Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

‘Πατριωτική στάση’

Του Βασίλη Γκάτσου

‘Πατριωτική στάση’

Πώς θα αισθάνεται ο άνεργος της Ερμιονίδας, ο ημιαπασχολούμενος, ο ψαράς σε μια χωρίς ψάρια θάλασσα, ο αγρότης που μόλις τα φέρνει βόλτα, ο καταστηματάρχης που βλέπει πια πελάτες με τα κιάλια, ο οικοδόμος και ο εργολάβος που δεν βλέπει στον ορίζοντα οικοδομή όταν:

Βλέπει έναν καλλικράτειο αντιδήμαρχο εκπαιδευτικό στο επάγγελμα να παίρνει 2200 μεικτά από το σχολείο του και 1800 μεικτά από το Δήμο = 4000 € και τουλάχιστον άλλα 500 για παραστάσεις, έξοδα κ.λ.π.; Υπάρχει κανένας του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα με τέτοια «μισθάρα» στην Ερμιονίδα; Από το επάγγελμά του είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται στη δουλειά του όλα τα πρωινά. Ως αντιδήμαρχος να βρίσκεται στο Δήμο όλα τα πρωινά. Πόσα κομμάτια θα γίνει; Αν είναι στο πόστο του στον Δήμο πρέπει να τον απολύσουν από την εργασία του στο σχολείο και το αντίστροφο. Πόσο μάλλον αν είναι δημόσιος υπάλληλος με υποχρεωτικό πλήρες 8ωρο.

Έχει λύση ο γόρδιος δεσμός;

Έχει και μάλιστα κλασσική. Ο διευθυντής και οι συνάδελφοι του σχολείου θα κάνουν τα στραβά μάτια. Θα μαζέψουν όλες τις ώρες διδασκαλίας του σε δύο - τρεις μέρες, ώστε τις υπόλοιπες να «προσφέρει» στον Δήμο. Και ο Δήμος θα το δεχθεί, ότι δηλαδή 2 εργάσιμες μέρες είναι αρκετές να βγάλει τη δουλειά του ο αντιδημάρχος, άλλωστε δεν είναι και υπάλληλος του Δήμου. Και για όλα
αυτά δεν θα μαθαίνει κανείς τίποτα, γιατί χαρακτηριστικό κάθε εξουσίας είναι να μην πληροφορεί.

Βλέπει όλους τους άλλους αντιδημάρχους να διατηρούν τις ιδιωτικές τους δουλειές που φυσικά τούς θέλουν τον περισσότερο χρόνο κοντά τους (και μάλιστα τα πρωινά) και να βρίσκονται περιστασιακά και αυτοί στον Δήμο, «να περνάνε από το Δήμο», αφού φυσικά δεν είναι υπάλληλοι του Δήμου.

Βλέπει ότι μόνο ένας συνταξιούχος αντιδήμαρχος μπορεί πραγματικά να είναι συνέχεια στο Δήμο, ή ένας άνεργος.

Βλέπει ότι ο Δήμος Ερμιόνης έχει ένα χρέος μικρότερο από το σύνολο των ετήσιων αποδοχών των εκλεγμένων στον καλλικράτειο δήμο, χρέος για το οποίο πέφτει μαύρο δάκρυ (κροκοδείλιο) .

Βλέπει ότι κανένας πολίτης δεν μπορεί να ελέγξει την παρουσία τους στο Δήμο, αφού δεν κτυπούν κάρτα.

Αν και το θέμα ετέθη έγκαιρα, όχι μόνον από τον γράφοντα, προεκλογικά ουδείς των υποψηφίων μάς είπε κάτι σχετικό και μετεκλογικά «σιγή ιχθύος» για το ...πάπλωμα.

