Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Παγκόσμιο συναγερμό για τον κορωνοϊό κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, σε διεθνές επίπεδο συνιστά πλέον η επιδημία του νέου κορωνοϊού στην Κίνα, όπως αποφάσισε πριν από λίγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ύστερα από συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών.
Η απόφαση των ειδικών που συμμετείχαν στο πάνελ αναγκών ήταν «σχεδόν ομόφωνη».
Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Προέδρου του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ, η συνέντευξη Τύπου του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν ως εξής:
- Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η πιθανότητα ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας. Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα.
- Ο ΠΟΥ δεν συνιστά περιορισμό στις εμπορικές κινήσεις λόγω του ξεσπάσματος του ιού.

- Αντιτίθεται επίσης στη λήψη περιοριστικών ταξιδιωτικών μέτρων ή διεξαγωγής εμπορίου με την Κίνα λόγω του κορωνοϊού.
- Εχω δει τις δυνατότητες που έχει αναπτύξει η Κίνα στην αντιμετώπισή του και πιστεύω ότι σύντομα θα καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση του ιού.H κήρυξη εκτάκτου ανάγκης θα πυροδοτήσει συστάσεις για λήψη μέτρων σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στόχος θα είναι η αποτροπή της μετάδοσης του ιού διασυνοριακά και η διασπορά του, καθώς και ο περιορισμός των μή αναγκαίων εμπορικών και ταξιδιωτικών κινήσεων, σχολιάζει το Reuters.
Η συντριπτική πλειονότητα των 7.800 κρουσμάτων που έχουν ανιχνευθεί σύμφωνα με τα πλέον προσφατα δεδομένα του ΠΟΥ έχουν εντοπισθεί στην Κίνα και συγκεκριμένη την πόλη Ουχάν από όπου και ξεκίνησε ο ιός, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από την παράνομη αγορά άγριων ζώων. 
Ωστόσο περίπου 100 περιπτώσεις έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες.