Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Στο Μέγαρο Μουσικής ο Παναγιώτης Τέτσης

 Ο Παναγιώτης Τέτσης μύησε  το κοινό του Megaron Plus, στα μυστικά της ζωγραφικής του, αποκάλυψε τα συστατικά της, δίνοντας και μια γεύση από την δεινή διδακτική του πείρα.
 «Μην πιστεύετε στο παραμύθι της έμπνευσης» είπε . «Εάν ο καλλιτέχνης δεν καθίσει στο εργαστήρι του, έστω και χωρίς όρεξη, δεν υπάρχει περίπτωση επιφοίτησης» είπε ο ακαδημαϊκός και δάσκαλος, συνομιλώντας με την τεχνοκριτικό και υπεύθυνη των εκθέσεων του Μεγάρου Μουσικής, Έφη Ανδρεάδη.
  Παραδέχθηκε όμως ότι υπάρχει το ερέθισμα στον ζωγράφο, όπως στην περίπτωσή του συνέβη με την γενέτειρά του, την Ύδρα, που του άνοιξε τον δρόμο στην απεικόνιση της φύσης. Όπως και οι σημαντικοί για τον ίδιον φίλοι του, που πόζαραν ακίνητοι ατέλειωτες ώρες προκειμένου να ζωγραφίσει τις φιγούρες και πορτρέτα τους.

 Ο κολορίστας Παναγιώτης Τέτσης, μίλησε για τις δοκιμές στις τεχνικές του, για τα υλικά του - λαδομπογιές, τέμπερες, ακουαρέλες, την χαρακτική αλλά και για τον θαυμασμό του στις νωπογραφίες - μια τεχνική, όπως είπε, πολύ δύσκολη που έχει εγκαταλειφθεί από χρόνια.

Παραστατικός καλλιτέχνης, ο Παναγιώτης Τέτσης, μίλησε με σεβασμό και νηφαλιότητα για τους ομοτέχνους του που ακολούθησαν την αφαιρετική ζωγραφική και τους νεότερους, της βίντεο αρτ.

Όσο για το αν μετανιώνει επειδή «δεν απαρνήθηκε την εικόνα» ή που δεν την αντικατέστησε με κάτι άλλο, απάντησε: «στην ζωγραφική μου υπάρχει και δεν υπάρχει η εικόνα, με την έννοια ότι αν αποσπάσεις ένα κομμάτι από τον πίνακα, βλέπεις ότι είναι αφηρημένο».

Όσο για την γεωμετρία στο έργο του, σχολίασε: «στις μεγάλες μου συνθέσεις, π.χ οι λαϊκές αγορές και οι ποδοσφαιριστές, δεν μπορείς να αφεθείς στο τυχαίο, πρέπει να βάλεις «σκαλωσιά» κι εκεί να χτίσεις» είπε, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «σε όλες τις τοιχογραφίες της αναγέννησης κυριαρχεί η γεωμετρία. Η έκρηξη» είπε, «το αυθόρμητο, ανήκει στον αιώνα μας».

Το κοινό της Αθήνας, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το έργο του Παναγιώτη Τέτση, σε μια μεγάλη έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής, με την οποία θα εγκαινιαστεί η καλλιτεχνική περίοδος 2011-2012 του Μεγάρου.

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