Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ - ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΠΟΙΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ

Του ΤΑΚΗ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗ

Πολλές φορές με ρωτούν ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι, ιδίως αυτοί που ξέρουν ότι αγαπώ τα τραγούδια.
Κάποιες φορές απαντώ με τους τίτλους κανά δυο τραγουδιών που τυχαίνει να μ' αρέσουν τη στιγμή που με ρωτάνε ή και για πιο μεγάλο -μπορεί και μόνιμο- διάστημα.
Αλλά όταν μού κάνουν την ίδια ερώτηση για ποιήματα, το πράμα περιπλέκεται περισσότερο. ΄Οχι γιατί θεωρώ το τραγούδι κάτι πιο ασήμαντο - το αντίθετο!, θάλεγα. Αλλά γιατί έχω διαβάσει τόσα ποιήματα, από μικρό παιδί στη ζωή μου, που, απ' όλη αυτή την εμπειρία, τι να πρωτοδιαλέξεις;
Έτσι, στο ερώτημα της ''Πρωτοβουλίας'' για την σημερινή μέρα ποίησης, παγκοσμίως, μού ήρθε, εντελώς αυθόρμητα, ν' απαντήσω όχι με κάποιο συγκεκριμένο ποίημα, αλλά μ' ένα μικρό κείμενο γύρω απ' την Ποίηση που με εκφράζει, θα τολμούσα να το αποκαλέσω ως και Μανιφέστο, απλά και μόνο γιατί δίνει διάσταση στην Ποίηση και ως Στάση Ζωής, κι όχι μόνο κατεβατά πάνω στο χαρτί.
''Η ποίηση- της ποίησης- την ποίηση- βαρέθηκα- τη ζωή σας- αυτή τι την κάνατε;'', σχολίασε κάποτε ένας νέος ποιητής που κατέληξε πεζογράφος- ας μη λέμε ονόματα. Κι ένας άλλος, παλιός ποιητής, έγραψε για την Ποίηση τα εξής :
''΄Ενας άνθρωπος δε λέγεται βέβαια ποιητής, επειδή έχει μόνο την ευκολία να γράφει στίχους. Η εσωτερική του ποιότης και ωριμότης, καθορίζει την ιδιότητα αυτή! ΄Οταν είναι βαθύτατα συντονισμένος, και κατέχει, ως ένα κορυφαίο βαθμό, την ικανότητα να δέχεται και να αφομοιώνει, όσο είναι δυνατό γενικότερα και πιο έντονα, τους μυστικούς παλμούς που τού προσφέρουν όλα τα γύρω, είναι ήδη γ ε ν ν η μ έ ν ο ς ποιητής! αν δε σ' αυτό προστεθεί και η κάπως μηχανική ευκολία να γράφει στίχους- πράγμα που είναι αρκετά κοινό, και συναντάται σε πολλούς ανθρώπους, που δεν είναι μολοντούτο ποιηταί,- τότε και μόνο τότε, έχει το δικαίωμα, απέναντι των άλλων, να ονομάζεται με τ' όνομα εκείνο!''


 ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΑΠΑΘΙΩΤΗΣ