Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Οι δήμοι θα πληρώνουν όσα σκουπίδια παράγουν

Ανατροπές στον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών και υπολογισμού των τελών καθαριότητας, καθώς και κίνητρα για ουσιαστική ανακύκλωση προωθούνται με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η υπουργός Περιβάλλοντος στη Βουλή. Μια συμβολική κίνηση από την Τίνα Μπιρμπίλη, που θέλει με αυτό το πρώτο βήμα να αναδείξει το 2010 ως έτος σαρωτικών αλλαγών στο μεγάλο κεφάλαιο της διαχείρισης των απορριμμάτων, που αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της χώρας μας.
Το ετήσιο κόστος διαχείρισης μόνο των οικιακών σκουπιδιών ανέρχεται σε ένα δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί την ταφή, που αποτελεί την πιο φθηνή μέθοδο. Να σημειωθεί ότι στην Αττική το κόστος αποτιμάται σε 40 ευρώ τον τόνο και με την πλήρη λειτουργία του «ξεχασμένου» περιφερειακού σχεδιασμού, που περιλαμβάνει σταθμούς μεταφόρτωσης, κέντρα διαλογής και ανακύκλωσης ώστε να καταλήγουν για θάψιμο μόνον υπολείμματα, θα διαμορφωθεί σε 90 έως και 110 ευρώ ανά τόνο, που θα υπερδιπλασιάσει το κόστος και επομένως τα τέλη καθαριότητας. Ιδιαίτερα ανεπαρκείς είναι οι επιδόσεις στον τομέα της ανακύκλωσης, που μαζί με την κομποστοποίηση (2%) μόλις φθάνει το 16% με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το 2007, παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του τέως υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ που έκανε λόγο για... διπλάσιες ποσότητες. Με το σημερινό καθεστώς, οι περισσότεροι δήμαρχοι δεν έχουν καν το κίνητρο να μειώσουν τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν σε χωματερές και χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ). Στις περισσότερες περιοχές πληρώνουν ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου. Ειδικά στην Αττική, το 96% των δήμων καλύπτεται από τον ΕΣΚΔΝΑ και τις μοναδικές εγκαταστάσεις στη Φυλή, καταβάλλοντας το 6% της ετήσιας επιχορήγησης που λαμβάνουν, ανεξάρτητα από τον όγκο των σκουπιδιών που παραδίδουν στον ΧΥΤΑ. Το νέο σύστημα έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στη Μαυροράχη, στον νέο ΧΥΤΑ που εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», θεσπίζεται πλέον η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι δήμοι θα πληρώνουν ανάλογα με τις ποσότητες σκουπιδιών που «παράγουν» και επομένως θα έχουν ουσιαστικά κίνητρα για να τις μειώσουν. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα περάσει αυτή η αλλαγή στα τέλη καθαριότητας που πληρώνουν οι δημότες και σήμερα υπολογίζονται επίσης «μπακαλίστικα», δηλαδή με βάση την επιφάνεια της κατοικίας τους, ανεξάρτητα από τα άτομα που τη χρησιμοποιούν! Επομένως, ούτε τα νοικοκυριά έχουν κίνητρα για να κάνουν ανακύκλωση, σε συνδυασμό μάλιστα με την έλλειψη «μπλε» κάδων σε σημαντικές γειτονιές της πρωτεύουσας και τα προβλήματα του ξεχωριστού συστήματος αποκομιδής των προς ανακύκλωση υλικών.
Στο εξωτερικό
Στις πιο πολλές μεγαλουπόλεις εφαρμόζονται από χρόνια συστήματα μέτρησης των σκουπιδιών που παράγει στην πράξη το κάθε νοικοκυριό, ώστε να πληρώνει δίκαια τέλη. Σε άλλες περιπτώσεις, έχουν αξιοποιηθεί οι ειδικές σακούλες σκουπιδιών. Κάθε ενδιαφερόμενος αγοράζει σακούλες από τον δήμο ανάλογα με τα σκουπίδια που «παράγει» και είναι οι μόνες που μαζεύουν οι υπηρεσίες καθαριότητας. Αλλού έχουν αναπτύξει ειδικούς κάδους για κάθε υλικό που ανακυκλώνεται (χαρτί, γυαλί, πλαστικό), καθώς και έναν γι' αυτά που καταλήγουν για επεξεργασία. Μάλιστα, στην Ελβετία είναι εφοδιασμένοι με μικροτσίπ ώστε να ζυγίζουν αυτόματα τις ποσότητες. Στη δε βόρεια Ευρώπη, και κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες, έχουν ήδη ξεκινήσει προγράμματα που στοχεύουν στο να πάμε σε πόλεις με μηδενική παραγωγή σκουπιδιών, με ολοκληρωμένα συστήματα αξιοποίησης. Χάρη σε αυτή την πολιτική, ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης «παράγει» 350 κιλά σκουπίδια τον χρόνο, με τάση μείωσης που είναι γύρω στο 5% σε ετήσια βάση, όταν στην Ελλάδα αναλογούν 500 κιλά και με τάση αύξησης σχεδόν κατά 10%.
Με το ίδιο νομοσχέδιο καθορίζεται τέλος 3% που θα πληρώνουν τα συστήματα ανακύκλωσης τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας (ηλεκτρικές συσκευές, οχήματα, μπαταρίες, λιπαντικά κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζεται ποσό της τάξης των 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο που θα διατίθεται για τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης, ο οποίος έχει συσταθεί στα τέλη του 2008, αλλά παραμένει «στα χαρτιά». Με άλλη διάταξη, γίνονται πιο «τσουχτερά» τα πρόστιμα για όσους δεν εφαρμόζουν τα μέτρα ανακύκλωσης, που πλέον μπορούν να φθάσουν έως και το ένα εκατομμύριο ευρώ, καθώς και στη διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης. *
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