Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Η κα Μαρία Ευθυμίου στην Ερμιόνη




Θα υποδεχθούμε με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (κτίριο Συγγρού) , το Σάββατο  3 Νοεμβρίου  2018 και ώρα 18:30, την κα Μαρία Ευθυμίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει Ελληνική Ιστορία της περιόδου της Τουρκοκρατίας, καθώς και Παγκόσμια Ιστορία, η οποία θα μας μιλήσει, με θέμα: «Μεγάλες τομές στην παγκόσμια Ιστορία».
Είναι προσκεκλημένη της Δημοτικής  Βιβλιοθήκης Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος».
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη σπουδαία αυτή ιστορικό, για  τη μεταδοτικότητα του λόγου της και τον συναρπαστικό τρόπο που μας προσφέρει τη γνώση της ιστορίας.
Είναι  μια μοναδική  ευκαιρία να βιώσουμε μαζί της αυτό το ταξίδι.
Ας είμαστε όλοι εκεί.


(Να ενημερώσουμε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για αυτή την τόσο σημαντική εκδήλωση)

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Μαρία Δ. Ευθυμίου γεννήθηκε στην Λάρισα, το 1955. Ο
πατέρας της, Δημήτριος Ευθυμίου, ήταν φιλόλογος, Διευθυντής των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Η μητέρα της, Χριστίνα Βακάλη, ήταν δασκάλα.
Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Πρώτου και Δευτέρου Κύκλου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.
Από το 1981 είναι μέλος του ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει Ελληνική Ιστορία της περιόδου της Τουρκοκρατίας, καθώς και Παγκόσμια Ιστορία. Στην παρούσα περίοδο βρίσκεται στην βαθμίδα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας.
Ως προσφορά του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών προς το ευρύτερο κοινό, από 10ετίας διδάσκει δωρεάν κύκλους Ιστορίας σε Δήμους, και πολιτιστικούς Συλλόγους σε ολόκληρη την Αττική και την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα αυτά περί τα 50.000 άτομα.
Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά, αλβανικά.
Έχουν εκδοθεί τρία της βιβλία:
·       Rhodes et sa region elargie au XVIIIe siecle; Les activites portuaires, 1988
·       Εβραίοι και Χριστιανοί στα τουρκοκρατούμενα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου: οι δύσκολες πλευρές μιας γόνιμης συνύπαρξης, 1992·
·       La societe grecque sous la domination ottomane; Economie, identite, structure sociale et conflits (επιμ.), 2010 και έχουν δημοσιευθεί  περισσότερα από 50 άρθρα της σε επιστημονικά περιοδικά, σε ένθετα και σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων Ιστορίας.
Το 2013 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου - Στ. Πνευματικού».
Είναι μητέρα δύο ξεχωριστών νεαρών ανδρών (του Γιωργή και του Ρήγα Χατζηλάκου), δύο υπέροχων νυφών (της Claudia Marota και της Isaure Maiza) και γιαγιά της Μάγιας και της Έλενας.