Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

ΛΑΜΠΡΟΥ: ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ , ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΛΑΔΙ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ


Κρανίδι 13/11/2018

ΘΕΜΑ  : ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ , ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΛΑΔΙ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

Πέρασαν εφτά χρόνια που η ιδέα δυο νέων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης (κ. Π. Κολυμπάδης , κα. Δ. Μονά) να διοργανώσει ο Δήμος Ερμιονίδας την γιορτή του Ροδιού στην Ερμιόνη και την γιορτή της Ελιάς και του ελαιολάδου στο Κρανίδι και με αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου έγινε πράξη. Οι γιορτές πλέον καθιερώθηκαν και στηρίζονται από τις δημοτικές κοινότητες , την εκπαιδευτική κοινότητα , τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς , τους παραγωγούς της Ερμιονίδας όμως το ζητούμενο για τα επόμενα χρόνια είναι ο Δήμος Ερμιονίδας να εγγυηθεί την ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση των εορτών αυτών.
Διανύουμε ήδη το τελευταίο έτος της παρούσης δημοτικής περιόδου, τον Μάιο έχουμε δημοτικές εκλογές και είναι η ώρα να καταθέσουμε τις προτάσεις και στην τοπική κοινωνία , να θέσουμε στο δημόσιο λόγο τις παρατηρήσεις μας, τις θέσεις μας που θα εξασφαλίσουν την συνέχιση αυτού του θεσμού , την ποιοτική αναβάθμιση των γιορτών που προωθούν τα κορυφαία προϊόντα ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π) , το ρόδι και το λάδι, τα προϊόντα της γης της Ερμιονίδας. Κύριο μέλημα των εορτών απαιτείται να είναι :
1.     Η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των παραγωγών αυτό θα επιτευχθεί με πολλούς τρόπους , αλλά χρειάζεται να δοθούν και τα κατάλληλα κίνητρα συμμετοχής. Απαιτείται διεξοδικός διάλογος , ανταλλαγή απόψεων που θα εξασφαλιστεί η ευαισθητοποίηση των παραγωγών και η ενεργός  συμμετοχή τους.

2.     Ο στόχος της εξωστρέφειας δεν πέτυχε όταν η παρούσα διοίκηση του δήμου είχε «ριζοσπαστικές ιδέες» να διοργανώσει την γιορτή του λαδιού , μέσα στο καλοκαίρι , σε συνθήκες καύσωνα. Η εξωστρέφεια εξασφαλίζεται με συνεργασίες ,με τα επιμελητήρια, με τους εμπορικούς συλλόγους, , με τους επιχειρηματίες της τυποποίησης , με την συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις , με συνεργασίες με πανεπιστημιακούς φορείς.
Άρα ο στόχος της εξωστρέφειας και της καινοτομίας είναι το ζητούμενο που θα εγγυηθεί , την ποιοτική αναβάθμιση των τοπικών προϊόντων.
3.     Να συνδεθούν οι γιορτές των παραδοσιακών μας προϊόντων με προτάσεις γευσιγνωσίας και η εφαρμογή αυτών των προτάσεων από τους επαγγελματίες της εστίασης και τους τουριστικούς επαγγελματίες. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν κάποια δειλά βήματα αυτό όμως δεν είχε συνέχεια και δεν ολοκληρώθηκε. Πρέπει να αποτελεί στάση επαγγελματικής συμπεριφοράς , ο κάθε επαγγελματίας με κάθε τρόπο να στηρίζει την προβολή και προώθηση των παραδοσιακών τοπικών μας προϊόντων.
4.     Ο δήμος μας πρέπει να πρωταγωνιστεί θεσμικά και επίσημα στην ενημέρωση των φορέων των παραγωγών (συνεταιρισμοί , ομάδες παραγωγών , μεμονωμένοι παραγωγοί) και στην ευρύτερη επαγγελματική τους κατάρτιση η οποία θα εξασφαλίσει την ποιοτική αναβάθμιση και την αυξημένη παραγωγή των τοπικών προϊόντων.  
5.     Στην εποχή μας , είναι αντικειμενικά παραδεκτό , ότι οι εφαρμογές σύγχρονων μέσων προώθηση και ευρύτερης επικοινωνίας είναι το ζητούμενο , για να γίνει εύκολα αντιληπτό από τους καταναλωτές η μέγιστη διατροφική αξία των δυο κύριων προϊόντων του τόπου μας.  Με την βοήθεια των ΜΜΕ και την  ευρύτερη προβολή αυτό εξασφαλίζεται , και  αυτό το πρόγραμμα  προβολής και προώθησης δεν θα αφορά μόνο την Ερμιονίδα θα απευθύνεται στην διευρυμένη ελληνική αγορά και σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού.

          
Για τη Δημοτική Παράταξη
«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας»
Ο επικεφαλής
Τάσος Γ. Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας