Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Μάρθα Φριντζήλα 2 νύχτες στα Μέγαρα

Ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος που παρουσίασε η δημοφιλής ηθοποιός, σκηνοθέτρια και τραγουδίστρια, Μάρθα Φριντζήλα, το Σεπτέμβριο του 2009 στο αίθριο των Μουσών του Μεγάρου Μουσικής.

Το πρώτο cd με τίτλο «The kubara project» περιέχει τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ού αιώνα (από Μιχάλη Σουγιούλ και Δημήτρη Λάγιο μέχρι Μάνο Χατζιδάκι και Kurt Weill), ενώ το δεύτερο «Παράδοση κατ' οίκον» καλεί τους ακροατές σε μια περιπλάνηση στην παραδοσιακή μουσική και στα τραγούδια της Ελλάδας.

Χωρίς να χάνει ούτε στιγμή το προσωπικό της στίγμα η Μάρθα Φριντζήλα μεταφέρεται από την παραδοσιακή «Μηλιά» από την Κάρπαθο στον «Τζώνη το μπόγια» του Χατζιδάκι και από τη ναπολιτάνικη «Μαρουτσέλα» μέχρι το «Κομμωτριάκι» του Θανάση Παπακωνσταντίνου και μας χαρίζει μια εξαιρετικά
 μεγάλη ποικιλία ήχων και μουσικών.

Η Μάρθα Φριντζήλα λέει για τη δουλειά της: «Τραγούδια άλλων σαν δικά μας. Τα 34 αυτά τραγούδια αποτελούν μέρος του soundtrack της ζωής μας για χρόνια. Δύο live cd διαφορετικού ύφους και ατμόσφαιρας: δεκαοχτώ τραγούδια από τους σπουδαιότερους Έλληνες και ξένους συνθέτες των δύο τελευταίων αιώνων και δεκαέξι μοναδικά παραδοσιακά τραγούδια όπως τα καταλάβαμε εμείς.

Τραγούδια αδικημένα και τραγούδια λατρεμένα που περνούν από μέσα μας για να
 συνεχίσουν το ταξίδι τους στο χρόνο.

Μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια των Δημήτρη Λάγιου, Μάνου Χατζιδάκι, Μιχάλη Σουγιούλ, Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργου Λαύκα, Ιωάννας Γεωργακοπούλου, Γιώργου Ζαμπέτα, Κώστα Σκαρβέλη, Μίμη Πλέσσα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Maurice El Medioni, Renato Carosone και Kurt Weill καθώς και παραδοσιακά τραγούδια από την Κάρπαθο, την Κρήτη, την Κάλυμνο, την Ήπειρο, την Θράκη, τον Πόντο, την Μικρά Ασία και την Κύπρο διασκευάζουν και παίζουν οι: Αντώνης Ανδρέου, Κλέων Αντωνίου, Μάνος Επιτροπάκης, Νίκος Καρατζάς, Χάρης Λαμπράκης, Βασίλης Μαντζούκης, Αντώνης Μαράτος, Κώστας Νικολόπουλος, Κυριάκος Ταπάκης, Παναγιώτης Τσεβάς και Camilo Betancor».

«Δυο βραδιές στα Μέγαρα» λοιπόν πλημμυρισμένες με 34 σπουδαία τραγούδια που ευτύχησαν να αποδοθούν ερμηνευτικά από την πληθωρική προσωπικότητα της Μάρθας Φριντζήλα με πάθος, μπρίο, αυθορμητισμό, ζεστασιά και κυρίως αγάπη και μεράκι γι' αυτό που ονομάζεται τέχνη.