Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ.. 7-13/09 ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

Ο Ερμής και ο Κρόνος έχουν εξαφανιστεί μέσα στο φως της δύσης του ήλιου.
Η Αφροδίτη (με φαινόμενο μέγεθος – 3,9, στον Καρκίνο) είναι ο λαμπρός Αυγερινός στην ανατολή πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Μαζί της εμφανίζονται τα λαμπρά αστέρια του χειμώνα, ο Προκύωνας και ο Σείριος.

Ο Άρης (μέγεθος +1,0, στα πόδια των Διδύμων) φέγγει στον πρωινό ουρανό, ψηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα, αρκετά πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης. O Αλντεμπαράν, παρόμοιος σε λαμπρότητα και χρώμα με τον Άρη, βρίσκεται στα δεξιά της νοητής γραμμής που ενώνει τους δύο πλανήτες. Κάτω και στα δεξιά του είναι ο Μπετελγκέζ, επίσης παρόμοιος σε χρώμα με τον πλανήτη.

Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι μόλις 6 δευτερόλεπτα του τόξου και θα φθάσει στα 14 δευτερόλεπτα τον Ιανουάριο όταν θα βρεθεί σε αντίθεση, όχι ιδιαίτερα λαμπρός.

Ο Δίας (μέγεθος -2,8, στον Αιγόκερο για αυτό το έτος) έχει ήδη ανατείλει στα νοτιοανατολικά όταν έχει ήδη πέσει το σκοτάδι. Βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για παρατήρηση μετά τις 10 μ.μ. Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 49 δευτερόλεπτα του τόξου.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθείς) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν τις 10 μ.μ.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Αιγόκερο) βρίσκεται 5° μακριά από τον Δία όμως είναι 20.000 φορές πιο αμυδρός απ’ αυτόν.

Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται στα νότια νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Την Κυριακή 13 Σεπτέμβρη πάμε Βεάκειο..

Διοργανωτής   ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΩΣ   .
«ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ» ΣΤΟ ΒΕΑΚΕΙΟ
«Μια ζωή σε μια νύχτα» είναι ο τίτλος της χοροθεατρικής παράστασης που θα δώσει η Xορευτική Πειραματική Ομάδα «ΦΩΣ» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πειραιά την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο θέατρο με τη φιλική συμμετοχή της Κατερίνας Κούκα και της Λένας Αλκαίου. Χωρίς καμία μοιρολατρική διάθεση η ομάδα στοχεύει να προσφέρει στο κοινό ό,τι στερήθηκε, ό,τι ονειρεύτηκε, ό,τι ζήτησε με κραυγές, πριν επιλέξει τη μοναξιά του. Να «αγκαλιάσει» φόβους και ερωτηματικά, συναισθηματικές ανασφάλειες, ψευδαισθήσεις και αγωνίες και να προσφέρει μια εμπειρία που φιλοδοξεί στην απελευθέρωση του ανθρώπου από την αποξένωσή του και στη δημιουργική σιωπή που η τέχνη της κίνησης μπορεί να αποδώσει με τον πιο άμεσο τρόπο. Η ομάδα είναι βασισμένη σε μια ιδέα της δασκάλας χορού Μαριάννας Παπαδοπούλου, υπεύθυνη Πολυχώρου «ΦΩΣ» και αποτελείται από ανθρώπους ηλικίας 9 έως 60 ετών που έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τεχνικές και μεθόδους έκφρασης ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι καλλιτέχνες του εαυτού τους! Στην παράσταση συμμετέχει εθελοντικά ο μαέστρος ενορχηστρωτής Νίκος Κούρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID-UNESCO. Kατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας της Χριστίνας Κουκούτση με θέμα το Χορό.

Κείμενα: Καλλιόπη Δράκου
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Κούρος
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Παπαδοπούλου
Υποκριτική διδασκαλία: Παναγιώτης Μαρίνος
Χορογραφίες: Μαριάννα Παπαδοπούλου-Καλλιόπη Κούρου-Δάφνη Δούλη-Γκότση.
Ώρα έναρξης 9.00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη.

ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ.ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΩΝ ΕΩΣ 65 .ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ -ΛΟΓΙΣΤΡΙΕΣ- ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ-ΜΑΘΗΤΕΣ-ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Ανάμεσά τους  και η δική μας  Κική Βεντουρή -Σέρφα με την  κόρη της Λίλιαν..
 
  Ευελπιστούμε,  με την βοήθεια της Κικής,  αυτή την παράσταση να τη φιλοξενήσουμε και στην  Ερμιόνη μας.





  

Σεπτέμβρης..άλλαξαν τα χρώματα.

                              Απόγευμα φθινοπωρινό στην Δάρδιζα.

Της Ρίνας Λουμουσιώτη