Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Oικιακή κομποστοποίηση από τον Δήμο Ερμιόνης

Ψηφίστηκε ομόφωνα χθες και ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης από τον Δήμο Ερμιόνης. Στα πλαίσια του προγράμματος, θα αγοραστούν αρχικά 34 κάδοι κομποστοποίησης τους οποίους ο Δήμος θα επιδοτεί κατά 100%, ώστε να διευκολύνει την αγορά τους σε κάθε οικογένεια που επιθυμεί να κάνει την ανακύκλωση μια καθημερινή πρακτική.Στόχος του προγράμματος είναι ο έλεγχος του ποσοστού της εβδομαδιαίας μείωσης των οικιακών αποβλήτων και μακροπρόθεσμα η καθιέρωση της οικιακής κομποστοποίησης ως παγιωμένης μεθόδου διαχείρισής τους. Όσοι δημότες ενδιαφέρονται θα ενημερωθούν περαιτέρω με Δελτίο τύπου του Δήμουν με περισσότερες πληροφορίες.
Λίγα λόγια για την οικιακή κομποστοποίηση . . .

1. Τι είναι;
Η οικιακή κομποστοποίηση είναι μία εντελώς φυσική διαδικασία κατά την οποία μια πληθώρα οργανικών αποβλήτων, διαμέσου μίας βιολογικής διεργασίας, μας οδηγεί στην παραγωγή κομπόστ. Έτσι λοιπόν φλούδες από φρούτα και λαχανικά, το χαρτί κουζίνας, τα φύλλα και πολλά άλλα οργανικά
υπολείμματα, πολύ εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα που λειτουργεί ως λίπασμα για τις γλάστρες ή ως εδαφοβελτιωτικό για τον κήπο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει σε ένα κήπο ή ένα μπαλκόνι διαμερίσματος με τη χρήση ενός ειδικού κάδου κομποστοποίησης.
Γενικές πληροφορίες
Στη χώρα μας, τα οργανικά βιοαποικοδομήσιμα αποτελούν το 40% περίπου των σκουπιδιών κατά βάρος και από αυτό, το 70-80% μπορεί να επεξεργαστεί στους κάδους οικιακής κομποστοποίησης, δηλαδή το κάθε νοικοκυριό μπορεί να διαχειριστεί από μόνο του το 1/3 των σκουπιδιών του, τα οποία διαφορετικά θα κατέληγαν στη χωματερή, επιβαρύνοντας το περιβάλλον.
Ο κομποστοποιητής είναι μικρός σε μέγεθος, άοσμος και, το σημαντικότερο, μειώνει τον όγκο των οργανικών απορριμμάτων που πετάμε στα σκουπίδια κατά 70-80%. Αυτό σημαίνει περίπου 100 κιλά λιγότερα σκουπίδια κάθε χρόνο για κάθε άτομο.