Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Γεώργιος Ζέρβας - Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης του Δήμου Ερμιονίδας?


Αν οι Έλληνες πιστεύουμε ότι ζούμε σε μία ευλογημένη και ευνοημένη Χώρα, τότε η Ερμιονίδα είναι διπλά ευνοημένη αφού υπερτερεί σημαντικά από άλλες περιοχές της χώρας μας λόγω της θέσης της, του κλίματός της, των θαλασσών της, των προϊόντων της κλπ που την κάνουν ξεχωριστή και χρόνο με το χρόνο περισσότερο αναγνωρίσιμη για τουρισμό εντός και εκτός Ελλάδος.
Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι σημαίνοντα πρόσωπα, από οικονομικής και κοινωνικής άποψης, έχουν επιλέξει τον τόπο μας και έχουν επενδύσει σ' αυτόν, ενώ ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται συνεχώς με θετική

συμβολή στην οικονομική ζωή της περιοχής.
Με δεδομένα τα παραπάνω, προκύπτει το ερώτημα αν υπάρχουν πράγματα που μπορούν, εφόσον γίνουν, να βοηθήσουν περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής προς όφελος των κατοίκων της, και αν ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι δύο σημαντικότεροι πυλώνες της οικονομίας της περιοχής μας, μεταξύ άλλων, είναι ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή με κυριότερους τομείς την ελαιοπαραγωγή και την κτηνοτροφία. Στον τομέα του τουρισμού, η διάρκεια της τουριστικής περιόδου είναι αντικειμενικά πολύ περιορισμένη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων, των επιχειρήσεων και των καταστημάτων, αν και οι προϋποθέσεις επέκτασης της περιόδου αυτής είναι αντικειμενικά πολύ ευνοϊκές. Επομένως, πρωταρχικός στόχος πρέπει και μπορεί να είναι η επέκτασή της με τις απαραίτητες παρεμβάσεις που μπορούν να υποδειχθούν από ειδικούς του συγκεκριμένου κλάδου.
Ένας δεύτερος στόχος, συναφής με τον προηγούμενο, είναι η ανάδειξη :
α. κάποιων σημείων-περιοχών με ιστορική σημασία, όπως ο οικισμός των αλιέων, το Φράγχθι και όχι μόνο, με την απαιτούμενη οργάνωση επισκεψιμότητας και προβολής της ιστορικής τους σημασίας, και
β.της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που συνδέεται με την παράδοση όπως για παράδειγμα η ελαιοπαραγωγή το τόπου μας.
Η ίδρυση ενός μουσείου με τη διαχρονική εξέλιξη της τεχνολογίας παραλαβής του ελαιολάδου, από το παραδοσιακό μέχρι το σύγχρονο ελαιοτριβείο, ή και της παραγωγής αλεύρου από τον παραδοσιακό κυλινδρόμυλο ( που υπάρχει στο Κρανίδι και αποτελεί μέρος της ιστορίας του τόπου ) με χρηματοδότηση από ενδιαφερόμενους φορείς, όπως έχουν ιδρυθεί στη Λέσβο, τη Σπάρτη και αλλού, μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες, να απασχολήσει άτομα και να συνδέσει την παράδοση παραγωγής του εξαιρετικού ποιοτικού ελαιολάδου ΠΟΠ Κρανιδίου και να συμβάλλει στην προώθησή του με την κατάλληλη ανάδειξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικών και διαιτητικών του χαρακτηριστικών.
Παρά την ύπαρξη όμως πολλών και αξιόλογων τουριστικών ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής, κάποιες από τις οποίες είναι πολύ υψηλού επιπέδου, δεν έχει υπάρξει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η επιθυμητή και επιζητούμενη χρησιμοποίηση – απορρόφηση τοπικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα ελαιολάδου, γαλακτοκομικών,κρασιών,μελιού κ.α. που αφενός υπερτερούν ποιοτικά, αφετέρου θα βοηθήσουν τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.
Πέραν αυτού, η οργάνωση του πρωτογενή τομέα σε σύγχρονες βάσεις όσον αφορά την παραγωγή, προώθηση και διακίνηση των βασικότερων προϊόντων, επ' ωφελεία των παραγωγών, με παροχή ουσιαστικής, συγκεκριμένης και εξειδικευμένης βοήθειας, μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης για τους ελαιοπαραγωγούς, κτηνοτρόφους, οινοποιούς, μελισσοκόμους και άλλους.
Οι παραπάνω ιδέες αποτελούν μέρος μόνο των προς υλοποίηση προτάσεων από μια νέα δραστήρια Δημοτική Αρχή που θέλει πραγματικά να βοηθήσει τον τόπο να κάνει ουσιαστικά βήματα προόδου και να δώσει προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Αυτά, και πολλά άλλα, έχουν ήδη συζητηθεί και αποτελούν προτεραιότητες στο πρόγραμμα υλοποίησης του συνδυασμού του υποψήφιου Δημάρχου κ. Ιωάννη Γεωργόπουλου.

Γεώργιος Ζέρβας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Δυνατή Ερμιονίδα