Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Όταν οι αναμνήσεις γίνονται γλυκιά κραυγή.

Μια φωτογραφία , το πεζούλι του Αι Γιάννη, ήταν αφορμή να ακούσουμε, από κάπου πολύ μακριά, την φωνή σαν γλυκό λυγμό, μιας γυναίκας..Μιας γυναίκας που τόσες θύμισες, τόσες στιγμές της , ίσως και τρυφερά μυστικά της έχει ακουμπήσει εκεί..Εκεί που οι πέτρες, οι αστερίες, τα κοχύλια, τα βότσαλα έχουν τόσα να πουν ..
Εκεί που κι εμείς και άλλοι φτιάξαμε φευγάτα σχέδια, ζήσαμε όμορφες  στιγμές...
Θέλει να το προστατέψει σαν κάτι πολύτιμο, όσο πολύτιμες είναι για όλους μας οι μνήμες και η τρυφεράδα που κρατάμε μέσα μας, από την εποχή της αθωότητας μας..
Να είσαι πάντα καλά κυρία Σταματίτσα, Λοϊζίδου,  μας συγκίνησες πολύ..
Μας γράφει

ANAMNHSEIS!!!!!ANAMNHSEIS!!!!!!!!!!!

POLLOI KATHISAN OLOKLHRES NYXTES ME FEGGARI,POLLOI ONEIREFTIKAN TH ZWH TOYS,POLLOI ERWTEYTHKAN,POLLA AKOUSE TO PEZOULI.
MILAEI SHMERA TO PRWI XWRIS FWNH STIS KARDIES MAS MAS  KSANAFERNEI PISW TO XRONO.
AS MH GEINEI KATALYTHS TOY O XRONOS.
AS MH BALEI XERI PANW TOY KANEIS.
AS TO XAROYN TA NEIATA GIA NA THYMOUNTAI STA GHRATEIA.
AS AFHSOUME KATI NA MEILA STIS PSYXES MAS.
OI APOSTASEIS DEN YPARXOUN PLEON.
MIA FFWTOGRAFIA LEEI POLLA PARA POLLA.EKTIMW TH DOULEIA SAS.
NASTE KALA

Στον Άγιο Γιάννη

Στο πέτσωμα..


Θυμόσαστε το αφιέρωμα που κάναμε στον Γιάννη και στον Φάνη Κοτταρά;   Εδώ είναι..
Δεν παρακολουθεί μόνο η κρατική τηλεόραση την δουλειά τους αλλά και εμείς..
Σε ποιο στάδιο είναι τώρα το σκαρί τους ρωτήσαμε σήμερα το πρωί.
Στο πέτσωμα, μας είπαν και εννοούν το γέμισμα εξωτερικά ..
Ακολουθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός μετά.
Γίνεται πολύ όμορφο!


Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Βασίλης Γκάτσος. Σχετικά με τις «γούβες» του Μπιστιού

Πληροφορίες σχετικά με τις «γούβες» του Μπιστιού και με τυχόν σύστημα πυρόσβεσης:

