Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Ευμενίδες του Αισχύλου Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου 14 & 15 Ιουλίου στις 06:00 ακριβώς


Στεφανία Γουλιώτη

Ευμενίδες του Αισχύλου


ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΕΣΤΕΙΑ


Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου

14 & 15 Ιουλίου

στις 06:00 ακριβώς

Στο τρίτο μέρος της αισχύλειας τριλογίας, συναντάμε τον Ορέστη στο μαντείο των Δελφών όπου έχει καταφύγει για να ρωτήσει τον Απόλλωνα, πώς θα γλιτώσει από τις Ερινύες που τον κυνηγούν, μετά το φόνο της Κλυταιμνήστρας. Ο θεός τον συμβουλεύει να φύγει όσο οι Ερινύες ακόμα κοιμούνται και να καταφύγει στην Αθήνα. Στο ναό εμφανίζεται εν τω μεταξύ το φάντασμα της Κλυταιμνήστρας που ζητά δικαίωση καθώς ο Ορέστης παραμένει ατιμώρητος. Οι Ερινύες ξυπνούν και πάλι και διωγμένες από το ναό του Απόλλωνα ακολουθούν τον Ορέστη ως την Αθήνα, ικέτη στο άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Η θεά εμφανίζεται και ζητά να ακούσει και τις δύο πλευρές, αφενός τις Ερινύες, αφετέρου την απολογία του Ορέστη. Καθώς η υπόθεση είναι πολύ δύσκολη, η
Αθηνά αποφαίνεται πως πρέπει να συγκληθεί ειδικό δικαστήριο που θα κρίνει την αθώωση ή την ενοχή του ήρωα και θεσμοθετεί μ’ αυτό τον τρόπο ενώπιον των Αθηναίων πολιτών τον Άρειο Πάγο. Κατόπιν καταφτάνει κι ο θεός Απόλλωνας που αναλαμβάνει την υπεράσπιση του μητροκτόνου Ορέστη αλλά το αποτέλεσμα της δίκης που καταλήγει σε ισοψηφία καθορίζεται εντέλει από την ψήφο της θεάς Αθηνάς που αθωώνει τον Ορέστη στην θεωρούμενη, ιδρυτική αυτή πράξη της Δημοκρατίας αλλά και της Πατριαρχίας. Οι Ερινύες εξευμενίζονται και μετατρέπονται σε Ευμενίδες. Η παράσταση πραγματοποιείται στις 14 και 15 Ιουλίου στις 6:00 το πρωί ακριβώς στο Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου, δίπλα στον χώρο στάθμευσης.

Πριν την παράσταση θα υπάρχει κέρασμα για τους θεατές.


Σκηνοθετικό σημείωμα:

Με αφορμή τον μύθο των Ευμενίδων, δημιουργούμε μία παράσταση στο Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου. Σκοπός μας είναι ο μύθος να ηχήσει σε ένα τοπίο που θα τον ενεργοποιήσει μέσα μας. Ένα πρόσωπο περιβάλλεται από αυτή την ιστορία, ψάχνει να διαχειριστεί τα άγνωστα κομμάτια της και βιώνει την σχέση με τον πρωτογενή φόβο. Αυτό το πρόσωπο θα ψάξει τον κατάλληλο ήχο για να μικρύνει την άλυτη απόστασή μας με το μύθο. Στις 6:00 το πρωί, στο αρχαίο στάδιο, τη στιγμή που το τοπίο βρίσκεται στην αγνότερη στιγμή του, μπροστά μας, το πρόσωπο θα αρθρώσει την ιστορία, ή αλλιώς μια προσευχή και θα μας μεταφέρει μέσα στην κινούμενη, σκοτεινή ενέργειά της.
Μία ηθοποιός και ένας μουσικός συμπράττουν στο δύσκολο εγχείρημα της αφήγησης ολόκληρου του έργου με όλα τα πρόσωπα να ηχούν μέσα από ένα σώμα και ένα όργανο. Ο λόγος, ο ήχος, η ώρα και το τοπίο συμπράττουν σε μία εμπειρία μεταμόρφωσης.



