Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

«Νικημένος της ζωής, νικητής της τέχνης του» Ο Ναπολέων Λαπαθιώτης μέσα από το φακό του Τάκη Σπετσιώτη.

74χρόνια συμπληρώνονται απόψε από το τελευταίο βράδυ του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και το ΑΣΣΟΔΥΟ προβάλλει το «Μετέωρο και Σκιά», την ταινία – βιογραφία του αυτόχειρα ποιητή. Εδώ μιλάμε με τον Τάκη Σπετσιώτη, σκηνοθέτη της ταινίας και συγγραφέα της μελέτης «Χαίρε Ναπολέων», δύο ιδιότητες που δικαιολογούν τον τίτλο του Λαπαθιωτολόγου, που του απονέμω – και τον αποδέχεται, γελώντας.
Με το που καθόμαστε και συστηνόμαστε, η κουβέντα ξεκινά από την σύγχρονη αθηναϊκή ποιητική σκηνή και τη θέση που θα είχε σ` αυτήν ο Λαπαθιώτης, αν ζούσε κι έγραφε.
– Κάθε μέρα – δεν υπερβάλλω – τριάντα εκδηλώσεις! Κάνω μια επισκόπηση στον τοίχο μου στο facebook, και στους 1.135 φίλους που `χουν μαζευτεί σε μια τετραετία, χωρίς να κάνω αιτήματα φιλίας, οπωσδήποτε οι 400 – 500 είναι ποιητές! «Ελάτε! Δε θα `ρθείτε;» Τι θα `κανε ο Λαπαθιώτης μ` όλους αυτούς; Φαντάζεσαι να πήγαινε στις βιβλιοπαρουσιάσεις; Θα `χανε πάθει τα νεύρα του! Εγώ νομίζω δε θα πήγαινε. Ιδίως ζώντας αυτή την ιδιότροπη ζωή, βγαίνοντας στις 9 το βράδυ και γυρνώντας στις 5 το πρωί, δε θα προλάβαινε! Στις 9 τελειώνουν οι εκδηλώσεις!
Θα πήγαινε για το κρασί!