Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Βασίλης Γκάτσος: Η Κύπρος κάνει άλματα και μεις ......

Η Κύπρος έχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα νερού από την Ερμιονίδα. Πέραν αυτού αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής, και την οικονομική κρίση. Θα περίμενε κανείς λοιπόν να έχει πανάκριβο πόσιμο νερό για τα νοικοκυριά και μάλιστα με μεγάλα πάγια, φόρους και τέλη, αφού με δημόσιες επενδύσεις έχει φτιάξει 105 φράγματα και λιμνοδεξαμενές και 4 μεγάλες μονάδες αφαλάτωσης.
Το αντίθετο συμβαίνει.
Η Κύπρος, δηλαδή η εκάστοτε κυβέρνησή της και οι Δήμοι της, ΣΕΒΟΝΤΑΙ τα νοικοκυριά, σέβονται την οικογένεια ως το κύτταρο της Κοινωνίας.
Η εικόνα δείχνει το τιμολόγιο νερού (τριμηνιαίο) στη Λάρνακα (παρόμοιο είναι για όλες τις πόλεις και τα χωριά της Κύπρου).
Τι βλέπουμε;
1. Υπάρχει πάγιο τριμήνου για μηδενική κατανάλωση 17.33 ευρώ.
2. Ό,τι καταναλώνεις από κει και πάνω χρεώνεται, ενώ σε κάθε κυβικό κατανάλωσης προστίθεται 0.5 ευρώ για αποχέτευση - βιολογικό καθαρισμό.
3. Το ΦΠΑ είναι μόλις 5% (!!), αφού το νερό είναι είδος πρώτης ανάγκης για κάθε νοικοκυριό.
4. Έτσι παρόλο ότι έχουν φράγματα, τεράστια δίκτυα και αφαλατώσεις, το νερό χωρίς ΦΠΑ φτάνει στο νοικοκυριό περί τα 0.9 - 1.0 ευρώ το κ.μ. και φυσικά είναι πόσιμο αρίστης ποιότητας.
5. Ένας που έχει κλειστό το σπίτι του, άρα μηδέν κατανάλωση, θα πληρώσει το τρίμηνο 17.33 ευρώ.
6. Φυσικά με 30 κ.μ. κατανάλωση θα πληρώσει 62.25 ευρώ, αλλά για πόσιμο νερό. Αν έπινε από μπουκάλια (βλέπε Ερμιονίδα) θα πλήρωνε το διπλάσιο για τα μπουκάλια.

Αν μάλιστα ανοίξετε το site του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λάρνακας (κάτι σαν μεγάλη ΔΕΥΑΕΡ) θα ντραπείτε για το κατάντημά μας.
Τι είναι το Συμβούλιο: 

Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας (ΣΥΛ) είναι ημικρατικός οργανισμός (νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου). Εγκαθιδρύθηκε με Διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 11 Μαρτίου 1965, δυνάμει του περί Υδατοπρομήθειας (Δημοτικές και Άλλες Περιοχές) Νόμου, Κεφ. 350 και του άρθρου 188 του Συντάγματος.
Το ΣΥΛ εκτελεί καθήκοντα και ασκεί εξουσίες μέσα στα δημοτικά όρια της πόλης της Λάρνακας και στην τουριστική περιοχή Λάρνακας – Δεκέλειας. Σήμερα εργοδοτεί 60 υπαλλήλους, λειτουργεί υδρευτικό δίκτυο 357 χιλιομέτρων και προμηθεύει με νερό 35.000 νοικοκυριά που αναλογούν σε πληθυσμό 70.000 ατόμων

Σε εμάς έρχεται το κράτος και με 24% ΦΠΑ παίρνει το ένα τέταρτο για τις ανάγκες, άλλοτε του καπιταλισμού και άλλοτε του σοσιαλισμού.
Έρχεται χρόνια ο Δήμος  και εις γνώση του, όσο και εις γνώση των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών δίνει στα νοικοκυριά της Ερμιονίδας νερό που δεν πίνεται! Και το κράτος απαιτεί και 24% ΦΠΑ, δηλαδή ως είδος πολυτελείας!
Ο Δήμος διαθέτει εμφιαλωμένο νερό αρίστης ποιότητας σε μεγάλες μπουκάλες στο προσωπικό και τους επισκέπτες του, όχι όμως για τα μικρά παιδιά στα σπίτια τους. Δεν γνωρίζω αν διαθέτει στα σχολεία τους.

Αντιλαμβάνεσθε ότι η Ερμιονίδα ,δηλαδή όλοι μας, είναι πίσω και από τις λάσπες, όπως θα λέγανε οι παππούδες μας. Και οι παππούδες μας λέγανε ότι το νερό στο σπίτι είναι δείγμα πολιτισμένων ανθρώπων. Για τους απολίτιστους λέγανε "δεν έχουν ούτε νερό στο σπίτι".
Και μη νομίζετε ότι σαν μέγεθος απέχουμε πολύ από τη Λάρνακα. Ο Δήμος μας έχει 11 000 παροχές, και αν έδινε νερό σε όλα τα εξοχικά και τα ξενοδοχεία θα είχε 20 000 παροχές και το καλοκαίρι θα εξυπηρετούσε 50 000 μονίμους και τουρίστες.

Βασίλης Γκάτσος