Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ.. 7-13/09 ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

Ο Ερμής και ο Κρόνος έχουν εξαφανιστεί μέσα στο φως της δύσης του ήλιου.
Η Αφροδίτη (με φαινόμενο μέγεθος – 3,9, στον Καρκίνο) είναι ο λαμπρός Αυγερινός στην ανατολή πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Μαζί της εμφανίζονται τα λαμπρά αστέρια του χειμώνα, ο Προκύωνας και ο Σείριος.

Ο Άρης (μέγεθος +1,0, στα πόδια των Διδύμων) φέγγει στον πρωινό ουρανό, ψηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα, αρκετά πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης. O Αλντεμπαράν, παρόμοιος σε λαμπρότητα και χρώμα με τον Άρη, βρίσκεται στα δεξιά της νοητής γραμμής που ενώνει τους δύο πλανήτες. Κάτω και στα δεξιά του είναι ο Μπετελγκέζ, επίσης παρόμοιος σε χρώμα με τον πλανήτη.

Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι μόλις 6 δευτερόλεπτα του τόξου και θα φθάσει στα 14 δευτερόλεπτα τον Ιανουάριο όταν θα βρεθεί σε αντίθεση, όχι ιδιαίτερα λαμπρός.

Ο Δίας (μέγεθος -2,8, στον Αιγόκερο για αυτό το έτος) έχει ήδη ανατείλει στα νοτιοανατολικά όταν έχει ήδη πέσει το σκοτάδι. Βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για παρατήρηση μετά τις 10 μ.μ. Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 49 δευτερόλεπτα του τόξου.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθείς) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν τις 10 μ.μ.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Αιγόκερο) βρίσκεται 5° μακριά από τον Δία όμως είναι 20.000 φορές πιο αμυδρός απ’ αυτόν.

Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται στα νότια νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.