Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Ενδιαφέρουσα παράσταση στην Επίδαυρο

Ο Στ. Κραουνάκης ως Δικαιόπολις για το ΚΘΒΕ
 «Αχαρνής» του Αριστοφάνη με πρωταγωνιστή για πρώτη φορά σε αρχαία κωμωδία τον συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη στον απαιτητικό κωμικό ρόλο του Δικαιόπολι και συμπρωταγωνιστές τους Γρηγόρη Βαλτινό (Λάμαχο) και Κώστα Βουτσά (Μεγαρίτη) προτείνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην καλοκαιρινή του παραγωγή.
Η πολιτική αυτή κωμωδία ήταν μια επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή και σκηνοθέτη της παράστασης Σωτήρη Χατζάκη, καθώς, επίκαιρη όσο ποτέ, φωτίζει τη δυνατότητα του ανθρώπου να επιβιώνει στα κρίσιμα όρια της ύπαρξής του. «Κείμενο δραματικά επίκαιρο», εξηγεί, «σε συνθήκες ηθικής πτώσης και πολιτισμικής παρακμής που συνοδεύουν πάντοτε την οικονομική κρίση».Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Ερσης Δρίνη, χορογραφία Φωκά Ευαγγελινού, ενώ τριάντα περίπου ηθοποιοί μοιράζονται τους ρόλους και τη συμμετοχή τους στον χορό. Ο Σταμάτης Κραουνάκης που δοκιμάζει τις υποκριτικές του ικανότητες, για πρώτη φορά, στο ρόλο ενός αριστοφανικού ήρωα υπογράφει και τη μουσική της παράστασης την οποία εκτελούν επί σκηνής πέντε μουσικοί κι ένας τραγουδιστής.
Η παραγωγή του ΚΘΒΕ θα είναι η εναρκτήρια παράσταση των φετινών εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Κάνει πρεμιέρα στις 2 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών, ανεβαίνει στη συνέχεια στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (9-10/7), στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης (14-15/7) στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (23-24/7), στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα (28/7), κ.ά.
kathimerini