Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Οι Βενετικοί Χάρτες της Πελοποννήσου στη Βιβλιοθήκη του ΙΛΜΕ


Την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018 έγινε στον πολυχώρο «Φουγάρο» Ναυπλίου η παρουσίαση του βιβλίου «Βενετικοί Χάρτες της Πελοποννήσου, τέλη 17ου – αρχές 18ου αιώνα» το οποίο εκδόθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2018. Την επιστημονική επιμέλεια είχε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αθήνας κα. Όλγα Κατσιαρδή – Hering, η οποία έκανε την παρουσίαση του βιβλίου μαζί με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αθήνας κα. Αναστασία Παπαδία – Λάλα και την επίκουρο καθηγήτρια του ιδίου Πανεπιστημίου κα. Κατερίνα Κωνσταντινίδου.

Το ΙΛΜΕ παρευρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου. Η κα. Όλγα
Κατσιαρδή – Hering, η οποία ήταν ομιλήτρια στην εκδήλωση του ΙΛΜΕ το Μάρτιο 2018 στην Ερμιόνη, προσέφερε το προαναφερόμενο βιβλίο στο ΙΛΜΕ για να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του.



Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το 1986, η επιστημονική επιμελήτρια του τόμου, Όλγα Κατσιαρδή- Hering, εντόπισε στη Χαρτογραφική Συλλογή του Πολεμικού Αρχείου της Βιέννης στα Κρατικά Αρχεία της Αυστρίας σειρά ανέκδοτων, χειρόγραφων, πρωτότυπων, έγχρωμων χαρτών που χρονολογούνται από την εποχή της Β’ Βενετοκρατίας στην Πελοπόννησο (1685–1715). Οι χάρτες είχαν σχεδιαστεί από ειδικούς μηχανικούς της Γαληνοτάτης με σκοπό την καταγραφή, υπό μορφή καταστίχων-κτηματογραφήσεων, των πελοποννησιακών περιοχών που από το 1685 είχαν περιέλθει στην κυριαρχία της. Μετά την κατάλυση της Βενετικής Δημοκρατίας από τον Ναπολέοντα και τη μετέπειτα ένταξη της Βενετίας στην Αψβουργική Μοναρχία, οι χάρτες αυτοί μεταφέρθηκαν στη Γεωγραφική Πολεμική Υπηρεσία της Βιέννης και παρέμειναν έκτοτε στα Κρατικά Αρχεία της Αυστρίας. Πρόκειται για δώδεκα χάρτες μεγάλων διαστάσεων (συνολικά 53 φύλλα) που αποτελούν πολύτιμο υλικό για τον ιστορικό, τον γεωγράφο, τον μελετητή του περιβάλλοντος, τον οικονομικό ιστορικό.

Στον τόμο συνεργάστηκαν οι ιστορικοί, αρχαιολόγοι και ειδικοί της χαρτογραφίας John Bennet, Siriol Davies, Χάρις Καλλιγά, Όλγα Κατσιαρδή- Hering, Ευτυχία Δ. Λιάτα, Ευάγγελος Λιβιεράτος, Αλέξης Μάλλιαρης, Μαρία Μάμαλη, Δημήτρης Μπελέζος, Κωνσταντίνος Ντόκος, Αγγελική Πανοπούλου, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Γιώργος Τόλιας και Αγαμέμνων Τσελίκας. Οι εμπεριστατωμένες μελέτες τους παρουσιάζουν και αναλύουν επιστημονικά τους χάρτες αυτούς και προσφέρουν το υλικό προς περαιτέρω ανάγνωση και μελέτη. Στον τόμο δημοσιεύονται όλοι οι χάρτες, συγκεντρωτικά αλλά και αναλυτικά ανά φύλλο, με την αρίθμηση η οποία έχει προστεθεί από τους μελετητές για να διευκολύνουν τη χρήση των εκτενών καταλόγων τοπωνυμίων. Την έκδοση επιμελήθηκε η Κωστούλα Σκλαβενίτη, η οποία συνέταξε και τα αναλυτικά ευρετήρια, προσώπων και τοπωνυμίων (βενετικά και ελληνικά). Τέλος, ο τόμος συνοδεύεται από ψηφιακό δίσκο με όλο το χαρτογραφικό υλικό.



Ερμιόνη 18-07-2018

Για το Δ.Σ. του ΙΛΜΕ

Η Πρόεδρος

Τίνα Αντωνοπούλου