Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

H αστρογειτονιά μας

Το καλοκαίρι μπορούμε να κοιτάμε πιο ψηλά..
 Ο Ερμής (με μέγεθος +0,1) φαίνεται πολύ χαμηλά στον ορίζοντα, μισή ώρα περίπου μετά τη δύση του ήλιου, αρκετά μακριά από την Αφροδίτη, κάτω και στα δεξιά της. Θα τον εντοπίσετε μ’ ένα ζευγάρι κιάλια.
  Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,3), ο λαμπρός Αποσπερίτης, φαίνεται στον δυτικό ουρανό στο λυκόφως και νωρίς το βράδυ. Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι φωτισμένη σχεδόν στο μισό του δίσκου της.
 Ο Άρης (μέγεθος +1,5) βρίσκεται κοντά στον Κρόνο, πάνω και στα αριστερά της λαμπρής Αφροδίτης. Στο τέλος της εβδομάδας, βρίσκεται λίγο πιο μακριά από τον Κρόνο. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει μόνο 4,5 δευτερόλεπτα του τόξου φαινόμενη διάμετρο.
 Ο Δίας (μέγεθος -2,7, στους Ιχθείς) λάμπει αρκετά ψηλά στον νοτιοανατολικό ουρανό τα μεσάνυχτα. Ανατέλλει πριν τις 11 μ.μ, περίπου στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος. Τίποτα άλλο δεν είναι τόσο λαμπρό στον πρωινό ουρανό!
 Ο Κρόνος (μέγεθος +1,1) είναι ο λίγο πιο λαμπρός από τους δύο πλανήτες πάνω και στα αριστερά της Αφροδίτης στο βραδινό λυκόφως. Ο άλλος είναι ο Άρης. Ο Κρόνος, ο Άρης, και η Αφροδίτη θα βρεθούν στην πιο κοντινή τους σύνοδο αυτό το Σαββατοκύριακο.
 Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8 στους Ιχθείς) βρίσκεται στο υπόβαθρο του Δία (περίπου 2° μακριά), στο λυκαυγές. Με τηλεσκόπιο, ο Ουρανός είναι μόλις 3,6 δευτερόλεπτα του τόξου σε φαινόμενη διάμετρο, συγκρινόμενος με τα 44″ του Δία.
 Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στα όρια μεταξύ Υδροχόου και Αιγόκερου) φαίνεται μετά τα μεσάνυχτα στα δυτικά του Δία.
 Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται ψηλά στα νότια-νοτιοανατολικά αφού πέσει το σκοτάδι.
 
Πλανητάριο