Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Αναστάσιος Γανώσης: Προτάσεις για οικονομική ενίσχυση και ελάφρυνση των επιχειρήσεων Τουρισμού και Εστίασης από τους ΟΤΑ Α και Β βαβμού.


Προτάσεις για οικονομική ενίσχυση και ελάφρυνση των επιχειρήσεων Τουρισμού και Εστίασης από τους ΟΤΑ Α και Β βαβμού.

Οι ραγδαίες και  πρωτοφανείς εξελίξεις για την παγκόσμια κοινότητα που φέρνει η πανδημία του κορονοϊού είναι καταστροφικές σε μεγάλο βαθμό προμηνύοντας έτσι ένα μέλλον αβέβαιο. Οι οικονομικές πληγές για τις πάσης φύσεως επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλες και η οικονομία μας δέχεται μια ακόμη μαχαιριά μέσα σε όλη αυτή την 10ετή μνημονιακή περίοδο. Στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης( καφετέριες, μπαρ ,εστιατόρια) θα είναι τεράστιες οι οικονομικές συνέπειες και σε πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμες για πολλές επιχειρήσεις. Αυτοί που μιλάνε για ευκαιρίες που θα παρουσιάζονται πάντα μετά από μια κρίση απλά δεν έχουν αναλογιστεί το ύφος της κρίσης αυτής που περνάμε και πώς η πανδημία του κορονοϊού θα αλλάξει για μερικά χρόνια την συχνότητα μετακινήσεων και ταξιδιών, πράγμα που θα αναγκάσει την πρώτη παγκοσμίως κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα να επαναπροσδιοριστεί. Μιλάμε για μια χρονιά ξεκάθαρα χαμένη όπου όσοι τα καταφέρουμε εν τέλει απλά θα έχουμε διαφυλάξει τα νώτα μας και τίποτα παραπάνω.

 Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δώσανε χαρά και σοβαρή στήριξη σε αρκετά επαγγέλματα και νοικοκυριά, αλλά δεν ανταποκρίνονται και δεν αντιπροσωπεύουν αυτήν την στιγμή τουλάχιστον τις επιχειρήσεις που φυτοζωούν ή μένουν κλειστές τους χειμερινούς μήνες και ξεκινούν την σαιζόν από το Πάσχα και μετά. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση με την σοβαρότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα θα επανέλθει δημιουργώντας κίνητρα και ελαφρύνσεις για αυτές τις επιχειρήσεις. Όμως δεν είναι μόνο ο κρατικός παρεμβατισμός που μπορεί να κρατήσει όρθιες τις <<εποχιακές >> επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης.
 Οι οργανισμοί τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού , Δήμοι και Περιφέρειες έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν σπουδαίες βοήθειες. Όσον αφορά τους Δήμους είναι εφικτό να αποφασίσουν μια σειρά από μέτρα για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης όρθιες, όπως :
·      Mείωση στο 50% του ενοικίου για την κατάληψη των χώρων ( πεζοδρόμια , χερσαία ζώνη)που ανήκουν στα λιμενικά ταμεία και Δήμους για το έτος 2020
·       Αν  υπάρχουν χρέη προς τα λιμενικά ταμεία και Δήμους από άλλες χρονιές να γίνει μια μείωση της τάξεως του 30% και δυνατότητα να ρυθμιστεί σε δόσεις .
·       Τα Δημοτικά Τέλη να μειωθούν κατά 50% σε όλες τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. 
·      Στους λογαριασμούς ύδρευσης να μην προστεθούν τα τέλη αποχέτευσης και να γίνει μια έκπτωση 30% για το έτος 2020 και σε προηγούμενους ανεξόφλητους λογαριασμούς να δοθεί η δυνατότητα έκπτωσης 30% και ευνοϊκή ρύθμιση δόσεων.
Οι περιφέρειες θα πρέπει και αυτές να ενισχύσουν και να δώσουν κίνητρα και ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις με σαφέστατα ευρύτερες παρεμβάσεις, όπως:
·      Επανασχεδιασμό του Τουριστικού προγράμματος και προϋπολογισμού για το έτος 2020 λαμβάνοντας υπόψη την νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα τουριστικά επαγγέλματα και τις συναφείς επιχειρήσεις
·      Επιδότηση των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών που επιλέγουν τα αεροδρόμια και λιμάνια της κάθε Περιφέρειας για τα δρομολόγια τους έτσι ώστε αυτές με την σειρά τους να προσφέρουν μειωμένες τιμές στα εισιτήρια και πακέτα τους.
·      Επιδότηση των ΚΤΕΛ όταν η μετακίνηση γίνεται για τουριστικούς σκοπούς
·      Δυνατότητα αυξημένης μοριοδότησης  για ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ 
Οι σύγχρονοι ΟΤΑ θα πρέπει να λειτουργούν ευέλικτα ασκώντας κοινωνική και οικονομική πολιτική προς όφελος των δημοτών και των επιχειρήσεων της διοικητικής τους ευθύνης. Μια τεράστια ανάσα για τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες θα είναι αυτή αν εφαρμοστούν τα παραπάνω μέτρα στην <<χαμένη >> σαιζόν που έχουμε μπροστά μας.
Αναστάσιος Γανώσης 
Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Αργολίδας