Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009


Ένα μικρό αφιέρωμα στον Μπιλ Παπάς (1927-2000)

 Ερμιόνη
William (Bill) Παπάς           Ο Μπιλ Παπάς γεννήθηκε το 1927 στη Νότιο Αφρική από Έλληνες γονείς και εργάστηκε ως πολιτικός γελοιογράφος σε δύο από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Αγγλίας, στη Guardian και τους Times, καθώς και στο γνωστό περιοδικό Punch.
Γελοιογραφίες του δημοσιεύτηκαν μεταξύ άλλων στους New York Times και Newsweek. Το 1972 εγκατέλειψε την πολιτική γελοιογραφία και αποσύρθηκε στην Ερμιόνη, στο μικρό παραθαλάσσιο χωριό του πατέρα του, όπου απαθανάτιζε τους χαρακτήρες που συναντούσε στα ελληνικά νησιά. Το 1984 εγκαταστάθηκε στο Πόρτλαντ της πολιτείας Ορεγκον.
Οι υδατογραφίες του, εμπνευσμένες από τα ταξίδια του, εκτέθηκαν σε πολλές γκαλερί καθώς και στο κτίριο της Γερουσίας στη Ουάσιγκτον. Έργα του βρίσκονται σήμερα στη National Portrait Gallery του Λονδίνου, στο Μουσείο Βορρέ στην Αθήνα και στο Μουσείο της Παλιάς Πόλης των Ιεροσολύμων, μεταξύ άλλων.
Πολλοί οι φίλοι του στην Ερμιόνη..
Τον θυμόμαστε να τριγυρίζει απλός, γοητευτικός, με γυρισμένα μπατζάκια και να μας χαιρετάει χαμογελώντας , μ αυτές τις ξενικές καλημέρες του..
Κάποιων τα σπίτια ομορφαίνουν με έργα που τους είχε χαρίσει..

Οι μοναχοί και το κρασί..

Ζευγάρι πρωινών ψαράδων στη Δάρδιζα

Καλημέρα, τι ψαρεύετε;

Χταπόδια… αλλά όχι μικρά γιατί απαγορεύεται..

Της Ρίνας Λουμουσιώτη

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

«Βροχή μετεωριτών» σήμερα το βράδυ


Για μια ακόμη χρονιά, απόψε τα ξημερώματα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι…ξενύχτηδες -και στην Ελλάδα- θα έχουν την τύχη να δουν την μαζική πτώση εκατοντάδων διαττόντων αστέρων, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «Βροχή των Λεοντιδών» και θα είναι ορατό από τη Γη, αρκεί ο ουρανός να μην είναι συννεφιασμένος.

Η «Βροχή των Λεοντιδών» έχει ονομαστεί έτσι, επειδή τα μετέωρα που πέφτουν στη Γη, φαίνεται να προέρχονται από την κατεύθυνση του βόρειου αστερισμού του Λέοντα.
Οφείλονται στα σωματίδια σκόνης που δημιουργεί ένας κομήτης, ο Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος αφήνει πίσω του «ουρές» σκόνης, καθώς περνά από το εσωτερικό του ηλιακού τμήματος κάθε 33 χρόνια. Φέτος η Γη περνά μέσα από δύο τέτοια κατάλοιπα σκόνης, που ο κομήτης άφησε πίσω του το 1466 και το 1533, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Νιού Σάιεντιστ».
 Τα σωματίδια αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρά του πλανήτη μας συνήθως με ρυθμό 40 έως 70 αντικειμένων την ώρα, ενώ μερικές φορές ο ρυθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος και να φθάσει τα 300 μετέωρα, σύμφωνα με τη NASA. Στην Ευρώπη (και την Ελλάδα), εκτιμάται ότι η καλύτερη ώρα παρατήρησης θα είναι περίπου μετά τις 2 τα ξημερώματα απόψε.
 Η Γη, καθώς περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, συναντά το Νοέμβριο κάθε χρόνου το σύννεφο των σωματιδίων του κομήτη Τεμπλ-Τετλ και το διασχίζει με ταχύτητα πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα. Τα σωματίδια σκόνης, με μέσο βάρος ενός γραμμαρίου, προσκρούουν στα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιράς σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων και καίγονται. Η ανάφλεξη αυτή σχηματίζει μια φωτεινή σφαίρα μήκους δύο έως τριών μέτρων που είναι ορατή από τη Γη.
  Οι «βροχές» μετεώρων είναι θεαματικές, όμως προκαλούν πονοκέφαλο στους επιστήμονες, επειδή μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε διαστημικά σκάφη και δορυφόρους, καθώς μπορούν να ταξιδεύουν με ταχύτητα μέχρι και 260.000 χλμ. την ώρα.

Καθημερινή

Γιορτή του Πολυτεχνείου απο το Γενικό Λύκειο Ερμιόνης


Στη γιορτή του Πολυτεχνείου στο σχολείο του Συγγρού , τώρα Πνευματικό Κέντρο, έκλεισαν τα παράθυρα γιατί δεν χρειαζόταν φως.
Το φώς ήταν μέσα ..
Στην φωτεινή αυτή στιγμή της ιστορίας μας και στα άσπρα πουκάμισα των αγοριών και των κοριτσιών ..
Πλημμύρισε ο χώρος από κόκκινα γαρύφαλλα, μηνύματα, νεανικά πρόσωπα, μαρτυρίες, φοιτητές, μνήμες, στρατιώτες, ήχους, ποτάμια λαού, εξέγερση, εξόριστους, επιστροφές, πρόσωπα ηρωικά γνωστά, άγνωστα, αγκαλιές, πόνο εδώ, εκεί, παντού, παιδιά, παιδιά πολέμου, παράπονο, τραγούδια πολλά , όσα γι αυτούς γράφτηκαν,συγκίνηση και ελπίδα πως το αντισταθείτε είναι μια λέξη που ακόμα δεν ξεχάσαμε το νοημά της..
Μια γιορτή όπως τους άξιζε.
  Φύγαμε κρατώντας ένα κόκκινο γαρύφαλλο και ζεστούς μέσα  στην ψυχή μας όλους αυτούς,  τους αγωνιστές της ελευθερίας..
Μπράβο στα παιδιά και στους διοργανωτές .


Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Αύριο η γιορτή του Πολυτεχνείου στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης



          Η  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε την Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009 και ώρα 9.00πμ στην αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ερμιόνης στη γιορτή για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου.

¨ Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχωσι ' θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία.¨
(Ανδρέας Κάλβος)

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Ο Σύλλογος Διδασκόντων και Μαθητικές Κοινότητες
Γενικού Λυκείου Ερμιόνης

Να ασχοληθεί το υπουργείο Γεωργίας με την καλλιέργεια του ροδιού

Ιωσήφ Μερτύρης
Συνέντευξη στον Χρήστο Διαμαντόπουλο.

