Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Περφόρμανς Practicing της Ελισάβετ Σφυρή

Η πλατφόρμα έρευνας & τέχνης hd.kepler. σας προσκαλεί το Σάββατο, 31 Μαρτίου και την Κυριακή 1 Απριλίου 2018 από τις 6.30 έως τις 10.30 μ.μ στην περφόρμανς Practicing της Ελισάβετ Σφυρή στο εργαστήριο της Δέσποινας Χαριτωνίδη (Κοκκινάκη 3 - 5, 111 43, μετρό Άγιος Ελευθέριος). Την περφόρμανς θα ακολουθήσει μια έκθεση, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 6 Απριλίου 2018 κατόπιν ραντεβού στο hdkepler@gmail.com.
Η περφόρμανς Practicing της Ελισάβετ Σφυρή καταπιάνεται με το θέμα της προσοχής μέσα από τις οικολογίες της ισορροπίας, προσωπικές (σώμα, ψυχολογία, βίωμα) και συλλογικές (διάδραση, ανθρώπινες σχέσεις, κοινωνία). Το Practicing συμπεριλαμβάνεται στον εκθεσιακό κύκλο Ασκήσεις Προσοχής σε επιμέλεια της Ελένης Ρήγα σε συνέχεια της έκδοσης Οι οικολογίες του βλέμματος από την πλατφόρμα hd.kepler.



Το Practicing είναι ένα ζωντανό γλυπτό που αποτελείται από μια κινούμενη πλατφόρμα, η οποία κατά την ενεργοποίηση της παράγει ήχους, σύμφωνα με τη ρυθμική κίνηση των σωμάτων που στέκονται πάνω της. Τα μικρόφωνα, τα οποία είναι τοποθετημένα στην κινούμενη πλατφόρμα και πάνω στο σώμα της καλλιτέχνιδας, συλλαμβάνουν ακόμα και τον παραμικρό ήχο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δυναμικό ηχητικό κολάζ. Χρησιμοποιώντας τόσο το σώμα όσο και την πλατφόρμα ως όργανα, η Σφυρή προτείνει μια μη συμβατική χρήση των τριών βασικών στοιχείων της περφόρμανς (σώμα, φυσικός χώρος και ήχος) ενώ παράλληλα σχολιάζει την εργαλειοποίηση των σωμάτων κάτω από το καπιταλιστικό σύστημα.

Κεντρικό μέρος της καλλιτεχνικής έκφρασης της Σφυρή αποτελεί η ενασχόληση της με τον ήχο (μουσική, τραγούδι, θόρυβος). Ο ήχος που παράγεται κυρίως από το μικρόφωνο που είναι τοποθετημένο στο λαιμό της καλλιτέχνιδας είναι μια διαφορετική φωνή που μας θυμίζει ότι παρά τις θεωρίες περί ρευστότητας, έχουμε ακόμα ένα σώμα που φέρει τις σωματικές και συναισθηματικές συνέπειες της εποχής μας: άγχος, απόσπαση της προσοχής, κούραση και υπερκόπωση. Με την παραδοχή ότι έχουμε ένα σώμα, συνεπάγεται ότι έχουμε μια φωνή και ως εκ τούτου μια ικανότητα αντίστασης και ανθεκτικότητας. Το Practicing εφιστά την προσοχή στο παρόν, απευθυνόμενη σε ένα χειραφετημένο θεατή που συνδιαμορφώνει το έργο μαζί με την καλλιτέχνιδα.

Η Σφυρή επιχειρεί να αποτυπώσει καθολικές ανθρώπινες εμπειρίες και αντιμετωπίζει το σώμα τόσο ως πεδίο ατομικής όσο και συλλογικής μνήμης. Το γλυπτό μετατρέπεται σε μια άσκηση ισορροπίας διαρκείας, σε ένα τραγούδι που συνθέτεται κάθε λεπτό εκ νέου από και ανάμεσα σε δύο εύθραυστες αυτονομίες, διασυνδεδεμένες και αλληλεξαρτώμενες.

H Ελισάβετ Σφυρή (γ. 1994, Μαρούσι), ζει στο Λονδίνο και σπουδάζει γλυπτική στο Royal College of Art. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Goldsmiths University, Λονδίνο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως στο μουσείο CICA στη Νότια Κορέα, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Γενεύης ενώ το Μάιο του 2018 θα συμμετέχει στην έκθεση Sisyphus Version 20.18 στο Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών της Ταιβάν.