Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Ναός Χθονίας.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έδειξε ότι το ιερό της Δήμητρος και της Κόρης στον ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών είναι ένας πολύ μεγάλος δωρικός ναός, μεγαλύτερος από του Μπιστιού, και πλησιάζει σε διαστάσεις τον διάσημο ναό της Ήρας στο Άργος.
Λεπτομερής δημόσια ενημέρωση έγινε προ πολλού στο Σουηδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. (Ο γράφων την μετέφερε παραστατικά μέσω των τοπικών μπλογκ).
Ο Παυσανίας αναφέρει λεπτομερώς και τα δρώμενα στον ναό αυτό και το ότι ήταν γνωστός στο πανελλήνιο.

Παραδόξως καμιά εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας δεν ασχολήθηκε με αυτό το θέμα, αν και είναι είδηση παγκόσμιας εμβέλειας. Δηλαδή κανείς δεν νοιάστηκε από τον τόπο μας να πάρει διάσταση το γεγονός όπως του άξιζε.

Και τώρα τι;

Θα θαφτούν τα θεμέλια του ναού που αποκαλύφθηκαν στο δυτικό μέρος των Ταξιαρχών και θα θάψουμε για πάντα την ιστορία μας; Αντί αυτού θα έχουμε μια 3D απεικόνιση, χωρίς να είναι ορατό ούτε ίχνος του ναού της Χθονίας;

Πρότεινα  ο Δήμος και η Τοπική Κοινότητά μας να κάνουν ό,τι πρέπει για να συνεχιστούν οι ανασκαφές στην πλατεία δυτικά των Ταξιαρχών, όπου και βρίσκεται το κύριο σώμα του αρχαίου ναού. Μετά να αποκαταστήσουν την πλατεία, αλλά όπου τα θεμέλια του ναού είναι σημαντικά να τα κάνουν ορατά με πλάκες από ειδικό γυαλί, όπως πρέπει να κάνουν και εσωτερικά του ναού των Ταξιαρχών.
Ο πανέμορφα αποκατεστημένος ναός των Ταξιαρχών και τα θεμέλια ενός από τους σημαντικότερους ναούς της αρχαιότητας είναι τοπόσημο για την Ερμιόνη και την Ερμιονίδα.
Είναι δε η αποκάλυψη ολόκληρου του ναού υποχρέωση και καθήκον μας, πρώτα προς την ιστορία της Ερμιόνης και ακόλουθα για την τουριστική - οικονομική της ανάπτυξη.

Αν τα θάψετε θα είναι πολιτιστικό έγκλημα. Οι απερχόμενοι δεν έκαναν τίποτε. Οι επερχόμενοι έχουν να πουν τίποτε;

Βασίλης Γκάτσος