Να ασχοληθεί το υπουργείο Γεωργίας με την καλλιέργεια του ροδιού
Για τις προοπτικές αλλά και τα προβλήματα στην καλλιέργεια της ροδιάς, μιλάει στην Agrenda ο αγρότης και συσκευαστής από την Ερμιόνη Ιωσήφ Μερτύρης. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για το γεγονός ότι οι φυτοφαρμακευτικές εταιρείες δεν διαθέτουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα τα οποία να είναι εξιδανικευμένα στην συγκεκριμένη καλλιέργεια. Επίσης, όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της αγοράς, τηρεί στάση αναμονής και δίνει πίστωση χρόνου έως ότου υλοποιηθούν και αρχίσουν να λειτουργούν οι εξαγγελίες.
Κ. Μερτύρη, πόση εκτιμάτε ότι θα είναι η παραγωγή ροδιού φέτος και που θα διαμορφωθεί η τιμή του προϊόντος;
 Η εκτίμηση μου για την περιοχή της Ερμιόνης είναι ότι οι ποσότητες φέτος θα διαμορφωθούν στους 800 με 900 τόνους, 45 % πάνω από πέρσι. Σε αντίθεση οι τιμές είναι περίπου 15% μειωμένες έναντι της περσινής τιμής που δώσαμε στους παραγωγούς. Κυμαίνονται από 65 έως 75 λεπτά στο δέντρο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπολογιστεί και το κόστος για την συλλογή την διαλογή κ.α. τα οποία βαραίνουν τους εμπόρους. Για παράδειγμα ένας παραγωγός με ένα καλής ποιότητας προϊόν πληρώθηκε 75 λεπτά το κιλό. Αυτό που οδήγησε στην πτώση των τιμών ήταν σαφώς η αύξηση της παραγωγής σε πανελλαδικό επίπεδο. Είναι γνωστό ότι έχουν φυτευτεί πολλά καινούρια δέντρα και αυτά χρόνο με τον χρόνο έρχονται στην παραγωγή.
 Προβλέπεται στο μέλλον αύξηση της παραγωγής στην καλλιέργεια ροδιού στην χώρα μας και γιατί;

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Απο την παρουσίαση του ¨Λόγια φτερά¨ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου


Πήγαμε να γνωρίσουμε ένα νέο βιβλίο και μας συνεπήρε ο συγγραφέας..

Μάθαμε απο το βιογραφικό του  οτι γεννήθηκε  το 1966 στην Αθήνα, και ότι έχει τελειώσει τη Νομική Σχολή. Το 1993 εξέδωσε το Σοφό παιδί σε ηλικία 24 χρονών και από τότε έγινε επαγγελματίας συγγραφέας. Ακολούθησαν άλλα πέντε μυθιστορήματα και δεκάδες διηγήματα, που μεταφράστηκαν στα γαλλικά, στα αγγλικά, στα ισπανικά, στα τσεχικά, στα λιθουανικά, στα τουρκικά και στα εβραϊκά. Μετέφρασε ένα θεατρικό έργο και έγραψε το σενάριο για µία κινηματογραφική ταινία και µία τηλεοπτική σειρά.
Ο Χ.Α. Χωµενίδης εργάζεται και ως ραδιοφωνικός παραγωγός, κατοικεί πάντα στην Κυψέλη και επιμένει να ελπίζει στο καλύτερο.
Εμείς χαρήκαμε έναν αισιόδοξο άνθρωπο, προσιτό χωρίς ίχνος έπαρσης, καλό ακροατή μ ενα χαμόγελο σκανδαλιάρικου παιδιού..
Δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες να συμμετέχουμε σε τέτοιες εκδηλώσεις στον τόπο μας πολύ περισσότερο να έρθουμε σε επαφή και να κουβεντιάσουμε με έναν συγγραφέα τέτοιου βεληνεκούς..
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές.
Θα μπορούσαν μόνο να είχαν παρακάμψει λίγο το πρωτόκολλο μιας παρουσίασης βιβλίου για να μην χαθούμε στα τυπικά...
Είχε τόσο ενδιαφέρον η κουβέντα μαζί του.. 
Εχουμε ξεκινήσει να τον διαβάζουμε.
Με το '' Λόγια φτερά" μεταφερόμαστε στον 8ο π.Χ. αιώνα, λίγο προτού πεθάνει ο Τήνελλος,ο περίφημος αοιδός, διηγείται στον εγγονό του τη ζωή του: Τα παιδικά του χρόνια στα παράλια της Ιωνίας, την ένταξή του στην ακολουθία του προαιώνιου αοιδού Αναβάτη, το πέρασμά του από τις Μυκήνες κι από τους Ολυμπιακούς αγώνες, τους έρωτες, τα ταξίδια και τις μεταμορφώσεις του. Τις ηδονές που γεύτηκε, τα πάθη και τις συμφορές που –άθελά του;– προκάλεσε…
  Στο διαβάστε περισσότερα οι πρώτες σελίδες του βιβλίου