Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ: ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση στον τομέα των απορριμμάτων στο Δήμο Ερμιονίδας είναι τραγική.

Στο ΔΣ της 9ης Ιουλίου 2018 και στη συζήτηση του θέματος «Αποκομιδή μπαζών, ογκωδών βαρέων αντικειμένων, λευκών συσκευών και λοιπών απορριμμάτων από κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Ερμιονίδας» η παράταξή μας, λόγω του κατεπείγοντος, συναίνεσε στην απευθείας ανάθεση της υπηρεσίας σε ιδιώτη αλλά κάναμε λόγο και για τις ευθύνες που έχει η δημοτική αρχή.

Με τη ΝΕΔΥΠΕΡ άλλωστε από την αρχή αυτής της δημοτικής περιόδου έχουμε επισημάνει πως ο τομέας της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι για μικροπολιτική και αντιπαράθεση και πως όλοι πρέπει να βοηθάμε στην επίλυση των προβλημάτων με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και τα συμφέροντα του Δήμου μας.

Όμως ο Δήμαρχος Ερμιονίδας στο συγκεκριμένο θέμα δεν αξιολόγησε ως όφειλε  την κατάσταση πάνω σε δύο βασικά ζητήματα:

1) Την έλλειψη των εργαζομένων στην καθαριότητα μετά την λήξη των συμβάσεων στις 31 Μαρτίου 2018.

Έτσι αντί να προκαλέσει συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας πριν τη λήξη των συμβάσεων, για τις ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν λόγω και των εκκρεμών υποθέσεων των πινάκων των επιτυχόντων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ (3Κ /2018), την προκάλεσε στις 16 Απριλίου 2018, με θέμα την πρόσληψη προσωπικού ανταποδοτικών υπηρεσιών δίμηνης απασχόλησης, που στην πράξη απέτυχε.

Επίσης η στάση του στο θέμα της προσφυγής των συμβασιούχων στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου ήταν επαμφοτερίζουσα και δεν ωφέλησε στην επίλυση του ζητήματος.

2) Tον μεγάλο αριθμό επισκεπτών, τουριστών και κατοίκων, που έρχονται το καλοκαίρι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ερμιονίδας  και  προκαλούν αύξηση του όγκου των απορριμμάτων αφού ο πληθυσμός σχεδόν τριπλασιάζεται.

Έτσι η υποβολή στο ΔΣ του Δήμου μας του θέματος για την ανάθεση τμήματος της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο με τη διαδικασία του συνοπτικού διαγωνισμού, που έγινε στις 29 Μαΐου 2018 ήρθε πολύ καθυστερημένα αφού δεν υπολόγισε την πιθανότητα χαμένου χρόνου από γραφειοκρατικές ή άλλες αιτιάσεις.

Έτσι ακόμα και σήμερα ο ανάδοχος δεν έχει ξεκινήσει την αποκομιδή με αποτέλεσμα πολλοί τόνοι απορριμμάτων να είναι στους κάδους και πέριξ αυτών.

Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε πως με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (3Κ 2018), ο Δήμος Ερμιονίδας θα έχει 31 µόνιµες  θέσεις εργαζομένων  στον τομέα της καθαριότητας µε αποτέλεσμα να θωρακίζεται η υπηρεσία,η οποία θα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες, σε συνδυασμό με τον απαραίτητο εξοπλισμό,  ώστε να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες στην ευρύτερη περιοχή.

Τάσος Τόκας

Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας

Επικεφαλής της   ΝΕΔΥΠΕΡ