Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

ESMA ΚΑΙ ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ



ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩN      

Παρουσίαση: Σπύρος Παπαδόπουλος

Μια βραδιά γεμάτη αυθεντική μουσική των βαλκανίων με την Έσμα, την Ξανθίπη Καραθανάση και παρουσιαστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο, στις 23 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Φίλων της Μουσικής.

To όνομα Esma, είναι θρύλος, είναι η ενσάρκωση της φωνής των τσιγγάνων. Η Esma Redzepova, τσιγγάννικης καταγωγής, η αποκαλούμενη και ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ, με βάση τα επιτεύγματά της τα τελευταία 40 χρόνια, αναμφισβήτητα αποτελεί την πιο πετυχημένη καλλιτέχνιδα στο είδος της. Το άλμπουμ της «Queen of the Gypsies», έχει επιλεχθεί στα 20 καλύτερα άλμπουμ από την "World Music" συλλογή. Πληθωρική παρουσία, με απεριόριστη λαχτάρα και χαρά να παρασύρει με πίστη και ψυχή το κοινό που την παρακολουθεί στις τραγουδισμένες ιστορίες των τσιγγάνων απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Φωνή μοναδική με αγνή καθαρότητα και βάθος. Μια φωνή ερωτική και ταυτόχρονα μελαγχολική, όσο καμιά άλλη στο χώρο των Βαλκανίων.

Έχοντας στο πλευρό της τον μέντορα και μετέπειτα σύντροφο της ζωής της, ταλαντούχο μουσικό και παραγωγό Στέβο Τεοντοσιέβσκι, κατέκτησαν τα Βαλκάνια και τον κόσμο, δίνοντας ετησίως περίπου 400 συναυλίες, συμμετέχοντας σε σύνολο 586 δισκογραφικών δουλειών, που κυκλοφόρησαν σε δίσκους, κασέτες και CD, εκ των οποίων 2 είναι πλατινένιοι, 8 χρυσοί και 8 ασημένιοι δίσκοι, χωρίς όμως ποτέ να εγκαταλείψει τη γενέτειρά της, τα Σκόπια.

Η Esma εκτός από τη μεγάλη καλλιτεχνική της καριέρα πραγματοποιεί και ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, το οποίο της χάρισε ήδη δύο υποψηφιότητες για «Νόμπελ Ειρήνης». Eίναι γνωστή στην Ελλάδα, μετά από την τεράστια επιτυχία των εμφανίσεών της στην Αθήνα, όπως επίσης και από την συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας το καλοκαίρι 2004 και στο Βαλκανικό Φεστιβάλ Νέων στο Λιτόχωρο ως «Τιμώμενο Πρόσωπο».

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, η Έσμα και η Ξανθίππη Καραθανάση θα τραγουδήσουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Την έχουν χαρακτηρίσει σαν μια από τις πιο μεγάλες (σπουδαίες) φωνές του τόπου μας , όπου αθόρυβα και ταπεινά υπηρετεί την Τέχνη.

Η προσφορά της στη πλούσια παραδοσιακή μας μουσική με τις διονυσιακές φωνητικές της καταθέσεις , από ανωνύμους και επωνύμους τραγουδιστάδες της , είναι ανεκτίμητη.

Αρνήθηκε πεισματικά, με δική της επιλογή και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να το κάνει , αποτραβηγμένη στα Μουδανιά της Χαλκιδικής, στη γενέτειρα της , να συμμετέχει στο βουερό τίποτα της αγοράς.
Έχει τραγουδήσει στα μεγαλύτερα festival του κόσμου και έχει βραβευτεί.
Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με τρίπτυχο βραβείο φωνής , ήθους και πατριωτισμού.
Η Ξανθίππη Καραθανάση μεγάλωσε σ' ένα περιβάλλον γεμάτο από ήχους, η μικρότερη και η πιό ζωηρή ανάμεσα στα τέσσερα καλλίφωνα παιδιά του Αποστόλη και της Ελένης Καραθανάση, ενός ζευγαριού που είναι μάλλον οι καλύτεροι τραγουδιστές και γλεντιστές του χωριού τους για πολλά χρόνια. Σε ένα περίγυρο όπου ζυμώνονται η τοπική μακεδινίτικη - χαλκιδικιώτικη παράδοση της οικογένειας, με την φρεσκάδα και τον πρόσχαρο χαρακτήρα των μικρασιατών προσφύγων, την διάλεκτο και τον τρόπο που τραγουδούσαν. Και τα σημάδια αυτής της επίδρασης έγιναν εμφανή από πολύ νωρίς για την Ξανθίππη. Πρέπει να ήταν φθινόπωρο του 1961, όταν ακούστηκε για πρώτη φορά στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, οπότε τα κολακευτικά σχόλια για τη φωνή της την κάνουν ευρύτερα γνωστή. Σε αυτό το κλίμα η Ξανθίππη, η μικρότερη από την ομάδα του παραδοσιακού τραγουδιού στο σταθμό της Θεσσαλονίκης, έχει μια συχνή ραδιοφωνική παρουσία την περίοδο 1961-1964, όπου διακρίνεται ιδιαίτερα για την ερμηνεία της στα αργά, καθιστικά τραγούδια της Μακεδονίας και κυρίως της Χαλκιδικής, παρ' όλο το νεαρό της ηλικίας της. Τότε κάνει και την πρώτη της δισκογραφική εμφάνιση, με τέσσερα μικρά δισκάκια 45 στροφών. Εν συνεχεία συνεργάζεται για λίγο με το Λύκειο των Ελληνίδων. Το 1970 αποσπά το Α' βραβείο σε φεστιβάλ Δημοτικού τραγουδιού στην Ντιζόν της Γαλλίας, ενώ κατεβαίνει να μείνει μόνιμα στην Αθήνα. Το 1971 παίρνει μέρος μαζί με τον Χρόνη Αηδονίδη σε μιά σειρά συναυλιών του ΕΟΤ με δημοτικά τραγούδια στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Είναι η ευκαιρία όπου οι δισκογραφικές εταιρίες ανακαλύπτουν το ταλέντο της Ξανθίππης, την πλησιάζουν και της προτείνουν συνεργασία.

ESMA
ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