Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ: Αναδιοργάνωση του Δήμου.

Ο Δήμος είναι οργανισμός και κάθε οργανισμός διοικείται. Η διοίκηση δεν είναι μόνο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Επί των ημερών μας ακόμη και το κάπως μεγάλο σουβλατζίδικο έχει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001/2015. Μικρές βιοτεχνίες δεν μπορούν να εξάγουν, γιατί οι ξένοι τούς ζητούν το πιστοποιητικό ISO 9001, δηλαδή τους ζητούν να αποδείξουν ότι έχουν διοίκηση και σύστημα στην εργασία τους και δεν κάνουν ό,τι τους έλθει στην κούτρα. Μικρός επιχειρηματίας πήρε παραγγελία 600 000 ευρώ από Γερμανία και χοροπηδούσε από την χαρά του μέχρι να διαβάσει την τελευταία παράγραφο που του ζητούσαν να αποστείλει το πιστοποιητικό ISO 9001 και έτρεχε πανικόβλητος να πιστοποιηθεί.


Οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας έχουν ISO 9001  και σε λίγο θα έχουν όλοι. Μέσα σε αυτό το Σύστημα οι μικροί Δήμοι έχουν αναφορές για το Περιβάλλον σύμφωνα με το ISO 14001 και αναφορές Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 18001/2007.
Εκτός αυτού, για να μπορεί ένας Δήμος να παίρνει προγράμματα, χρήματα, κ.λ.π. για έργα, ιδιαίτερα από ΕΣΠΑ,  πρέπει να έχει ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ. Αυτή πλέον δίδεται ακολουθώντας το πρότυπο ISO 1429. Δηλαδή δεν είναι κάτι το φοβερό, αλλά απλά μικρό μέρος της όλης πιστοποίησης.

Αυτά τα συστήματα οργανώνουν έναν οργανισμό σύμφωνα με διεθνώς αποδεκτά πρότυπα. Με αυτά δουλεύει ο σύγχρονος κόσμος.
Αυτά τα συστήματα θα αναγκάσουν επιτέλους το Δήμο να αποφασίσει για τον ρόλο των εκλεγμένων και το ρόλο των υπαλλήλων του. Αυτά αναθέτουν ευθύνες, απαιτούν διαδικασίες, μετρήσεις, αρχεία, οργανωμένες αποθήκες και τόσα άλλα. Αυτά καταλύουν την "ενός ανδρός αρχή" και τους παράγοντες, αυτά απαιτούν οργανόγραμμα, αυτά ορίζουν πραγματικούς υπεύθυνους, αυτά υπενθυμίζουν σε δημάρχους και αντιδημάρχους ότι δεν βγήκαν παρά μόνο για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα της παράταξης.

Παράδειγμα: Αν είχαμε ISO 9001, στη Διαδικασία Συλλογής Απορριμμάτων θα έγραφε σαφώς ότι ο οδηγός δεν ξεκινάει το όχημα, αν ο ένας ή οι δύο εργαζόμενοι που αδειάζουν τους κάδους στο όχημα, δεν βρίσκονται κατά τη διαδρομή στην καμπίνα του οχήματος και όχι να κρέμονται σαν σταφύλια με το ένα χέρι, πατώντας σε ένα πανιόλο βρεγμένο από τα ζουμιά των κάδων (σαν τα ζώα θα προσθέσω). Η ζωή του εργαζομένου είναι πάνω από όλα και όχι τα σκουπίδια και η καθαριότητα.

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ δεσμεύεται μέσα σε 15 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της να λειτουργεί ο Δήμος με πιστοποιημένο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001/2015 με πρόσθετες αναφορές στο Περιβάλλον και στην Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας, και με πιστοποιημένη Διαχειριστική Επάρκεια σύμφωνα με το πρότυπο ISO 1429.
Αυτό σημαίνει Αναδιοργάνωση του Δήμου. Δηλαδή από το σύστημα του "ενός ανδρός αρχή" και της ερασιτεχνικής λειτουργίας του δήμου που την νομίζουμε οργάνωση, να κάνουμε ένα άλμα στον σύγχρονο κόσμο οργάνωσης και διοίκησης.
Είμαστε απολύτως σαφείς. Αμέσως σεμινάρια σε αιρετούς και υπαλλήλους του Δήμου, και αμέσως ζήτηση προσφορών από εξουσιοδοτημένες εταιρείες να αναλάβουν το όλο έργο. Να είστε βέβαιοι ότι θα κοστίσει πολύ λιγότερο από τον "γλυπτικό εκμοντερνισμό" μας.

Η υποψηφιότητά μου, λόγω γνώσης και εμπειρίας 36 ετών στον ιδιωτικό τομέα αποβλέπει στο να συμβάλω αποφασιστικά σε αυτό το άλμα.
Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ δεν κρατάει το ραβδί της Κίρκης. Έχει επίγνωση, έχει δυνάμεις, έχει τον ενθουσιασμό να κάνει αυτό το άλμα ε φ ι κ τ ό .

Βασίλειος Γκάτσος
Υποψήφιος ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