Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Υποσυνείδητα, είμαστε όλοι φιλάνθρωποι

  Μπορεί οι άνθρωποι να χαρακτηρίζονται, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, από εγωισμό, ωστόσο αντλούν ευχαρίστηση και όταν μοιράζονται με τους συνανθρώπους τους, σύμφωνα με μια ασυνήθιστη μελέτη που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.  Με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων, οι επιστήμονες εντόπισαν τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι η βοήθεια προς τους συνανθρώπους ενεργοποιεί τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου όπως και όταν σημειώνουν ένα προσωπικό επίτευγμα. Η τετράδα των επιστημόνων, με επικεφαλής τον Τζον Ο’Ντόχερτι του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, πραγματοποίησε πειράματα σε 20 ζευγάρια εθελοντών, κατά τη διάρκεια των οποίων παρατήρησε την εγκεφαλική δραστηριότητα με τη βοήθεια μηχανημάτων μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου.Οι ερευνητές εξέτασαν δύο συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές, που επεξεργάζονται τα αισθήματα ικανοποίησης και «ανταμοιβής», όπως το φαγητό, τα χρήματα και η ευχάριστη μουσική. Σε κάθε ζευγάρι δόθηκαν από τριάντα δολάρια, ενώ στη συνέχεια τράβηξαν κλήρους για να δουν σε ποιον θα δινόταν μπόνους πενήντα δολαρίων, ενώ σε κάποιες άλλες συναλλαγές, οι επιστήμονες έδωσαν επιπλέον διαφορετικά ποσά και στους δύο.
Αν ο «φτωχότερος» από τους δύο λάμβανε το μεγαλύτερο ποσό, ενεργοποιούνταν
 το αντίστοιχο μέρος του εγκεφάλου, όπως αναμενόταν. Αυτό που προκάλεσε έκπληξη όμως ήταν η αντίδραση του πιο «πλούσιου» από τους δύο. «Οι άνθρωποι με τα περισσότερα χρήματα είχαν ισχυρότερη αντίδραση όταν δινόταν χρήματα στο άλλο μέλος του ζευγαριού απ’ ότι όταν έπαιρναν οι ίδιοι», δήλωσε ο Κόλιν Κάμερερ, από τους συγγραφείς της μελέτης και οικονομολόγος. Μάλιστα, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι πιο «πλούσιοι» δήλωναν ότι ήθελαν τα επιπλέον χρήματα, οι μαγνητικές απεικονίσεις δήλωναν το αντίθετο.
Αυτή η διαπίστωση «τονίζει την ιδέα ότι ακόμη και οι βασικές δομές ανταμοιβής στον ανθρώπινο εγκέφαλο δεν είναι εγωκεντρικές», δήλωσε ο Ο’Ντόχερτι. Παραμένει ασαφές ο βαθμός που η ικανοποίηση κάποιου όταν μοιράζεται και όταν λαμβάνει μια ανταμοιβή είναι έμφυτη ή επίκτητη, επισημαίνουν οι επιστήμονες. «Πιστεύουμε, ότι για τους ανθρώπους που ξεκινούν πλούσιοι, το να βλέπουν άλλους να λαμβάνουν χρήματα μειώνει τις ενοχές τους επειδή οι ίδιοι έχουν περισσότερα», σύμφωνα με τον Κάμερερ.
Οι τέσσερις επιστήμονες παραδέχονται πάντως ότι η εργασία τους υπόκειται και σε περιορισμούς. Το πείραμα, που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, δε λαμβάνει υπόψη για παράδειγμα τις πολιτισμικές διαφορές, ενώ δε χρησιμοποιήθηκαν γυναίκες στο πείραμα.

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορεί