Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Δύο αδέλφια από την Αργολίδα, εκτρέφουν γηγενείς φυλές, τυροκομούν με παραδοσιακό τρόπο και προβάλουν το διαφορετικό

Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου 
Δύο αδέλφια από την Αργολίδα, συνεχίζουν με πάθος και με πείσμα μια μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Εκτρέφουν γηγενείς φυλές, τυροκομούν με παραδοσιακό τρόπο και προβάλουν το διαφορετικό, το φιλόξενο, παραγωγικό και ποιοτικό πρόσωπο αυτής της χώρας. 
Κυρία Μπέλμπα, μας έρχεστε από την Αργολίδα. Πείτε μας λίγα λόγια για σας. 
Διατηρούμε με τον αδελφό μου μια καθετοποιημένη παραγωγική και αγροτουριστική φάρμα η οποία ακολουθεί την παράδοση ενός αιώνα. Είμαστε τέταρτης γενιάς κτηνοτρόφοι, εγώ είμαι γεωπόνος ζωικής παραγωγής και ο αδελφός μου πιστοποιημένος τυροκόμος. 
Ακολουθείτε μια ‘παραδοσιακή διαδικασία’ στην παραγωγή. Θέλετε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένη; 
Δεν έχουμε αλλοιώσει τον τρόπο της εκτροφής των ζώων μας. Δεν διασταυρώνουμε τα ζώα των τοπικών φυλών που έχουμε από τον προπάππου μας. Εκτρέφουμε αίγες σε 1.100 μέτρα υψόμετρο, σε μια περιοχή απίστευτης φυσικής ομορφιάς και καθαρότητας και παράγουμε ένα πάρα πολύ καλό γάλα. Κάποια στιγμή, αποφασίσαμε να εισέλθουμε στον τομέα της παραγωγής των δικών μας τυριών. 
Τι προϊόντα παράγετε; 
Παράγουμε φέτα, κεφαλογραβιέρα, μανούρι, μυζήθρες, γιαούρτι και, όταν ολοκληρωθεί η επένδυσή μας στο εμφιαλωτήριο της φάρμας, θα περάσουμε στο κομμάτι της εμφιάλωσης του κατσικίσιου γάλακτος, το οποίο θα διανέμουμε όπως ορίζει η νομοθεσία για τέτοιες περιπτώσεις: μέσα από τη μονάδα μας σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις. 
Έχετε όμως και μια ‘τουριστική’ πλευρά…
 Πράγματι μας ενδιαφέρει ο αγροτουρισμός. Η μονάδα μας είναι επισκέψιμη και ήδη σε συνεργασία με τουριστικά γραφεία από το Ναύπλιο, δεχόμαστε τακτικά ομάδες τουριστών και σχολεία. Δείχνουμε άρμεγμα και τυροκόμιση, κάνουμε πεζοπορίες στο βουνό και ταυτόχρονα προωθούμε τα προϊόντα μας. 
Πως βλέπετε την κινητικότητα που επικρατεί στο χώρο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων;
Για μια μικρή επιχείρηση σαν τη δική μας είναι κάτι θετικό. Έχουμε πράγματι την όρεξη να συμμετέχουμε · ο πατέρας μου που είναι κτηνοτρόφος από πέντε χρονών είναι πια ‘κουρασμένος’ για κάτι τέτοιο. Εμείς και λόγω των σπουδών μας είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία. Με την αγάπη που έχουμε γι΄ αυτό που κάνουμε και με τη βοήθεια κάποιων προγραμμάτων, θεωρώ ότι μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε και να εξελίξουμε αυτό που ήδη υπάρχει. Σίγουρα όμως δεν θα απεμπολήσουμε την παράδοση- δεν μας ενδιαφέρει κάτι πολύ μηχανοποιημένο. 
Τη γνώμη έχετε για την ‘επίθεση’ που γίνεται σε βάρος των προστατευόμενων ελληνικών τυροκομικών προϊόντων σε διεθνές επίπεδο; 
Έχω μικρή εμπειρία, δεν ξέρω αν μπορώ να μιλήσω για ‘αδικία’. Σίγουρα όμως είναι μια τρικλοποδιά που δεν επιτρέπει σε νέους τυροκόμους- επιχειρηματίες να βλέπουν πολύ μακριά και να κάνουν μεγάλα βήματα προς το μέλλον. Δεν πρέπει να πτοούμαστε όμως από κάτι τέτοιο, άλλωστε ως Έλληνες ζήσαμε και πολύ πιο δύσκολες εποχές και καταφέραμε να επιβιώσουμε. 
Σας ενδιαφέρουν οι εξαγωγές; 
Μας έχουν κάνει προτάσεις άνθρωποι που γεύτηκαν κι αγαπάνε τα προϊόντα μας αλλά προς το παρόν κάτι τέτοιο είναι δύσκολο επειδή η παραγωγή μας είναι πολύ μικρή· δεν μπορούμε να καλύψουμε μια εξαγωγή. Θέλουμε να εξελιχτούμε και κάποια προϊόντα μας με βάση το γίδινο γάλα που ετοιμάζουμε για το προσεχές μέλλον σίγουρα θα μπορούσαν να εξαχθούν. 
Πηγή: dairynews.gr
argolikeseidhseis