Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

απόψε

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020, 9:10- 10:10 ώρα βραδινή
Μικρές Δεξαμενές Μελάνης

"Μ.Τσβετάγιεβα- Ρ.Μ.Ρίλκε: Αλληλογραφία"
* Ραδ/κή σύνθεση, αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά (Afroditi Kosma)


9 Μαΐου 1926
Ράινερ Μαρία Ρίλκε!
Μου επιτρέπετε να σας αποκαλώ έτσι; Εσείς, η προσωποποίηση της ποίησης, πρέπει ασφαλώς να ξέρετε πως το όνομά σας και μόνο είναι ένα ποίημα. Ράινερ Μαρία, αντηχεί εκκλησιαστικό - και παιδικό- και ιπποτικό.
...
Τι θέλω από σένα, Ράινερ; Τίποτε. Όλα. Να μου επιτρέψεις να σηκώνω το βλέμμα μου σε σένα κάθε στιγμή της ζωής μου- όπως σε ένα βουνό που με προστατεύει (σαν ένας πέτρινος φύλακας άγγελος!) Όσο δεν σε ήξερα, μπορούσα, τώρα που σε ξέρω -χρειάζομαι άδεια.
Γιατί η ψυχή μου έχει καλή ανατροφή.
Μαρίνα Τσβετάγιεβα


10 Μαΐου 1926
Μαρίνα Τσβετάγιεβα,
....
Το αισθάνεσαι ποιήτρια, πως με έχεις κατακτήσει, εσύ και ο υπέροχος συναναγνώστης σου, γράφω όπως εσύ και κατεβαίνω όπως εσύ τα λίγα σκαλοπάτια από την πρόταση ως τον ημιώροφο των παρενθέσεων, όπου τα ταβάνια είναι τόσο χαμηλά και όπου μυρίζει αλλοτινά τριαντάφυλλα που ποτέ δεν τελειώνουν. Μαρίνα: πόσο κατοίκησα το γράμμα σου. Και ποια έκπληξη όταν τα ζάρια του λόγου σου, ακόμα κι όταν ανακοινώθηκε η ζαριά, έπεσαν ακόμα ένα σκαλί πιο κάτω, δείχνοντας τον συμπληρωματικό αριθμό, τον τελικό (συχνά ακόμα πιο μεγάλο). Μια δύναμη της φύσης, ακριβή μου, αυτό, που κρύβεται πίσω από το πέμπτο στοιχείο και το παρακινεί και το οργανώνει;
Κι είχα πάλι την αίσθηση σαν να με είχε αποδεχτεί μέσα από σένα ολόκληρη η φύση, ένας ολόκληρος κήπος συναίνεσης γύρω από ένα πηγάδι, και από τι άλλο; Γύρω από ένα ηλιακό ρολόι. Πώς με σκεπάζεις και με παρασύρεις με τον οργιαστικό ανθό του λεκτικού καλοκαιριού σου.
Ράινερ Μαρία Ρίλκε


* Ηχοληψία, ηχητική επεξεργασία: Αλέξανδρος Κασσελάκης
* Τις επιστολές του Ράινερ Μαρία Ρίλκε διαβάζει ο Άγης Γυφτόπουλος (Agis Gyftopoulos)
*"Παστερνάκ- Τσβετάγιεβα- Ρίλκε: η αλληλογραφία των τριών"
μτφ. από τα ρωσικά: Σταυρούλα Αργυροπούλου (Stavroula Argyropoulou)
μτφ. από τα γερμανικά: Γιώργος Δεπάστας
Εκδόσεις Μεταίχμιο, α' έκδοση, Ιούνιος 2005


Έλλη Βασιλάκη