Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Αποκαλυπτήρια προτομής Γιάννη Κρανιδιώτη

Δελτίο τύπου Δήμου Κρανιδίου

  Ενα διήμερο γεμάτο μνήμες και τιμή  για τον αδικοχαμένο Γιάννη Κρανιδιώτη

  Ενα διήμερο γεμάτο μνήμες και τιμή για τον Γιάννη Κρανιδιώτη, έζησαν οι κάτοικοι των Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης, το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2010.
  Εκδηλώσεις αναφοράς στην ζωή και στην δράση του αδικοχαμένου υφυπουργού εξωτερικών.                Αδελφοποίηση με την γεννέτηρά του, σκλαβωμένη στους Τούρκους, Κυρήνεια. Μνημόσυνο εις μνήμη του και αποκαλυπτήρια της προτομής του που στήθηκε στην πάνω πλατεία του Κρανιδιού, ήταν το περίγραμμα των εκδηλώσεων που οργάνωσε ο Δήμος Κρανιδίου με κύριους συντελεστές τον Δημήτρη Σίδερη και τον Παντελή Τόδωρη.
  Στις εκδηλώσεις ήσαν παρούσες η μητέρα του Γιάννου Κρανιδιώτη, Χρύσα, και η
αδελφή του.
  Παρόντες επίσης ήσαν ο γλύπτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βόλου κ. Αναστάσιος Κρατίδης που φιλοτέχνησε την προτομή και εκπρόσωπος της οικογένειας των δωρητών της.

Ο Πρέσβυς της Κύπρου, κ. Ιωσήφ Ιωσήφ και η Δήμαρχος της κατεχόμενης Κυρήνειας, κα Μαρία Ιωάννου, παρέστησαν στο σύνολο των εκδηλώσεων, όπως και οι συγγενείς του τιμώμενου Γιάννου Κρανιδιώτη.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων της πρώτης ημέρας (ομιλίες για τον Γιάννο Κρανιδιώτη και τελετή αδελφοποίησης με την κατεχόμενη Κυρήνεια), ήταν παρών ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Αργολίδας,κ. Γιάννης Μανιάτης, και η τέως Πρόεδρος της Βουλής κα Αννα Μπενάκη.

Την Δεύτερη ημέρα, πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο του Γιάννου Κρανιδιώτη, στην Μητρόπολη Κρανιδίου. Ακολούθησε σύντομη δεξίωση στο Δημαρχείο και ακολούθως, παρουσία εκατοντάδων πολιτών έγιναν -από κοινού- τα αποκαλυπτήρια της προτομής, από τον Πρέσβυ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ιωσήφ, την Δήμαρχο Κυρήνειας, κα Ιωάννου και τον Δήμαρχο Κρανιδίου, κ. Σφυρή. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων και χαιρετισμοί, ενώ παιάνιζε η φιλαρμονική του προσφυγικού Δήμου Νέας Κίου. Την τιμητική ομιλία εκφώνησε ο Δήμαρχος Κρανιδίου κ. Δημήτρης Σφυρής, με περιεχόμενο που αναφερόταν στην ζωή και την δράση τουΓιάννου Κρανιδιώτη καθώς και πολλές συγκινητικές αναφορές στην ανάγκη συνέχισης του αγώνα για επανένωση του νησιού.

Παρέστησαν, ο Δήμαρχος Ερμιόνης κ. Λεμπέσης, οι τέως Δήμαρχοι Κρανιδίου κ.κ. Κοντογιάννης και Καμιζής, ο τέως βουλευτής κ. Τσούρνος, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Μήτσας, ο Δήμαρχος Διακοφτού (αδελφοποιημένη πόλη με την Κυρήνεια), πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι της ευρύτερης περιοχής και περίπου διακόσιοι πολίτες που είχαν κατακλύσει τους παρακείμενου σκιασμένους χώρους.