Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ας αλλάξουμε λίγο την διάθεσή μας, χωρίς να ξεχάσουμε..


  Τρυφερές αποχαιρετιστήριες στιγμές ζουν ο Ρίτσι και το αφεντικό του. Ο Λούσιαν μεγάλωσε το λιοντάρι σε έναν κήπο μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Βουκουρέστι και για καλή τύχη του ζώου θα μεταφερθεί σύντομα σε καταφύγιο λιονταριών στη Ν. Αφρική.

Eπιλογή: Αιμιλία Καλογεράκη photo@kathimerini.gr

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

14 ημέρες που μπορούν ν’ αλλάξουν τον πλανήτη


Αρθρο σε 56 μεγάλες εφημερίδες από 45 κράτη

Πρωτοποριακή πρωτοβουλία ανέλαβαν 56 εφημερίδες (μεταξύ των οποίων και «Η Καθημερινή») από 45 κράτη του κόσμου, δημοσιεύοντας από κοινού άρθρο στις πρώτες σελίδες τους, σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσουν τον πανανθρώπινο κίνδυνο τον οποίο αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.
  Εφόσον δεν υιοθετήσουμε κοινή και αποφασιστική δράση, η κλιματική αλλαγή θα καταστρέψει τη Γη και μαζί της, την ευμάρεια και την ασφάλειά μας. Οι κίνδυνοι έχουν καταστεί φανεροί εδώ και μια γενιά. Σήμερα τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: 11 από τα τελευταία 14 χρόνια υπήρξαν τα θερμότερα στην καταγεγραμμένη ιστορία, οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν με ταχείς ρυθμούς, ενώ η περυσινή άνοδος των τιμών των τροφίμων και του πετρελαίου προσέφερε γεύση του τι μέλλει γενέσθαι.
«Θα πρέπει να μεταβάλουμε τις συνήθειές μας»
Οι δημοσιεύσεις σε επιστημονικές επιθεωρήσεις έπαψαν να αναρωτιούνται εάν ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για το φαινόμενο αυτό, δίνοντας έμφαση στο πόσο χρόνο έχουμε για να ανασχεθεί η κρίση. Παρ' όλα αυτά, η απάντηση του πλανήτη υπήρξε μέχρι στιγμής αναιμική και διστακτική.
Η κλιματική αλλαγή έχει τις ρίζες της σε περασμένους αιώνες, ενώ οι επιπτώσεις της θα παραμείνουν για πάντα. Οι προοπτικές αντιμετώπισης του φαινομένου, όμως, θα καθορισθούν μέσα στις ερχόμενες 14 ημέρες. Καλούμε έτσι τους εκπροσώπους των 192 κρατών,

Οργισμένη γοργόνα


Το ιστορικό άγαλμα της γοργόνας της Κοπεγχάγης διαμαρτύρεται για την παγκόσμια αναλγησία για το κλίμα και αποφασίζει να καταδείξει χωρίς αναστολές, κρυφά συμφέροντα και βασικούς υπεύθυνους βραβεύοντας..
Οι υποψήφιοι για το βραβείο
  Αμερικάνικη Συμμαχία για Ηλεκτρισμό από «Καθαρό» Άνθρακα ACCCE, για την ανάμειξή της σε σκάνδαλο υπονόμευσης του νομοθετικού πακέτου των ΗΠΑ για το κλίμα και για την απόκρυψη της λόμπινγκ δράσης της.
   Αμερικάνικο Ινστιτούτο Πετρελαίου API για την οργάνωση εκστρατείας πολιτών δήθεν αντίθετων στο νομοθετικό πακέτο των ΗΠΑ για τι κλίμα
  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας CEFIC, για το επιτυχές λόμπινγκ του στην εξασφάλιση δωρεάν αδειών από το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Σχέδιο Εκπομπών Αερίου και για την επιτυχία του στην αποδυνάμωση των κλιματικών πολιτικών, σε επίπεδο τόσο ΕΕ όσο και ΟΗΕ.
   Διεθνής Ομοσπονδία Αερομεταφορών IATA, για τη συμβολή της στο λόμπινγκ των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών ενάντια στη νομοθεσία για το κλίμα και τις αποπροσανατολιστικές δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών.
   Διεθνής Ομοσπονδία Εμπορίας Εκμπομπών IETA,για την προώθηση μίας διεθνούς αγοράς για τις εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου και της επέκτασης του «Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης» τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία σχετική εγγύηση για τη μείωση των εκπομπών
Monsanto και «Στρογγυλή Τράπεζα για την Υπεύθυνη Σόγια» RTRS, για την προσπάθειά της να αναδείξει τη μεταλλαγμένη σόγια ως φιλική προς το περιβάλλον και κατάλληλη να χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο.
   Shell για τις επενδύσεις σε εξαιρετικά επικίνδυνα για το περιβάλλον εγχειρήματα, όπως η εξόρυξη αργού πετρελαίου από τις ασφαλτούχες άμμους του Καναδά, για την προώθηση της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα σαν λύση για την κλιματική αλλαγή, καθώς και για την υπονόμευση των πρωτοβουλιών για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
   Sasol για την καμπάνια υπέρ της τεχνικής της δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα ως της πλέον αποτελεσματικής λύσης για τους παραγωγούς υγρών καυσίμων από κάρβουνο και φωταέριο.

Το βραβείο της Οργισμένης Γοργόνας οργανώνεται από τις ΜΚΟ:
ATTAC Denmark
Corporate Europe Observatory
Focus on the Global South
Friends of the Earth International
Oilchange International
Spinwatch

Το τέρας της διοξίνης ξαναξύπνησε..


Φωτογραφία 8.40 σήμερα το πρωί

Η γνωστή μυρωδιά.. που την είχαμε ξεχάσει για λίγο.
Η γνωστή κίνηση.. να κλείσουμε τα παράθυρα να μην μπει το θηρίο στα σπίτια μας..
 Ο γνωστός θυμός..
Μόνο του ξύπνησε, ή κάποιοι το ελάφρυναν από το βάρος των σκουπιδιών;

Κύριε Μανιάτη, κύριοι άρχοντες του τόπου επιτέλους θα δώσετε μια λύση!!!

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΒAZAAR Κηροπλαστικής – εικονοπλαστικής στο Κρανίδι


Μέρες Χριστουγέννων
Μέρες Αλληλεγγύης


BAZAAR Kηποπλαστικής – εικονοπλαστικής από την ομάδα γυναικών Κρανιδίου για την ενίσχυση του συλλόγου γονέων «ΦΛΟΓΑ» παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια.
Η συμμετοχή σου θα δώσει δύναμη στον αγώνα για ζωή σ΄αυτά τα παιδιά

Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 10: 00π.μ-20:00 μ.μ
ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 10:00π.μ – 20:00μ.μ

Άλλοι στην Κοπεγχάγη κι άλλοι στα Δίδυμα

Γιατί ο πλανήτης για να (αν) σωθεί μας χρειάζεται όλους..

Όχι μόνο  με την προσπάθεια , αυτών των γνωστών λίγων, που επίμονα το παλεύουν..
Πρέπει να απαιτήσουμε αλλαγές όλοι μας, να ξεβολευτούμε, γιατί τελικά οι της εξουσίας από εμάς περιμένουν πρωτοβουλίες, οι ίδιοι κάνουν γκάλοπ στα θέλω μας και έτσι κινούνται ..
Πήγαν και δυο από μας εκεί και τα νέα που μας έφεραν δεν μας κάνουν να αισιοδοξούμε προς το παρών.
Σας είχαμε πει παλαιότερα ότι έχουμε έρθει σε επαφή με αρμόδιους για την ανακύκλωση και θα σας ενημερώσουμε σχετικά..
Δεν γράψαμε τίποτα απ ότι μας είπαν γιατί δεν τους πιστεύουμε..
Πατήστε εδώ για τα νέα απο την ΠΑΠΟΕΡ για την συνάντηση