Δείτε το τρέιλερ της παράστασης 
 




Συντελεστές:

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σύλληψη - Ερμηνεία:
 Στεφανία Γουλιώτη
Μουσική Δραματουργία - Εκτέλεση:
 Δημήτρης Καμαρωτός
Καλλιτεχνική συνεργασία:
 Σύλβια Λιούλιου - Γιώργος Κριθάρας
Σκηνικός Χώρος:
 Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια:
 Άγγελος Μέντης
Τεχνική Αλεξάντερ:
 Βίκυ Παναγιωτάκη
Βοηθός Σκηνογράφου:
 Ευγενία Μακρόγλου
Φωτογραφίες παράστασης:
 Άρης Καμαρωτός
Εκτέλεση παραγωγής:
 POLYPLANITY Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου & Βίκυ Στρατάκη



Διάρκεια: 60’ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
το Σαββατοκύριακο που έρχεται είναι πραγματικά ιδιαίτερο για το Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου.

Η Στεφανία Γουλιώτη παρουσιάζει στον ξεχωριστό αυτό χώρο τις Ευμενίδες, παράσταση που κλείνει τον κύκλο της Ορέστειας στο φετινό Φεστιβάλ. Στις 06:00 το πρωί ακριβώς, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιουλίου. Επισυνάπτεται το αναλυτικό δελτίο Τύπου.

Επίσης, ο πρώτος κύκλος του Λυκείου Επιδαύρου 2018 ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες και σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζεται στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου το σκηνικό αποτέλεσμα του κεντρικού εργαστηρίου Πολήττες, από την Πατρίσια Απέργη και την ομάδα Αερίτες, με τη συμμετοχή των σπουδαστών του Λυκείου. Δείτε το αναλυτικό δελτίο Τύπου και τις φωτογραφίες που επισυνάπτονται, για την παρουσίαση και για τον Α’ κύκλο του Λυκείου.

Σημαντικές σημειώσεις για τη δημοσιογραφική κάλυψη της παράστασης Ευμενίδες:
Το δημοσιογραφικό πούλμαν θα αναχωρήσει την Κυριακή στις 03:00 τα ξημερώματα (ή αν προτιμάτε βράδυ Σαββάτου) από την οδό Φιλελλήνων και Ξενοφώντος.
Δεν θα κάνει στάση στην Ομόνοια. Η στάση αυτή καταργείται για τα επόμενα δρομολόγια.

Η αναχώρηση από την Επίδαυρο προς την Αθήνα θα γίνει στις 9:30 το πρωί της Κυριακής, ώστε όσοι δημοσιογράφοι επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις των εργαστηρίων του Α’ κύκλου του Λυκείου Επιδαύρου 2018. Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου από τις 07:00 ως τις 09:00, διαρκούν 15’ η καθεμία και πρόκειται για τα εργαστήρια:
1.Η αντιστροφή του φύλου στις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη / Με τη Λίλο Μπάουρ, ηθοποιό, σκηνοθέτρια
2.Συναίσθημα και Κάθαρση: Μεταμορφώνοντας το σώμα του σύγχρονου ερμηνευτή /Με τους Sine Quan Non ART  Τζόναθαν Πράνλας-Ντεκούρ), χορευτές, χορογράφους
3.Η λειτουργία του χορού – το παράδειγμα του Οιδίποδα / Με τη Γεωργία Μαυραγάνη, σκηνοθέτρια
4.Γυναίκες: Θύματα και βία στο αρχαίο δράμα την εποχή του κινήματος #MeToo /Με τον Ντέννις Χίλτον – Ρηντ, σκηνοθέτη, καθηγητή υποκριτικής

Παρακαλούμε να δηλώσετε/επιβεβαιώσετε με απάντηση στο παρόν email μέχρι αύριο το απόγευμα 12/7:
1) αν θα καλύψετε δημοσιογραφικά την παράσταση, ώστε να φροντίσουμε για την πρόσκλησή σας
2) αν θα χρειαστείτε μεταφορά με το δημοσιογραφικό πούλμαν, ώστε να γίνει καταμέτρηση των θέσεων

Ευχαριστούμε πολύ
Μάρθα Κοσκινά
Martha Koskina
Press Office & Communication
HELLENIC FESTIVAL S.A.
8 Ipitou str., 10557, Athens
T: ++30 210 9282900, 9282914 (direct),
e-mail:
mkoskina@greekfestival.gr