Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

ΤΟ ΕΑΜ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΤΟ ΕΑΜ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ


Εξ αφορμής της Έρευνας του Βασιλείου Γκατσου.
Στην Ερμιονίδα το ΕΑΜ το στελέχωσαν οι πλέων ευυπόληπτη πολίτες, οι οποίοι όταν αντελήφθησαν τους σκοπούς των ιθυνόντων  απεχώρησαν. Δυστυχώς αυτό δεν μπόρεσαν να πράξουν και οι αντάρτες που είχαν ήδη ορκιστεί. Ηγετική μορφή του ΕΑΜ ο Μητροπολίτης Ύδρας Προκόπιος, στη Σκιά του οποίου έδρασαν οι Ερμιονίτες αδελφοί Ντούρου, Νικόλαος και Μόδεστος. Οι οποίοι και συνελήφθησαν από τους Γερμανούς στην Ύδρα γιατί πληροφορούσαν για τις κινήσεις των επίτακτων από τους Γερμανούς  καϊκιών, που μετέφεραν εφόδια στα Γερμανικά στρατεύματα στην Κρήτη, το  ΕΛΑΝ (Ιστορία Βασιλείου Λαδά) του οποίου το καταδιωκτικό μια  Κοιλαδιώτικη ανεμότρατα, με ένα πολυβόλο στη πλώρη, καλυμμένο  με σάκους  άμμου και που είχε ορμητήριο το λιμάνι της Ερμιόνης, με καπετάνιο τον αντάρτη Λευτεριά που σκότωσαν οι Γερμανοί στης Σπέτσες και μηχανικό τον Βασίλη τον Λιώση από το Κρανίδι,  περιπολούσε στην περιοχή και είχε προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στους Γερμανούς .
 Για την σύλληψη των Ντουρέων αντέδρασε ο Μητροπολίτης Προκόπιος, αλλά έλαβε την διαβεβαίωση των Γερμανών ότι        δεν θα τους σκοτώσουν, αλλά θα τους έστελναν σε στρατόπεδο στη Γερμανία για αναγκαστική εργασία. Όμως  καθ οδόν προς Κόρινθο, οι Γερμανοί εδέχθησαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ με σοβαρές απόλυες, οπότε οι Γερμανοί για αντίποινα, σκότωσαν 250 περίπου από τους Έλληνες Πατριώτες,  που συνόδευαν προς Γερμανία  έξω από τα εξαμίλια Κορίνθου, όπου και ανεγέρθη μνημείο των εκτελεσθέντων, ανάμεσα σε αυτούς ήσαν και οι δυο Ερμιονίτες  αδελφοί, Νικόλαος Ντούρος και Μόδεστος Ντούρος, φοιτητής Νομικής Αθηνών, του οποίου το όνομα αναφέρεται στην είσοδο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, κατόπιν ερευνάς και εγκρίσεως της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.
Και ιδού το αξιοπερίεργο να τον αναγνωρίζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου και να αρνούνται την αναγνώριση ο Δήμαρχος και το Δ. Συμβούλιο της Ερμιονίδας. Ειλικρινά αναρωτιέμαι  πόσο δικαιωμένοι αισθάνονται οι συνδημότες μου, για την επιλογή στο Δήμο μας, του Δημάρχου και των Συμβούλων, αφού η κρίση τους αποδεικνύεται ορθότερη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.
 Στην ίδια επιχείρηση συνελήφθη υπό των Γερμανών και ο Αδριανός Βιρβίλης  με την κατηγορία ότι περιέθαλψε 5 Άγγλους κομάντος στο Μετόχη, ιδιοκτησίας της Μητροπόλεως Ύδρας και ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές Κορίνθου, από τα βασανιστήρια. Τον πρόδωσαν οι μετέπειτα εθνοσωτήρες νικητές.
Σε αυτήν την εκκαθαριστική εκστρατεία των Γερμανών, εκτελέστηκε στης Σπέτσες και ο Γιώργος Σκούρτης, αγρότης, αγράμματος που δεν  γνώριζε τότε όπως και χιλιάδες άλλοι κατά που πέφτει η χώρα των μπολσεβίκων! Ο μόνος που γνώριζε  ήταν ο βορειοελλαδίτης Αναστάσιος Κακαβούτης πολιτικός καθοδηγητής,  γεωπόνος το επάγγελμα κάτοικος Ερμιόνης, ο οποίος εκτελέστηκε δια απαγχονισμού στο Κρανίδι. 
 Είμαι ευτυχής γιατί όλους αυτούς τους γνώρισα και μπορώ να σας διαβεβαιώσω, σε πείσμα όλων αυτών που εθελοτυφλούν, λόγο της καταστροφικής κατάρας του διχασμού ότι αργά η γρήγορα θα δικαιωθούν, γιατί είναι ΑΘΑΝΑΤΟΙ. 

Νοταράς  Γεώργιος