Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα. «Ο τσαγκάρης στην Ερμιόνη»

Το ΙΛΜΕ τίμησε την διεθνή ημέρα εορτασμού των Μουσείων (18-05-2019) με ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού Σχολείου, το οποίο εκπόνησε από την ευρύτερη ενότητα επαγγελμάτων που χάνονται, με τίτλο «Ο τσαγκάρης στην Ερμιόνη».




Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οργανώθηκε σε δύο ημέρες, την Πέμπτη 16 Μαΐου και τη Δευτέρα 20 Μαΐου του τρέχοντος έτους, το οποίο παρακολούθησαν οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης (περίπου 80 μαθητές) του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης, αντιστοίχως. 






Στην αυλή του Μουσείου στήθηκε ο πάγκος, γεμάτος εργαλεία, του αείμνηστου Μιχάλη Σχοινά, παλαιού τσαγκάρη της Ερμιόνης, ευγενική προσφορά στο ΙΛΜΕ των θυγατέρων του, Κατερίνας και Κυριακής Σχοινά.




Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα διάφορα εργαλεία του παπουτσή, που ήταν τοποθετημένα πάνω στο ξύλινο τραπεζάκι του (σφυριά, σουβλιά, λίμες φαλτσέτες, καλαπόδια, σακοράφες, κόλες, βερνίκια κλπ). Είδαν περιοδικά μόδας της εποχής με παπούτσια ανδρικά, γυναικεία και παιδικά καθώς και τα δέρματα και τις δερμάτινες γιρλάντες που χρησιμοποιούσε ο παπουτσής. 
Στη συνέχεια δόθηκε στους μαθητές κατάλογος με τα ονόματα είκοσι παλαιών τσαγκάρηδων της Ερμιόνης, τον οποίο επιμελήθηκε η κα Ανθούλα Λαζαρίδου – Δουρούκου.
Επίσης τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσα από παραμύθι και εικόνες το ταξίδι του παπουτσιού που ξεκίνησε από την Ερμιόνη για να συναντήσει ανά την Ελλάδα άλλα είδη παραδοσιακών παπουτσιών (τσαρούχια, τσόκαρα, κρητικά στιβάλια, σκοπελίτικες κοντούρες, τερλίκια κλπ). Παράλληλα ενημερώθηκαν για τα είδη των παπουτσιών που χρησιμοποιούσαν παλαιότερες εποχές στην Ευρώπη (τσόκαρα Ολλανδίας, νυφικά παπούτσια Γαλλίας, παπούτσια από σημύδα της Νορβηγίας κλπ). Επιπροσθέτως τα παιδιά είδαν εικόνες και ενημερώθηκαν για τα παπούτσια που χρησιμοποιούσαν στην Αρχαία Ελλάδα (ποδοσακούλες, σανδάλια, κόθορνοι, κνημίδες, ενδορμίδες κλπ).




Οι μαθητές διασκέδασαν με το παιγνίδι (παπουτσοσαλάτα) που έπαιξαν. Χόρεψαν επίσης σε καλαματιανό ρυθμό ένα τραγούδι με θέμα τον παπουτσή, που φάνηκε ότι ιδιαίτερα απόλαυσαν.  




Τέλος τα παιδιά κατασκεύασαν από χαρτόνι παραδοσιακά πασούμια και τσαρούχια που ζωγράφισαν και στόλισαν με διακοσμητικά μικροαντικείμενα.




Τους μαθητές στο Μουσείο συνόδευσαν η Δ/ντρια Ντάκου Ελένη και οι δάσκαλοι Ασβεστοπούλου Ζωή, Κουκουμάτη Κατερίνα, Λαγός Βασίλης και Παπαδημητρίου Μαρία, τους οποίους το ΙΛΜΕ ευχαριστεί για τη συμμετοχή τους.
Το πρόγραμμα οργάνωσε και παρουσίασε η Γραμματέας του ΙΛΜΕ Κατερίνα Χατζηζήση- Σκούρτη. Συνέδραμαν για την επιτυχία του προγράμματος οι κυρίες Ανθούλα Λαζαρίδου – Δουρούκου, Ήρα Φραγκούλη – Βελλέ, Λίτσα Παγώνη και η οικογένεια του αείμνηστου Μίμη Κατσογιώργη, τελευταίου παραδοσιακού τσαγκάρη της Ερμιόνης. Το ΙΛΜΕ αποδίδει θερμές ευχαριστίες.