Απευθύνω λοιπόν το ερώτημα στα δύο ‘πατριωτικά’ μπλογκ, με την έννοια ότι οι ιδιοκτήτες τους ήσαν υποψήφιοι με τον πατριωτικό συνδυασμό και ζήτησαν τη ψήφο μας (κατά τη γνώμη μου σπαραξικαρδίως). Καλές είναι οι πατριωτικές κραυγές, οι όρκοι και τα παρόμοια, καλά είναι τα άρθρα για το πώς θα φωτογραφίζουμε ... καμπύλη, για το πότε γεννήθηκε ο Τουταχαμνών, για το τι θα βλέπουμε αν ταξιδεύουμε με την ταχύτητα του φωτός, και για το πότε κ . . . . . το μπαρμπούνι.

Και ξαναγράφω την γνώμη μου:

Πατριωτική στάση είναι όλοι να παραιτηθούν από τον καλλικράτειο μισθό και να τον αφήσουν στο νέο δήμο για να ξεχρεώσει τάχιστα και να κάνει ορισμένα απαραίτητα και βασικά έργα. Τότε θα έχει νόημα και θα γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε διευκόλυνση στη δουλειά τους, αλλά και να μισοπετύχουν όλοι τους, εμείς θα τους θυμόμαστε τουλάχιστον για την πατριωτική αφιλόκερδή τους στάση.

Μόνον τότε μπορούν, όχι απλά να ζητήσουν, αλλά να απαιτήσουν από τους πολίτες συμμόρφωση και θυσίες.

Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι η εκλεγμένη αντιπολίτευση σύμφωνα με το νόμο θα ελέγχει αμισθί και αν το πάρει ....ζεστά τότε έχει να ρίξει περισσότερη δουλειά από τη συμπολίτευση. Για παράδειγμα με το ζήλο της μπορεί να συμβάλει πολύ περισσότερο στο να πέσουν οι φράκτες και να ελευθερωθούν οι παραλίες μας κινητοποιώντας γη και ουρανό.

Άλλωστε δεν χρειάζεται η καθημερινή παρουσία ούτε του Δημάρχου στον Δήμο, αρκεί να έχει δύο – τρεις υπαλλήλους πραγματικά δημόσιους λειτουργούς που να είναι και καλοί γνώστες των υποθέσεων του Δήμου. Τέτοιοι υπάρχουν και στην υπό διάλυση Νομαρχία.

Εμείς του ιδιωτικού τομέα λέμε ότι από το 8ωρο που είναι η υποχρεωτική εργασία μας αρκεί να δουλεύουμε με ενθουσιασμό κέφι και αποτελεσματικότητα κάθε μέρα τρεις ώρες και να μελετάμε άλλη μία. Φυσάμε, που λένε. Θα χρειαστεί βέβαια, αργά και πού, ακόμη και Κυριακή να εργαστούμε 10 ώρες, αλλά αυτό είναι το έκτακτο.

Ως σήμερα έχουν περάσει 15 μέρες από τις εκλογές και δεν έχουμε ακούσει τίποτα και από τους δύο συνδυασμούς.

Ερώτηση: Και στους δύο συνδυασμούς έχουν εκλεγεί συμπατριώτες που ανήκουν στη σημερινή διοίκηση δήμου Κρανιδίου και Ερμιόνης. Φυσικά και είναι άριστοι γνώστες όλων των υποθέσεων του κάθε δήμου. Γιατί δεν μας δίνουν στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση αλλά περιμένουν τα επίσημα; Άλλωστε ο Δήμος Ερμιόνης έδωσε αρκετά οικονομικά στοιχεία, τι άλλο πρέπει να δώσει;

Προσεχώς, επειδή παρακολουθώ τα θέματα της Ερμιόνης και του σημερινού Δήμου (πολλά πολλά χρόνια και εννοώ από το 1970 περίπου) θα τα μεταφέρω και στους αναγνώστες των μπλογκ και κατ’ επέκταση και στην νέα διοίκηση, για να μην περιμένει ενημέρωση από τον Δήμο.


Έρρωσθε,

Βασίλειος Γκάτσος