Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Έκθεση φωτογραφίας «O Μιρό της Μαγιόρκα» στο αεροδρόμιο


(1 Σεπτεμβρίου 2009 - 31 Μαΐου 2010)

«Το όνειρό μου, όταν θα μπορέσω να εγκατασταθώ κάπου, είναι να έχω ένα πολύ μεγάλο εργαστήριο, για να έχω χώρο και πολλούς πίνακες. Θα ήθελα να δοκιμάσω τον εαυτό μου στην κεραμική, στο τύπωμα, να έχω μία πρέσα.»

Χουάν Μιρό, Παρίσι, 1938

«O Μιρό της Μαγιόρκα», ονομάζεται η νέα σημαντική έκθεση φωτογραφίας που με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενεί το αεροδρόμιο της Αθήνας: Είναι μία μοναδική φωτογραφική περιήγηση στο εργαστήρι του σπουδαίου Καταλανού δημιουργού του 20ου αιώνα που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών να «ταξιδέψουν» στον προσωπικό χώρο δημιουργίας του Μιρό και να ζήσουν την ατμόσφαιρα του εργαστηρίου της Μαγιόρκα, μέσα από το φακό τριών σημαντικών φωτογράφων, των Ζαν Μαρί ντελ Μοράλ, Καταλά Ρόκα, και Χοακίν Γκόμις.


Η έκθεση στο αεροδρόμιο είναι τμήμα της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα έκθεσης Μιρό στην Ελλάδα, που διοργανώνει το Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αποκλειστικό υλικό από το ίδρυμα Pilar i Joan Μirό της Μαγιόρκα και τη συμμετοχή σημαντικών μουσείων και φορέων πολιτισμού σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν το έργο του Μιρό μέσα από μία διαφορετική οπτική, παρατηρώντας τον προσωπικό του χώρο, όπου και δημιούργησε τα έργα του, γεμάτα από ποίηση, φαντασία, χρώμα, ρυθμό, μουσική.
Η έκθεση «Ο Μιρό της Μαγιόρκα» στο αεροδρόμιο παρουσιάζεται σε τρία στάδια:

Από 1 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου θα φιλοξενηθούν οι φωτογραφίες του Ζαν Μαρί ντελ Μοράλ, από 1 Δεκεμβρίου έως 28 Φεβρουαρίου θα φιλοξενούνται οι φωτογραφίες του Καταλά Ρόκα και από 1 Μαρτίου έως και 31 Μαΐου, τα έργα του Χοακίν Γκόμις.
Την έκθεση θα μπορεί να επισκέπτεται το κοινό σε 24ωρη βάση, στο Επίπεδο Αφίξεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών / Είσοδος 1 (χώρος προσβάσιμος για όλους τους επιβάτες και τους επισκέπτες του αεροδρομίου).

 H έκθεση «O Μιρό της Μαγιόρκα» τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Γενική ευθύνη έκθεσης: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά. Επιμέλεια έκθεσης: Μάριος Ελευθεριάδης. Επιστημονική επιμέλεια: Μαρία Λουΐζα Λαξ (Ίδρυμα Μιρό της Μαγιόρκα)

Πηγή φωτό: ιστοσελίδα ΔΑΑ www.aia.gr .