Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Αλλαγή συνεταιριστικής νοοτροπίας στην Ερμιονίδα

Η ανάγκη να υπάρχει ένας συνεταιρισμός που να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με διαφορετική νοοτροπία από αυτήν που ήδη επικρατεί ήταν ο λόγος που οδήγησε μια ομάδα ελαιοπαραγωγών να δημιουργήσουν πριν από δέκα μήνες τον Συνεταιρισμό ΘΕΡΜΑΣΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ. Το όνομα του συνεταιρισμού οφείλεται σε ιστορικές αναφορές του Παυσανία για την περιοχή και τη λειτουργία ενός ναού αφιερωμένου στη θεά Δήμητρα.
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Κώστας Μέλλος, εξηγώντας τους λόγους ίδρυσης του συνεταιρισμού, αναφέρει ότι «για όλους όσοι ξεκινήσαμε τη νέα προσπάθεια, συνεταιρισμός σημαίνει γεωργική εταιρεία με επιχειρηματικότητα. Συμπυκνώνουμε δυνάμεις για να δημιουργήσουμε μία γεωργική επιχείρηση, η οποία θα προάγει το προϊόν που παράγουμε». Ο Κώστας Μέλλος δήλωσε ότι ο
συνεταιρισμός απευθύνεται σε όλη την περιοχή της Ερμιονίδος υπό μία προϋπόθεση: «Να ενστερνίζεται το συλλογικό επιχειρείν και την υπακοή στη συλλογική λειτουργία. Οποιοσδήποτε, λοιπόν, συμφωνεί να αναλάβει τις ευθύνες που αναλογούν σε τέτοιες προσπάθειες, είναι ευπρόσδεκτος».Παρότι ο συνεταιρισμός απέκτησε ΑΦΜ τον περασμένο Μάιο, κατάφερε μέχρι τώρα να πετύχει την πώληση του αγουρέλαιου στην τιμή των 4,30 ευρώ το κιλό. Είναι μία εξαιρετική τιμή, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Λακωνία πούλησε με 4,60 ευρώ.Το επόμενο βήμα ήταν η διαμεσολάβηση μεταξύ των παραγωγών-μελών και των εταιρειών λιπασμάτων, πετυχαίνοντας μείωση της τιμής κατά 30%.Η ποιοτική χαρτογράφηση των ελαιώνων της Ερμιονίδας μέσω του προγράμματος INTERREG MED ARISTOIL είναι το τρίτο βήμα, το οποίο άρχισε να υλοποιείται το βράδυ της Δευτέρας, με σχετική ημερίδα στο Κρανίδι.