Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ -ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ Υπάρχει άλλη εφαρμοσμένη διαχείρηση.

 Αντιγράφουμε απο το μπλόκ του Μάκη Κατσαϊτη 
                                 χωματερές-λυματολάσπη
 Καλα εγω ειμαι κολημενος και υπερβολικος. Ειναι και οι γραφειοκρατες των Βρυξελλων συνενοημενοι μαζι μου να κανουν κριτικη στους Δημαρχους της Ερμιονιδας;

Τεσσερες οι χωματερες επι 34.000 ευρω την ημερα μας κανουν ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΟΓΔΟΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ. Θα μπορουσε να αγορασει ο Δημος και να διαθεση ΔΩΡΕΑΝ σε ολα τα σπιτια καδους κομποστοποιησης για τα οργανικα (ενδεικτικες τιμες απο μια τυχαια εταιρεια http://veltiotiki.gr/content/view/12/13/ σιγουρα θα υπαρχουν καλυτερες τιμες σε αλλες εταιρειες η στην χονδρικη) και ψυκτες νερου με ανακυκλωσιμες φιαλλες των 20 λιτρων (120 ευρω κανουν στην λιανικη στα σουπερ μαρκετ οι ψυκτες).
   Με κοστος γυρω στα 150 ευρω για αυτα τα δυο θα μπορουσαμε με τα λεφτα μιας βδομαδας προστιμο να τροφοδοτησουμε ΔΩΡΕΑΝ ολα τα νοικοκυρια της Ερμιονιδας περιπου 6,5 χιλιαδες σπιτια. Την αλλη μερα θα μειωναμε τα σκουπιδια κατα 40% τουλαχιστον.Και μαλιστα απο τα καρκινογονα κατα την καυση πλαστικα μπουκαλια νερου.Ακομα και επιδοτηση για το ποσιμο νερο που θα αγοραζαμε να εδινε ο Δημος ( 10 λεπτα τo λιτρο= ενα εκατομμυριο ευρω τον χρονο) παλι κερδος θα ειχαμε σαν κοινωνια.
   Αρμόδιοι παράγοντες στις Βρυξέλλες έχουν αμφιβολίες για το αν έχει γίνει αξιόπιστη απογραφή των χωματερών που παραμένουν σε χρήση, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι πολλές περιπτώσεις έχουν καμουφλαριστεί πίσω από την ταμπέλα των «δεματοποιητών».

   Υπολογίζεται πως για κάθε χωματερή που θα διαπιστωθεί ότι θα εξακολουθεί να λειτουργεί θα επιβάλλεται πρόστιμο 34.000 ευρώ την ημέρα, μέχρι να κλείσει!
   Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η χώρα μας δεν έχει δώσει ώς τώρα δείγματα γραφής για τη μείωση των απορριμμάτων. Υπολογίζεται ότι κάθε πολίτης παράγει 474 κιλά σκουπίδια τον χρόνο, περίπου 1,3 κιλό την ημέρα και η γενική τάση την τελευταία τριετία είναι η αύξηση των ποσοτήτων που καταλήγουν στις χωματερές κατά 3% τον χρόνο. Από το 2000 η συνολική αύξηση είναι της τάξης του 48%. Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται σταθεροποίηση, ενώ στη Σουηδία και τη Δανία υπάρχει αισθητή μείωση λόγω των οργανωμένων προγραμμάτων ανακύκλωσης.
  Και παμε στην λυματολασπη τωρα
 «Από του χρόνου δεν θα υπάρχει λυματολάσπη που θα πετιέται στον ΧΥΤΑ Λάρισας», δηλώνει ο κ. Σαμαράς, ενώ σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Λάρισας παράγει 20 τόνους λυματολάσπης την ημέρα και παράλληλα με το συγκεκριμένο πείραμα στις καλλιέργειες μελετάται και η χρήση ενός άλλου παράγωγου των αστικών λυμάτων.

  Πρόκειται για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού του Βιολογικού για άρδευση του αστικού πρασίνου. Με το πείραμα της λυματολάσπης αφ’ ενός μεν μειώνεται το κόστος παραγωγής για τους αγρότες με τη δωρεάν προμήθεια λιπαντικού υλικού, αφ’ ετέρου, δε, λύνεται ένα σημαντικό για τις ΔΕΥΑ πρόβλημα διαχείρισης και διάθεσης των αστικών λυμάτων.
 Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη η μέθοδος χρησιμοποιείται ήδη εδώ και 20 χρόνια. Στη Γαλλία διατίθεται το 58% και στην Ισπανία το 65% της παραγόμενης λυματολάσπης.
  Ας μην εκλειφθει η επιμονη αυτου του ιστολογιου σαν αντιπολιτευση στην δημοτικη αρχη.
  Αυτα που γραφω ξανα και ξανα δεν τα κατεβαζω απο το κεφαλι μου ουτε παω να το παιξω εξυπνος.
  Ειμαι σιγουρος πως και ο Δημαρχος και καποιοι τοτυλαχιστον δημοτικοι συμβουλοι καταλαβαινουν πως δεν γραφω βλακειες.
  Η διαφωνια μας ειναι πολιτικη γιατι εγω πιστευω πως ρεαλισμος ειναι να γινουν ΤΩΡΑ ολα αυτα (που ετσι κι αλλιως θα γινουν καποτε), ενω η σημερινη πλειοψηφια τα βλεπει βουνο δυσκολο και προσπαθει να βρει αλλες αμεσες λυσεις μπαλωματα, που αντι να επιλυσουν το προβλημα το κανουν ολο και πιο μεγαλο σε βαθος χρονου.