1). Οι γούβες είναι στην πραγματικότητα αρχαίες στέρνες (άγνωστο πόσες από αυτές έχουν σχέση με την αρχαία Ερμιόνη ή με το κάστρο του Μπιστιού που είναι δημιούργημα των αρχών της Βυζαντινής Εποχής). Ονομάστηκαν από το λαό «γούβες» γιατί εκεί έριχναν τα ρούχα, τα στρώματα, σκεύη, κ.λ.π. των αρρώστων και των πεθαμένων. Πολλές από αυτές έτσι γέμισαν και όχι με μπάζια. Ορατές είναι γύρω στις 9 και οι θέσης τους σημειώνονται σε ένα σχέδιο που περιλαμβάνω σε ένα βιβλίο μου. Υπάρχουν ασφαλώς και άλλες που είναι πλήρως καλυμμένες. Το «πηγάδι» της Πλατείας είναι στην ουσία βαθιά στέρνα η οποία δεχόταν τα νερά δρόμων και αυλών και όχι τα καθαρά νερά από οροφές και ταράτσες. Εξαιρετική είναι η εσωτερική επίστρωση στις στέρνες που τις κάνει ακόμη και σήμερα να είναι στεγανές.
Η ανάδειξή τους θα ήταν ίσως επιθυμητή, αλλά επικίνδυνη. Όταν είμαστε μικροί ο φόβος των γονέων μας ήταν μήπως, παίζοντας στο Μπίστι, πέσουμε μέσα σε καμιά γούβα, γιατί ιδιαίτερα το χειμώνα δεν φαίνονταν μέσα στα χορτάρια.
Μπορούν όμως να καθαριστούν από τα μπάζια μέχρι βάθους που δεν δημιουργούν κίνδυνο, π. χ. μισό μέτρο, να αναδειχθεί το στόμιό τους και να περιφραχθεί με έναν ξύλινο καλαίσθητο σηκό. Δεν ξέρω όμως αν αυτή η ανάδειξη θα προσφέρει κάτι, ή θα αφαιρέσει κάτι από την φυσικότητα του τοπίου. Για παράδειγμα η ‘επισκευή’ του μύλου του Μπιστιού ουσιαστικά δημιούργησε ένα καινούργιο αισθητικά μύλο, τελείως διάφορο από το ερείπιο. Το σωστό θα ήταν η αποκατάσταση του ερειπίου, δηλαδή η κατόπιν μελέτης παρέμβαση, ώστε να γίνονταν με σεβασμό μόνο εργασίες στήριξης και ενίσχυσης. Θα ήταν ακριβώς το παλιό ερείπιο (σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής μύλου) με σωστικές επισκευές όπως αυτές γίνονται στα κάστρα. Αλλά τα έργα του μύλου χάλασαν και το γύρω τοπίο, καταστράφηκε ο μικρός κυκλικός περίβολος λίθων στη βορινή αλάνα, ισοπεδώθηκαν βράχια για να γίνουν τα εγκαίνια, ρίχτηκε χαλίκι που ακόμη εκεί μένει. Να λείπουνε τέτοια έργα αντιαισθητικής στο Μπίστι.
2). Την δεκαετία του 1970, αν δεν κάνω λάθος, η Κοινότητα έφτιαξε σύστημα πυρόσβεσης με γλυκό νερό από το δίκτυο Ερμιόνης. Πέρασε υπογείως μεγάλους χαλύβδινους σωλήνες και άπλωσε δίκτυο μέχρι τον μύλο. Κατά την εκσκαφή διαλύθηκαν βράχια, κόπηκαν ίσως θαμμένα αρχαία μπλόκια, τείχη κ.λ.π. που ήταν απείραχτα αιώνες. Ανεπίτρεπτο για χώρο τόσο λεπτής αισθητικής όπου και μια πέτρα να αλλάξει θέση, ενοχλεί. Αν και αρχαιολογικός χώρος έγιναν αυτά τα έργα, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν, ούτε καν δοκιμάστηκαν (ευτυχώς και δεν χρειάστηκαν). Άρα αν υπάρξει πυρόσβεση, πρέπει απολύτως να σεβαστεί την αισθητική του τοπίου την οποία μην περιμένετε να την σεβαστεί ο κατασκευαστής του έργου αν δεν έχει δέσμευση ακριβή. Επίσης καμιά πυρόσβεση δεν είναι αποτελεσματική αν δεν γίνεται ετησίως πλήρης αποψίλωση, πράγμα που τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια ο Δήμος μας.
Το Μπίστι είναι η μισή Ερμιόνη. Η άλλη μισή είναι το Μπίστι.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
04-02-2010

