Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Εκδήλωση για την "Ημέρα του Ηθοποιού" στο Ηρώδειο στις 20 Σεπτεμβρίου

εκδήλωση στο Ηρώδειο 20 Σεπτεμβρίου για την "ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ" τιμώμενοι: ΚΑΤΡΑΚΗΣ, ΛΑΜΠΕΤΗ, ΧΟΡΝ, ΜΕΡΚΟΥΡΗ
___________________________________________
αναδημοσίευση
ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
Σε τέσσερις αξέχαστους ηθοποιούς, που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα είναι αφιερωμένη η φετινή «Ημέρα του Ηθοποιού», στο Μάνο Κατράκη, την Ελλη Λαμπέτη, τη Μελίνα Μερκούρη και τον Δημήτρη Χορν. «Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες», τα λόγια του Κωνσταντίνου Καβάφη λειτουργούν ως μότο της εκδήλωσης που διοργανώνει το «Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών» και θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο στις 20 Σεπτεμβρίου.


Ο Μάνος Κατράκης, η Έλλη Λαμπέτη, η Μελίνα Μερκούρη και ο Δημήτρης Χορν υπηρέτησαν τον χώρο του θεάτρου με υψηλό αίσθημα ευθύνης, προσφέροντας στον πολιτισμό με τις επιλογές και τη στάση τους.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών τιμά τη μνήμη τους με αφορμή την ημέρα του Ηθοποιού με μία εκδήλωση σκηνοθετημένη από τον Σπύρο Ευαγγελάτο.
Για τον Μάνο Κατράκη θα μιλήσει ο Βασίλης Κολοβός, για την Έλλη Λαμπέτη η Βέρα Κρούσκα, για την Μελίνα Μερκούρη ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος και για τον Δημήτρη Χορν ο Γιώργος Γεωγλερής, πάνω σε μια ιδέα που υλοποίησε ο Γιώργος Κιμούλης ενώ κύριος ομιλητής θα είναι ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Καίτη Ιμπροχώρη. Αποσπάσματα από έργα στα οποία πρωταγωνίστησαν οι τέσσερις τιμώμενοι θα ερμηνεύσουν οι: Χρήστος Καλαβρούζος, Εύα Κοταμανίδου, Μαρίνα Ασλάνογλου. Tα σκηνικά, τη διαμόρφωση χώρου και την επιμέλεια κοστουμιών ο Γιώργος Πάτσας, τη μουσική επιμέλεια ο Γιάννης Αναστασόπουλος. Τα video-
αφιερώματα στους τέσσερις επιμελήθηκε ο Λεωνίδας Βαρδαρός και σκηνοθέτησαν οι: Νίκος Ξυθάλης, Τάκης Σακελλαρίου και Κώστας Σταματόπουλος. Οργάνωση παραγωγής Ντίνα Δημητροπούλου. Βοηθός σκηνοθέτη Κλεοπάτρα Ροντήρη.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης και ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Λεωνίδας Βαρδαρός.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στις 20 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο.

Οι άνθρωποι, που στο πέρασμά τους από τη ζωή, δημιούργησαν Ιστορία και έργο, οι άνθρωποι που άφησαν παρακαταθήκη πνευματική, καλλιτεχνική και πολιτική δεν ξεχνιούνται ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Σ’ αυτούς τους ανθρώπους ανήκει ο Μάνος Κατράκης, ο οποίος υπήρξε υπόδειγμα γενναίου αγωνιστή, σταθερού, ασυμβίβαστου και συνειδητού κομμουνιστή και μοναδικά υπέροχου καλλιτέχνη. Ο Δημήτρης Χορν «γέννημα – θρέμμα του θεάτρου», ο οποίος προσωποποιούσε, κυριολεκτικά, το «ηθοποιός σημαίνει φως». Η Ελλη Λαμπέτη, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα μιας ολόκληρης εποχής, μια από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες ηθοποιούς που άφησαν το στίγμα τους εντός κι εκτός συνόρων της χώρας μας. Η Μελίνα Μερκούρη, μια πολύμορφη προσωπικότητα, σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου με διεθνή καριέρα και με ερμηνείες που έχουν καταγραφεί στις σελίδες της Εβδομης Τέχνης.
Πηγές:
ΝΕΤ
http://gr.hadnews.com/