Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Βασ.Γκάτσος: Η Καταιγίδα Ζορμπάς μας "έφερε" 1 350 000 ευρώ.


Η καταιγίδα του 2018 που την είπανε Ζορμπά (προς Θεού ούτε Κυκλώνας ούτε τι το παρόμοιο!) δεν ήταν απρόσμενη, δεν ήταν η σφοδρότερη δυνατή για την Ερμιονίδα. Συμβαίνει κάθε τόσο. Άλλωστε ούτε το Καταφύκι δεν κατέβηκε, που είναι το σήμα κατατεθέν πραγματικά ισχυρών βροχοπτώσεων στην Ερμιονίδα.
Κλιμάκιο αρμόδιου υπουργείου επισκέφτηκε την Ερμιονίδα, κατέγραψε τις ζημιές και βάσει της έκθεσής του,  μας ήρθαν αυτά τα χρήματα προς αποκατάσταση των ζημιών.
Η γνώμη των συμπατριωτών, νομίζω και του Δήμου μας, ήταν ότι οι περισσότερες ζημιές προήλθαν από κακοτεχνίες, αβλεψίες, επιχωματώσεις ρεμάτων, κ.λ.π., δηλαδή τα γνωστά. Άρα με αυτά τα χρήματα πρέπει να αποκατασταθούν με τον καλύτερο τρόπο για να μην έχουμε πάλι τα ίδια και τα ίδια.

Υπάρχει όμως και ένα θέμα που φοβίζει όλους τους Ερμιονίτες: Τι θα γίνει αν κατέβει το Καταφύκι και πλημμυρίσει τον Κάμπο της Ερμιόνης;
Στη φωτογραφία βλέπουμε τη λεκάνη απορροής του ρέματος του Καταφυκιού και των μικρότερων ρεμάτων που φέρνουν τα νερά τους στο Λιμάνι της Ερμιόνης. Ο νέος περιφερειακός δρόμος Ερμιόνης στέκεται σαν φράγμα που εμποδίζει τα νερά να κυλήσουν προς τη θάλασσα. Ως εκ τούτου θα μαζεύονται, και κάποια στιγμή θα "σπάσουν" τον περιφερειακό δρόμο και θα πέσουν με ορμή στο Μεγαλοπήγαδο και στα σπίτια που είναι κτισμένα στ' Αλώνια. Από τότε που φτιάχτηκε ο περιφερειακός δρόμος δεν έχει κατέβει το ρέμα του Καταφυκιού, ως εκ τούτου δεν έχει δοκιμαστεί η αντοχή του σε αυτή την ακραία κατάσταση, ούτε η ικανότητα των μικρών γεφυρών του. Και οι Ερμιονίτες ξέρουν από πραγματικό κατέβασμα του Καταφυκιού.

Καλόν είναι ο Δήμος να απευθυνθεί σε αρμόδια υπηρεσία, η οποία να βεβαιώσει ότι όλα έχουν καλώς, ή σε αντίθετη περίπτωση να προτείνει τα απαραίτητα έργα, ώστε ο δρόμος να μη δημιουργήσει  προβλήματα.Και καλό και φρόνιμο είναι αυτό να γίνει τώρα, και μέρος των χρημάτων να χρησιμοποιηθούν για γεφύρια και ρυθμίσεις ροής στον περιφερειακό δρόμο Ερμιόνης.


Βασίλης Γκάτσος