Eίδαμε την ταινία Avatar

  Επειδή όπως σας λέμε η Αθήνα είναι πολύ κοντά , πήγαμε αφού έχουμε τόσα ακούσει και είδαμε την ταινία το «Avatar».Εντυπωσιασθήκαμε πραγματικά από ένα τεχνολογικό θαύμα.
  Μια εντυπωσιακή περιπέτεια ψηφιακής τεχνολογίας που διαδραματίζεται το 2154.
  Εισβολείς από τη Γη αναζητούν ένα πολύτιμο μετάλλευμα στον πλανήτη Πανδώρα κι είναι έτοιμοι να καταστρέψουν ένα σπουδαίο πολιτισμό, όπως κάναμε εμείς με τους Ινδιάνους ας πούμε...
 Η ψηφιακή τεχνολογία και το, απίστευτης τελειότητας, 3D (φροντίστε να πάτε να δείτε την ταινία σε ανάλογη αίθουσα με τα κατάλληλα γυαλιά ) ανοίγει νέους δρόμους λένε, στην 7 Τέχνη.
  Σε λίγα χρόνια θα μπορούν να γυρίζουν, 100% τέλειες ταινίες, ακόμη και χωρίς ηθοποιούς ή ίσως με ηθοποιούς που έχουν πεθάνει.
«Σινεμά ο παράδεισος ..» καμία σχέση.
Να πάτε να την δείτε ακόμα και μόνο σαν εμπειρία, είναι εντυπωσιακή και έχει πολύ πλάκα που τόσοι άνθρωποι σε μια μεγάλη αίθουσα φοράνε όλοι τα ίδια γυαλιά...

Τσικνοπέμπτη σήμερα!

Η λέξη "τσικνοπέμπτη" όπως διαβάζουμε, προέρχεται από την λέξη "τσίκνα" (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη "Πέμπτη". Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα διασκέδασης και ετοιμασίας για την νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα.

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη 2η εβδομάδα της περιόδου που ονομάζεται Τριώδιο, η οποία αποτελείται από τρεις εβδομάδες: την 1η εβδομάδα Προφωνή ή Προφωνέσιμη, την 2η εβδομάδα Κρεατινή ή Κρεοφάγος και την 3η εβδομάδα Τυρινή ή Τυροφάγος.
Αν έχετε κουράγιο και βρείτε το κέφι, μέσα στην τόση δυσκολία της εποχής να τηρήσετε το έθιμο τότε..
Καλό ψήσιμο!

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Βασ.Γκάτσος Βιολογικός Σταθμός Ερμιόνης

Ας μου επιτραπεί να διατυπώσω τις παρακάτω προσωπικές μου απόψεις για τα όσα ο κύριος Πάλης Αντώνης έγραψε ως υπεύθυνος του Βιολογικού Σταθμού Ερμιόνης.

