Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη & τον Πολιτισμό 2018

Αγαπητοί φίλοι,

           Το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την τέχνη και τον πολιτισμό, το οποίο ιδρύθηκε τ
o 1988 από τον πιανίστα και μουσικοπαιδαγωγό, Γιώργο Μάνεση, γιορτάζει φέτος 30 χρόνια συνεχούς πολιτιστικής δράσης στη περιοχή της Ερμιονίδας. Στην επετειακή αυτή διοργάνωση, προσκαλεί τους δημότες και τους επισκέπτες του Δήμου Ερμιονίδας και της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου στις εκδηλώσεις του, στις οποίες θα λάβουν μέρος, τόσο καταξιωμένοι και διεθνούς κύρους καλλιτέχνες από έξι διαφορετικές χώρες, όσο και νέοι ανερχόμενοι μουσικοί. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον ξεχωριστό χώρο του κτήματος Μάνεση. Ακολουθούν οι εκδηλώσεις αναλυτικά:

(σημειώνουμε ότι η εναρκτήρια εκδήλωση της 28ης Ιουλίου με Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς αναβάλλεται λόγω του εθνικού πένθους, ως ελάχιστος φόρος τιμής στα θύματα των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών και των οικογενειών τους. Θα υπάρξει ενημέρωση εκ νέου για την ημερομηνία της επικείμενης διεξαγωγής της εκδήλωσης).

1 Αυγούστου – Προβολή του ντοκυμαντέρ των Αιμιλία Μπουρίτη & Πάνου Βιττωράκη με τίτλο «Μεταβιομηχανικά αγροτικά μονοπάτια» που παρουσιάζει την βίαιη βιομηχανοποίηση της αγροτικής ζωής στην περιοχή του Ασπρόπυργου μέσα από συνεντεύξεις, βιωματικά δρώμενα κ.α.


2 Αυγούστου Νέοι μουσικοί – μαθητές αλλά και απόφοιτοι – πιάνου & βιολοντσέλου θα ανέβουν στη σκηνή του φεστιβάλ προσφέροντας μια νότα νεανικής χάρης και φρεσκάδας. Στη συνέχεια η μεταφράστρια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ερευνήτρια Ζωή Ξαρλή, θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Η φύση και η θέση της γυναίκας στον Ευριπίδη».

3 Αυγούστου Ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και καθηγητής πιάνου στο πανεπιστήμιο της Tampa (Η.Π.Α.) Δρ. Γρηγόρης Ζαμπάρας, με πολυετή συμμετοχή σε φημισμένα φεστιβάλ όπως εκείνο του Newport (Η.Π.Α.) και πάμπολλες ηχογραφήσεις στο ενεργητικό του, θα παρουσιάσει ένα ρεσιτάλ με έργα L.v. Beethoven &F. Liszt.

4 Αυγούστου Ο νεαρός ανερχόμενος σολίστ του βιολιού Αιμίλιος Μπαρτζής με τον πιανίστα Γρηγόρη Ζαμπάρα θα ερμηνεύσουν ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα του σχετικού ρεπερτορίου, ενώ στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής κα. Ιωάννα Μαρή, θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Η θαυμαστή παιδαγωγία της μουσικής».

5 Αυγούστου – Ο πολυβραβευμένος διεθνούς φήμης Έλληνας βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος (μεταξύ άλλων, βραβείο "Gabriel Faure" το 2016 από την Académie du disque lyrique) και η ηθοποιός και συγγραφέας Μάρθα Τομπουλίδου, με τον Γρηγόρη Ζαμπάρα στο πιάνο, θα παρουσιάσουν υπό μορφή ραδιοφωνικής εκπομπής ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολυποίκιλο αφιέρωμα στο μουσικό θέατρο με τίτλο «Ραδιοπρόγραμμα».

6 Αυγούστου – Ο επί χρόνια εξάρχων βιολονίστας της Καμεράτας Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής Sergiu Nastasa και η αρπίστα της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ Maria Bildea, θα παρουσιάσουν ένα ρομαντικό πρόγραμμα με έργα των J.S. Bach, Saint-Saëns, Bartǒk & Sarasate για βιολί και άρπα.

7 Αυγούστου Συναυλία Gala για τα 30 χρόνια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη & τον Πολιτισμό αφιερωμένη στον ιδρυτή του Γιώργο Μάνεση με τον Έλληνα βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, τον Ιταλό τενόρο Stefano Marra, την Ιταλίδα σοπράνο Martina Paciotti, την Γαλλίδα αρπίστα Coline-Marie Orliac καθώς και τους πιανίστες Andrea Bosso (Ιταλία) και Γρηγόρη Ζαμπάρα.

