Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

"Στου Λιοτριβιού τις μυρωδιές"

...κύριε Σαμιωτάκη, γυυυριιίσαατεε;;;...μπα!  μανταλωμένα βρήκα, παντζούρια κλειστά, μόνο το τραντζιστοράκι παίζει (τάχαμου ΄δω γύρω σουρταφέρνουμε).
καλά,  θ΄αφήσω δυό-τρία ραβασάκια κάτω από την πόρτα και με το καλό ν΄ανταμώσουμε αδέρφια μου τουρίστες, ταχιά.
(...τ΄αμύγδαλα στο χέρι. άμα τη αφίξη...!)
τσιφτετΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
υ.γ.: το χορευτικόν ένεκα καινών "μνημονίων" (αφ΄εαυτής προτεινόμενα)[μετάφραση: απεφάσισα & δρομολογώ σπουδές Ιατρικής πάραυτα, η ξιπασμένη]


Nέα Αγροτουρισμού
Βιωματικό Εργαστήρι:
"Στου Λιοτριβιού τις μυρωδιές"
Για 7ο συνεχόμενο χρόνο διοργανώνεται στο "Πολιτιστικό Πάρκο" το βραβευμένο Εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα "Στου Λιοτριβιού τις μυρωδιές". Πρόκειται για μια δραστηριότητα που εγκαινιάστηκε την 1η Νοεμβρίου και θα διεξάγεται ως τις 17 Δεκεμβρίου.

Το "Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας", που εδρεύει εντός του πάρκου, καλεί λοιπόν μικρούς και μεγάλους φίλους να "περπατήσουμε στους δρόμους της ελιάς".

Τα παιδιά θα δουν για πρώτη φορά το πιθανότερο πως ωριμάζει ο καρπός, πως γρασάρονται τα γρανάζια των παραδοσιακών λιοτριβίων.

Οι μυλόπετρες, τα λιθάρια θα λιώσουν τον καρπό, τα πιεστήρια θα βγάλουν το λάδι και τα καθαρά πήλινα πιθάρια θα δεχτούν το φρέσκο ελαιόλαδο.

Δεν έχει τόσο σημασία αν η παρατήρηση και η γνώση θα χρησιμεύσει στα παιδιά στη καθημερινότητά
 τους αργότερα. Σημασία έχει η εμπειρία.

Χιλιάδες μαθητές όλων των ηλικιών κάθε χρόνο δουλεύουν για να μάθουν τον παραδοσιακό τρόπο εξαγωγής του πολύτιμου ελαιόλαδου, ώσπου αυτό να τρέξει ολόχρυσο και οι μυρωδιές του λιοτριβιού να ξεχυθούν.

Στην συνέχεια, σειρά έχουν τα παραδοσιακά εργαστήρια σαπουνιού. Τα παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά
της σαπωνοποίησης και φτιάχνουν αγνό σαπούνι από ελαιόλαδo, ενώ στα εργαστήρια βρώσιμης ελιάς χαράσσουν και τσακίζουν, μαθαίνοντας διάφορες τεχνικές ωρίμανσης επιτραπέζιων ποικιλιών.

Έμπειροι ξεναγοί είναι πάντα πρόθυμοι να δώσουν πληροφορίες σχετικές με την ιστορία του ελαιόλαδου, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για τη διατροφική του αξία.

Διεξάγονται 2 προγράμματα καθημερινά και το κάθε πρόγραμμα διαρκεί 1 ώρα και 15 λεπτά, δηλαδή 9:30 πμ - 10:45 πμ και 11:00 πμ - 12:15 μμ.

Επιπλέον, για τους γονείς που θέλουν να περάσουν δημιουργικές στιγμές με τα παιδιά τους η Βιωματική Δραστηριότητα διεξάγεται και κάθε Σάββατο (11.00 πμ).

Οι διαθέσιμες ημερομηνίες είναι περιορισμένες.

Πολιτιστικό Πάρκο

(βρίσκεται στο 16ο χλμ της προέκτασης της Αττικής Οδού προς το Λαύριο)