Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Τάσος Λάμπρου : ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ ΤΟ 2020

Κρανίδι 07/01/2020

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ ΤΟ 2020

Διανύουμε τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς και αισθάνθηκα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις και ιδέες, μαζί με τις ευχές μου για μία δημιουργική και ειρηνική χρονιά. Μια χρονιά γεμάτη ελπίδα, γεμάτη με προκλήσεις, τόσο στο σύνολό της Ελληνικής κοινωνίας όσο και στην τοπική κοινωνία της Ερμιονίδας.
Η πρώτη πρόκληση αφορά στην πατρίδα μας που πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια το ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της ειρήνης μαζί με τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Ζούμε σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο με πολλές γεωπολιτικές διεκδικήσεις, αλλά και με διαμόρφωση νέων διακρατικών συμμαχιών. Απαραίτητες για την σωστή χάραξη εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες θα μας επηρεάζουν για τα επόμενα χρόνια.
Το ζητούμενο είναι η χάραξη μια ουσιαστικής εθνικής στρατηγικής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον Ελληνισμό και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιμετωπιστούν οι απειλές, αλλά και να διαμορφωθούν εκείνοι οι όροι που θα εγγυηθούν την συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης. Με παράλληλη στήριξη μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την Ελλάδα μία «ισχυρή χώρα».
Μία εθνική στρατηγική όχι μονο διακηρύξεων, αλλά και ουσιαστικών πράξεων και για την υλοποίηση απαιτούνται πρωτοβουλίες για να αναζητηθεί ένα εντικειμενικό «εμείς» στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής. Οι πολίτες είναι ώριμοι να ακούσουν σημαντικές θέσεις – πρωτοβουλίες που θα υπηρετούν την χάραξη εθνικής στρατηγικής.
Η δεύτερη πρόκληση, είναι η διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής πολιτικής τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης όσο κυρίως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο τοπικό κοινωνικό κράτος, μία ξεκάθαρη κοινωνική πολιτική που θα ξεφύγει από την απλή λογική της έκτακτης βοήθειας των κάθε είδος και μορφής επιδομάτων, την απλή στήριξη των εθελοντικών δράσεων κοινωνικής βοήθειας και αλληλεγγύης.
Το ζητούμενο είναι να καταχωρηθούν στην σύγχρονη κοινωνία μας τα κοινωνικά δικαιώματα που απορρέουν από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη μεταβιομηχανική κοινωνία μας. Μία κοινωνική Ελληνική πραγματικότητα που πέρασε μία δεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση και έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που απορρέουν από τις συνθήκες που επικρατούν στον σημερινό κόσμο μας (πχ προσφυγική κρίση κλπ).
Απαιτείται να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν σύγχρονες κοινωνικές δομές – υπηρεσίες που θα έχουν δυνατότητα χάραξης μιας οργανωμένης επιστημονικής κοινωνικής παρέμβασης εκεί που είναι αναγκαίο και απαραίτητο. Για να παίξει αυτή η διαδικασία πρωταγωνιστικό ρόλο απαιτείται να έχει ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοόικησης, μία σύγχρονη αποκεντρωμένη κοινωνική υηρεσία που θα υπηρετεί τους ανθρώπους και τις ανάγκες του.
Φυσικά για να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός απαιτούνται να υπάρχει σχέδιο, πόροι – χρηματοδοτήσεις και φυσικά κατάλληλο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Διεκδικούμε ένα σύγχρονο, κοινωνικό, αποκεντρωμένο, τοπικό κράτος με σύγχρονες υπηρεσίες για να διασφαλιστούν τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών και αυτό με την σειρά θα εγγυηθεί την παράλληλη αναπτυξιακή πορεία ενός τόπου.
Η τρίτη πρόκληση είναι για το Δήμο μας, ο Δήμος Ερμιονίδα να ξεκινήσει μία ολοκληρωμένη προσπάθεια να σχεδιαστούν και να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Εμείς τόσο σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου όσο και σε επίπεδο δημόσιας διαβούλευσης, δίνουμε μία υπόσχεση ότι θα δουλέψουμε με όλες τις δυνάμεις για να συμβάλλουμε σε αυτή την συλλογική προσπάθεια χωρίς φυσικά να ακυρώνουμε το θεσμικό μας ρόλο ως δημοτική παράταξη της μειοψηφίας να ελέγχουμε την άσκηση της δημοτικής εξουσίας και ταυτόχρονα να καταθέτουμε επικοδομητικές προτάσεις προς την επίτευξη – εκτέλεση ενός σημαντικού δημοτικού έργου προς όφελος των δημοτών μας. Όλα τα μεγάλα θέματα του Δήμου μας είναι ανοικτά και τα επόμενα δημοτικά συμβούλια θα έχουν πολύ ενδιαφέρον, θα είναι γεμάτα προκλήσεις για όλους μας, για το ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της δημοτικής δράσης, πως θα αντιμετωπιστούν μακροχρόνια προβλήματα που κρατούν το Δήμο μας δεσμευμένο, καθηλωμένο σεε μία απλή διαχειριστική λογική, χωρίς να αξιοποιεί σημαντικές χρηματοδοτήσεις, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Κεντρική διοίκηση.
Καλή χρονιά σε όλους, με ελπίδα, με δημιουργικότητα και να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

ΤΑΣΟΣ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