Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

«Μετέωρο και Σκιά» | Ελεύθερη θέαση τεσσάρων ημερών

Ευγενής παραχώρηση του σκηνοθέτη Τάκη Σπετσιώτη λόγω της επετείου θανάτου του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη

Μετέωρο και Σκιά (1985)

Σενάριο – σκηνοθεσία:Τάκης Σπετσιώτης
Η επιδραστική ταινία «Μετέωρο και Σκιά» αποτελεί βιογραφία του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Ο σκηνοθέτης της Τάκης Σπετσιώτης παραχωρεί στο ΑΣΣΟΔΥΟ την άδεια να την προβάλει ελεύθερα για τέσσερις μέρες: από σήμερα Κυριακή 7 Ιανουαρίου (λίγο μετά την αλλαγή της μέρας ο ποιητής αυτοκτονεί) ως το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Γενάρη (όπου πραγματοποιείται η ταφή του*).

Χθες την 1η μ.μ. ανευρέθη νεκρός εις την παρά την οδόν Κουντουριώτου 21 οικίαν του ο ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης. (…) Εκ της γενομένης προανακρίσεως εσχηματίσθη αμέσως η εντύπωσις ότι επρόκειτο περί αυτοκτονίας.
Το Βήμα, 9 – 1 – 1944
Οι περισσότεροι θα γνωρίζουν την έντονη μυθολογία που κουβαλά στις πλάτες της η ταινία αυτή.  Για τους νεότερους θα αναφέρουμε απλώς πως στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1985 η ταινία απέσπασε συνολικά τέσσερα βραβεία: α΄ ανδρικού ρόλου για τον Τάκη Μόσχο, ενδυματολογίας και σκηνογραφίας για τη Ντόρα Λελούδα – Παπαηλιοπούλου και μακιγιάζ για τη Στέλλα Βότσου. Στο Φεστιβάλ της επόμενης χρονιάς τής απονεμήθηκαν τέσσερα βραβεία ποιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού: τα βραβεία καλύτερης ταινίας, α΄ ανδρικού ρόλου, ενδυματολογίας και μακιγιάζ.


Παίζουν: Τάκης Μόσχος, Νίκος Αλεξίου, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Γιάννης Ζαβραδινός, Γιώργος Κέντρος, Κώστας Λαδόπουλος, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γιάννης Παλαμιώτης, Μάνος Σταλλάκης, Εσθήρ Φράνκο, Δημήτρης Βαγενάς, Λαμπρινή Δημητριάδη, Άννα Κοκκίνου, Άννα Κουρή, Δημήτρης Πουλικάκος, Αλέξανδρος Ρεβύδης, Θάλεια Ασλανίδου, Νίκος Γαλιάτσος, Τώνης Γιακωβάκης, Χρήστος Ευθυμίου,Νίκος Ζαμπέτης, Αναστασία Κρίτση, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Irina Maradei, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Αβετ Σφακιανάκη, Νίκος Φρονιμόπουλος, Χρίστος Ακρίδας, Στέλιος Αναστασιάδης, Ανδρέας Βαχλιώτης, Μάριος Βουτσινάς, Διονύσης Κανάς, Αντώνης Κατσούρης, Γιώργος Μανούσκος, Κλαίρη Μητσοτάκη, Θωμάς Μπάκας, Δημήτρης Ξανθούλης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννης Σιλιτζόγλου.

* Η ταφή του Λαπαθιώτη καθυστέρησε και για να συγκεντρωθούν χρήματα από έρανο για τα έξοδα της κηδείας, αλλά και για να αποκλεισθεί η νεκροφάνεια, αφού η μητέρα του ποιητή είχε βιώσει ανάλογο περιστατικό.
Τάκης Μόσχος και Μιχαήλ Μαρμαρινός επί τω έργω


Δείτε την ταινία