Οι πολιτικοί στην Κοπεγχάγη έχουν τη δύναμη να καθορίσουν την κρίση της Ιστορίας

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία έκτακτη κατάσταση και εάν δεν συνδυασθούμε ώστε να αναλάβουμε αποφασιστική δράση οι κλιματικές αλλαγές θα καταστρέψουν τον πλανήτη, τονίζεται σε κοινό κύριο άρθρο, που δημοσιεύεται τη Δευτέρα σε 56 εφημερίδες σε 45 χώρες.Στο άρθρο τονίζεται ότι αποφάσισαν την πρωτόγνωρη αυτή ενέργεια να ενώσουν τις φωνές τους προκειμένου να καλέσουν τους παγκόσμιους ηγέτες «να κάνουν την ορθή επιλογή» κατά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα.
«Οι πολιτικοί στην Κοπεγχάγη έχουν τη δύναμη να καθορίσουν την κρίση της Ιστορίας για την παρούσα γενεά: είτε πως υπήρξε μία γενεά που βρέθηκε ενώπιον μίας πρόκλησης και ύψωσε το ανάστημά της, είτε μία τόσο ηλίθια που ενώ έβλεπε κατάματα την καταστροφή δεν έκανε το παραμικρό για να την αποτρέψει», τονίζεται στο κείμενο.

http://www.kathimerini.grμε/ πληροφορίες από ΣΚΑΙ

Μεγάλη αναδρομική έκθεση Γιάννη Τσαρούχη


Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση του καλλιτέχνη Γιάννη Τσαρούχη, το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί μεγάλο αφιέρωμα στην οδό Πειραιώς. Η πρώτη αναδρομική έκθεση έργων του Τσαρούχη που παρουσιάζεται στην Αθήνα εγκαινιάζεται στις 19 Δεκεμβρίου.
Το αφιέρωμα διοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τραπέζης Κύπρου και διαρκεί από τις 19 Δεκεμβρίου 2009 έως τις 13 Μαρτίου 2010.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Υπουργικό συμβούλιο στους πρόποδες του Έβερεστ


 Το υπουργικό συμβούλιο του Νεπάλ, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων στα Ιμαλάια, αποφάσισε να συνεδριάσει σε ένα καταυλισμό ορειβατών στους πρόποδες του Έβερεστ.
 Φορώντας κατάλληλο εξοπλισμό όπως, μάσκες οξυγόνου, μπουφάν, μάλλινα καπέλα, ο πρωθυπουργός του Νεπάλ μαζί με 21 υπουργούς, μετέβησαν με ελικόπτερο σε καταυλισμό ορειβατών, που βρίσκεται σε υψόμετρο 5,262 μέτρα.
Στόχος της κυβέρνησης του Νεπάλ, είναι να στείλει ένα μήνυμα στους παγκόσμιους ηγέτες για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εν όψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης, η οποία αρχίζει τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Ενα λαμπρό άστρο σβήνει... θεαματικά


Το τεράστιο Νεφέλωμα της Τρόπιδας (NGC 3372) σε απόσταση 7.500 ετών φωτός από τη Γη.
Το «Ητα Τρόπιδας» θα μετατραπεί σύντομα σε μια τεράστια έκρηξη σουπερνόβα, που θα κάνει τον νυχτερινό ουρανό της Γης να λάμπει σαν ημέρα...
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ  
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
Μία σύνθετη εικόνα από τις παρατηρήσεις των δύο Διαστημικών Τηλεσκοπίων «Χαμπλ» και ακτίνων Χ «Τσάντρα» μας έχει προσφέρει το πορτρέτο ενός από τα μεγαλύτερα άστρα που έχουμε παρατηρήσει μέχρι τώρα. Πρόκειται για το άστρο «Ητα Τρόπιδας» (ή Carinae). Το άστρο αυτό βρίσκεται κυριολεκτικά φυτεμένο στο εσωτερικό του τεράστιου νεφελώματος της Τρόπιδας (NGC 3372) σε απόσταση 7.500 ετών φωτός από τη Γη. Με υλικά 120 φορές περισσότερα από τα υλικά που έχει ο Ηλιος μας, έχει φτάσει στα ανώτερα δυνατά όρια της ύπαρξης ενός άστρου.

Η λαμπρότητά του «Ητα Τρόπιδας» είναι τόσο μεγάλη ώστε θα φαινόταν το ίδιο λαμπερό όσο φαίνεται και ο Ηλιος μας από απόσταση 300 δισ. χιλιομέτρων, από απόσταση δηλαδή 2.000 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση της Γης από τον Ηλιο.

Φωτογρφίες πάλι..28 εξαιρετικές Animal photography


Τι επιδιώκουμε στη Σύνοδο


Του Σταυρου Δημα*

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας με περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. Με τους σημερινούς ρυθμούς η κλιματική αλλαγή σε λίγες δεκαετίες θα καταστεί πιθανότατα μη αναστρέψιμη.
Για να αποτραπεί η καταστρεπτική αυτή εξέλιξη απαιτείται μια συμφωνία παγκόσμια, συνολική, φιλόδοξη, δίκαιη, βασισμένη στα δεδομένα της επιστήμης και νομικά δεσμευτική. Μια συμφωνία που θα διασφαλίζει ότι η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν θα υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, σύμφωνα με την επιστήμη πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές αερίων των ανεπτυγμένων χωρών κατά 30% το 2020 σε σύγκριση με το 1990 και στη συνέχεια να μειωθούν κατά 80 έως 95% έως το 2050 σε σχέση με το 1990.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει επίσης να δεσμευτούν όχι με απόλυτους στόχους μείωσης, αλλά με συγκεκριμένες δράσεις για τον περιορισμό του ρυθμού αύξησης των εκπομπών τους κατά 15 έως 30% κάτω από τις προβλεπόμενες αυξήσεις το 2020 εάν δεν θα είχαν ληφθεί οποιαδήποτε μέτρα (business as usual). Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στην πρωτοπορία διεθνώς με τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει και με τη δέσμη μέτρων και πολιτικών για να επιτύχει τους στόχους αυτούς. Επίσης είναι σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιτύχει τους στόχους και θα εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της από το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Ετσι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δεσμευτεί να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές της το 2020 σε σύγκριση με το 1990, εφόσον και οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες κάνουν συγκρίσιμες μειώσεις. Επιπλέον έχει αναλάβει την αυτόνομη υποχρέωση μείωσης κατά 20%, ανεξάρτητα του τι θα πράξουν οι υπόλοιπες χώρες. Μακροπρόθεσμα μέχρι το 2050 έχει δεσμευτεί για μειώσεις 80 έως 95%.
Ο χρόνος που απομένει ώς την Κοπεγχάγη είναι ελάχιστος. Πολλές χώρες άργησαν να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για μειώσεις των εκπομπών και για οικονομικές εισφορές. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε στην Κοπεγχάγη μια φιλόδοξη, συνεκτική και ουσιαστική συμφωνία που θα περιλαμβάνει, πέραν των άλλων, και τα εξής τρία στοιχεία:
Πρώτο, δεσμεύσεις από τις ανεπτυγμένες χώρες για απόλυτες μειώσεις των εκπομπών τους, και προγράμματα και δράσεις από τις αναπτυσσόμενες χώρες για μείωση του ρυθμού αύξησης των εκπομπών τους.
Δεύτερο, συμφωνία χρηματοδότησης προγραμμάτων μείωσης εκπομπών και προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες, που θα συμπεριλαμβάνει και συμφωνία για χρηματοδότηση «ταχείας εκκίνησης», με έναρξη από τον επόμενο κιόλας χρόνο.
Τρίτο, διαδικασία, σαφείς όρους εντολής και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ώστε να αποκτήσει η συμφωνία της Κοπεγχάγης νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010.
Το πρόβλημα είναι άμεσο. Μόνο με την ενεργό συμμετοχή όλων μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η απειλή της κλιματικής αλλαγής. Η νέα διεθνής συμφωνία μπορεί να δώσει τη λύση. Στην Κοπεγχάγη είναι απόλυτα αναγκαίο να επιτευχθεί συμφωνία.

* Ο κ. Σταύρος Δήμας είναι Επίτροπος της Ε.Ε. για το Περιβάλλον.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