέλλοντα. Μη μου πείτε ευχαριστώ, δεν το΄χω σε καλό, για συνταγές-συμβουλές που οφείλουμε να μοιραζόμαστε μεταξύ μας. Μόνο μιά χάρη θα σας ζητήσω, να δω τον καινούριο παρατατικό σας.

- Μπορούσα, Θέλω, Πάλι, Ας προσπαθήσω, Θα τα καταφέρω. Αγάλι-αγάλι. Γίνεται!  



Σ. Δ.