Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Ευθυμιάδης Γιάννης 

  
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
Πέμπτη 21-03-19

10:00-12:00 O Kώστας Καναβούρης και ο Πανταζής Τσάρας στο μικρόφωνο του Τρίτου Προγράμματος σ’ ένα πρωινό δίωρο αφιέρωμα με ποιήματα για την ποίηση και τους ποιητές. Και με μουσικές εξαίσιες.
Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ποιητή και παραγωγού στο Τρίτο Πρόγραμμα, Μιχαήλ Μήτρα, που είχε την ιδέα για τη θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.
14:00-15:00 Στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης είναι αφιερωμένο το πρώτο μέρος της εκπομπής «Άλλος πλανήτης άλλη αλεπού, άλλο τριαντάφυλλο» με τον Γιώργο Γιανναράκο. Θα μιλήσει ο Βασίλης Βασιλικός, που ως πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO είχε υποστηρίξει την ιδέα του ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, που πριν από λίγες μέρες «έφυγε» από τη ζωή, για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και τη σύνδεσή της με την εαρινή ισημερία.
17:00-18:00 Στην εκπομπή «Τιμής ένεκεν στην ποίηση», ο Δαυίδ Ναχμίας συνδυάζει για μία ώρα σπάνιες απαγγελίες: Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, Μάνος Κατράκης, Γιάννης Βαρβέρης (διαβάζει Ρίτσο). Ο Σον Κόνερι διαβάζει την «Ιθάκη» του Καβάφη στα Αγγλικά και πολλοί ακόμα παρελαύνουν ανάμεσα από, λίγα σχόλια και κάποια ποιητικού ενδιαφέροντος ελαφρά τραγούδια, όπως το μοναδικό ελαφρό τραγούδι (μελοποιημένη ποίηση) «Οι μοιραίοι» του Κώστα Βάρναλη από τον Χρήστο Χαιρόπουλο.
20:00-21:00 Αφιέρωμα στην αραβική ποίηση και μουσική, από την εκπομπή «Με αφιέρωση» με την Αφροδίτη Κοσμά. Στους στίχους της αραβικής ποίησης, στίχοι με ευαισθησία, η πολιτική συναντά τον έρωτα, ο ερωτικός πόνος το αίτημα για ελευθερία, η υπαρξιακή αγωνία την καταγγελία. Η ποίησή τους αποτυπώνει το υψηλό επίπεδο της αραβικής ποίησης, παραδοσιακής και ελεύθερης, γραμμένης στην κλασική αραβική ή σε τοπική διάλεκτο – ή και σε άλλη γλώσσα πια, στην αραβική διασπορά.
Οι στίχοι των Αράβων ποιητών συναντούν τις νότες Αράβων μουσικών, τη γόνιμη και πλούσια παράδοση των παραδοσιακών, σύγχρονων τζαζ και ηλεκτρονικών ήχων.
21:10-23:00 Χίλιες και μία νύχτες στην ποίηση και στη μουσική στην εκπομπή «Ο αφηρημένος ταχυδρόμος της EBU» με την Αλεξάνδρα Γιαλίνη.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, θα μεταδοθεί συναυλία με την Εθνική Ορχήστρα Languedoc-Roussillon του Μονπελιέ και τη μέτζο σοπράνο Karine Deshayes υπό τη διεύθυνση του Michael Schønwandt να ερμηνεύουν αποσπάσματα από τον «Αλαντίν» του Carl Nielsen και τις «Σεχραζάντ» του Maurice Ravel και του Nikolai Rimsky-Korsakov.
Ανάμεσά τους, ο ηθοποιός Lambert Wilson απαγγέλλει ποιήματα εμπνευσμένα από τη μαγεία της Ανατολής: το «Claire de lune» από τη συλλογή του Β. Ουγκό «Τα ανατολίτικα», «Η Αυγή» του Αρθούρου Ρεμπό, τα «Δύο φλάουτα» του Λι Τάι Πο και δύο ποιήματα του Αλμπέρ Σαμέν: «Η αγορά» και ο «Αδιάφορος». Α ΠΟΙΗΣΗΣ
webradio.ert.gr/trito

Κοινοποίηση ενημέρωση:  Έλλη Βασιλάκη