8 Αυγούστου – Ο Ιταλός τενόρος Stefano Marra, με πολυάριθμες εμφανίσεις στα μεγάλα λυρικά θέατρα της Ιταλίας, και ο επίσης Iταλός Andrea Bosso, σολίστ πιάνου και ακομπανιατέρ σημαντικών λυρικών τραγουδιστών όπως της Ines Salazar, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα από γνωστές άριες του belcanto, ναπολιτάνικα τραγούδια κ.α.

9 Αυγούστου – Ένα αφιέρωμα στον F. Chopin με την γαλλίδα αρπίστα Coline-Marie Orliac – τακτική συνεργάτιδα του μεγάλου Claudio Abbado καθώς και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου & της Βιέννης – να ερμηνεύει έργα του γαλλοπολωνού συνθέτη μέσα από τον πρόσφατο δίσκο της, ενώ θα συνοδεύσει την πολυβραβευμένη Ιταλίδα σοπράνο Martina Paciotti, στα περίφημα πολωνικά τραγούδια του τελευταίου. Κατόπιν, η Δρ. Κλινικής Βιοχημείας και Ανοσολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Κατερίνα Σκενδέρη Τριγκάκη θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Ομοιοστασία σιδήρου & διατροφή»

10 Αυγούστου – Ο Έλληνας τρομπετίστας, καθηγητής και πολυβραβευμένος ερευνητής της αρχαίας ελληνικής μουσικής Δρ. Νίκος Ξανθούλης, θα δώσει ένα μοναδικό ρεσιτάλ αρχαίας ελληνικής λύρας με τίτλο «Η αρχαία ελληνική λύρα σήμερα». Στη συνέχεια, η αρχιτέκτων Σοφία Έλλενα θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Ω-Αθήνα: ένα βιβλίο αναζήτησης και ανάλυσης της Ακρόπολης».

12 Αυγούστου – Ο Ρώσος πιανίστας Δρ. Βαλερί Ισμαγκίλοβ, απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, θα πραγματοποιήσει ρεσιτάλ πιάνου με έργα ρώσων συνθετών όπως Balakirev, Tchaikovsky, Skriabin, Rachmaninoff κ.α. ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει ομιλία για τη ζωή και την τέχνη του Έλληνα πιανίστα Δημήτρη Μαρή.

13 Αυγούστου – Η σοπράνο crossover και συγγραφέας Μάνια Βλαχογιάννη, παρουσιάζει το «Αστέρι της Ερήμου - Ναλιμάρ», μια μοντέρνα όπερα βασισμένη στο πρόσφατο επιτυχημένο ομότιτλο βιβλίο της. Συμμετέχουν επίσης η μέτζο σοπράνο Κατερίνα Μποτώνη και η σοπράνο Γιούλη Φιλιππίδου. Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η νομικός και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος) Άρτεμις Χατζή θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Τα πλαστικά: φίλος ή εχθρός;».

Πέραν των ομιλιών που συνοδεύουν τις βραδυνές παραστάσεις, από 1 έως 9 Αυγούστου (10:00-12:00 καθημερινά, ανοιχτά στο κοινό), θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και εργαστήρια που αφορούν στην παιδαγωγική πιάνου του Γιώργου Μάνεση από τον διδάκτορα μουσικής του πανεπιστημίου της Σόφιας (Βουλγαρία) Γιάννη Γρηγοράκη, τον σολίστ και καθηγητή πιάνου στις Η.Π.Α. Γρηγόρη Ζαμπάρα, τον μεταφραστή και ερευνητή Στέφανο Θεοδωρίδη και την πιανίστα και αρχιμουσικό Σοφία Κόκκορη, ενώ από 4 έως 8 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο Οικογενειακής Συστημικής Αναπαράστασης (Family Constellation) από τον Νορβηγό ψυχολόγο Steffen Svendsen. Τέλος, από 1 έως 10 Αυγούστου το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Γαλάτη.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη & τον Πολιτισμό διοργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό σωματείο Όμιλος για την Μελέτη, Έρευνα & Διάχυση του Πολιτισμού (ΟΜ.Ε.ΔΙ.ΠΟ.), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τον Δήμο Ερμιονίδας και την Δημοτική Κοινότητα Πορτοχελίου.

Χορηγοί του Φεστιβάλ είναι ο Σύλλογος Φίλων Πορτοχελίου (Σ.ΦΙ.Π.) και τα Ελευσινιακά Πλαστικά-Αφοί Μαραγκού Ο.Ε.

Χορηγός επικοινωνίας: ALPHA Tv

Συνημμένο θα βρείτε το πρόγραμμα.
Περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.phifestival.com

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27540-51206


Με εκτίμηση,

Ο πρόεδρος                                                 Ο γραμματέας
Γιάννης Γρηγοράκης                     Στέφανος Θεοδωρίδης