1. Από όσα ξέρω και διαπίστωσα μπορεί να τραίναρε το όλο θέμα του βιολογικού και κυρίως των αγωγών συγκέντρωσης και μεταφοράς λυμάτων, αλλά με την εργασία τής ομάδας του υπευθύνου (και δεν εννοώ την επίβλεψη αλλά την πραγματική εργασία τους), όπως και με τις δωρεές συμπατριωτών λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά το όλον σύστημα. Δούλεψαν και συνεισέφεραν έργο μετρήσιμο στο περιβάλλον του τόπου μας, άρα είναι οικολόγοι και όχι οικολογούντες.
2. Και παλαιότερα είχα τονίσει ότι το όλον σύστημα είναι ένα αρκετά μεγάλο έργο, ένα εργοστάσιο και θα έχει για χρόνια προβλήματα στα αντλιοστάσιά του, στους συλλεκτήρες αγωγούς που είναι σε Μαντράκια και Λιμάνι με σχεδόν καθόλου κλίση. Θα αποκτηθεί εμπειρία και θα βελτιωθούν τα πράγματα. Δεν είναι καθόλου εύκολα. Εδώ σε εργοστάσια με τέτοιους βιολογικούς, που έχουμε και αφθονία πόρων και κυρίως άφθονο και εξειδικευμένο προσωπικό και πάλι έχουμε προβλήματα. Όσοι δεν έχουν δουλέψει σε εργοστάσια φυσικό είναι να τα θεωρούν όλα αυτόματα και απλά. Ως εκ τούτου υπερχειλίσεις, μπλοκαρίσματα των φτερωτών των αντλιών, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές βλάβες, διακοπές ρεύματος πάντα θα συμβαίνουν. Μόνο να ελαχιστοποιηθούν μπορούν με τον καιρό, όχι να εξαλειφθούν. Δεν νομίζω ότι σε κάθε τέτοιο επεισόδιο, τα ‘αλαλάζοντα blog’ θα βλέπουν μπροστά τους τον εκάστοτε υπεύθυνο του Δήμου ως ...... Υπατία.
3. Για την Ερμιόνη αυτό το έργο ήταν ζωτικής σημασίας. Και χειρότερα να λειτουργούσε, ευχαριστημένοι πρέπει να είμαστε.
4. Σε σύγκριση με το Κρανίδι που ακόμη ρίχνει τα λύματα σε μια γούβα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τους πολλαπλάσιους πόρους που έχει ως μεγάλος και πλουσιότερος Δήμος, τα πήγαμε πολύ καλύτερα, έστω και με καθυστερήσεις.
5. Το πρωτοφανές του πράγματος είναι ότι στην Περιβαλλοντική Μελέτη και στη Μελέτη Διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων το μελετητικό γραφείο πρότεινε και η αρμόδια υπηρεσία ενέκρινε το πότισμα δασικής έκτασης με τα επεξεργασμένα λύματα και μάλιστα βουνίσιας με κέδρους (βένια), φυτά που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ξερικά και αν τα ποτίζουμε συστηματικά όχι μόνον δε απορροφούν το νερό που τους δίνουμε αλλά ξεραίνονται από το πολύ νερό. Η επιλογή αυτή βέβαια δεν είναι του Δήμου. Στους παραλιακούς βιολογικούς πάντα προτιμάται η διάθεση στη θάλασσα. Άρα πρέπει να διορθωθεί η μελέτη διάθεσης και η διάθεση στη θάλασσα είναι εύκολη και με μικρές επιπτώσεις.
6. Μπορεί η μελέτη να τροποποιηθεί και αντί της διάθεσης στη θάλασσα να γίνει διάθεση για το πότισμα έκτασης στο βουνό που όμως θα φυτευτεί με υδρόφιλα φυτά, που όταν αναπτυχθούν καταναλώνουν πολύ νερό. Και αυτά είναι ο Ευκάλυπτος και η Δάφνη. Άρα μπορεί να φυτευτεί μια περιμετρική του βιολογικού σταθμού έκταση π.χ. 50 στρεμμάτων με αυτά τα φυτά. Το πλεονέκτημα θα είναι ότι θα έχουμε ένα δάσος (οι ευκάλυπτοι σε 10 χρόνια θα έχουν φτάσει 10 μέτρα ύψος) το οποίο θα κόψει αρκετά τις οσμές και θα εξαφανίσει από τη θέα όλη την εγκατάσταση του βιολογικού, δεν αναφλέγεται εύκολα, ενώ το νερό λόγω της μεγάλης απορρόφησης από τα φυτά δεν θα κυλά υπογείως στη θάλασσα. Προσοχή όμως. Αυτό προϋποθέτει ότι η δασική υπηρεσία θα το επιτρέψει, δίνοντας γραπτή έγκριση γιατί νομίζω ότι όλο το Κρόθι είναι χαρακτηρισμένο ως δάσος. Αλλά εδώ έδωσε έγκριση για πότισμα των βένιων, δεν θα δώσει για την δημιουργία δάσους η οποία κάλλιστα περνάει και ως αναδάσωση; Εννοείται ότι για την αναδάσωση ο Δήμος θα ζητήσει την εθελοντική προσφορά όλων των ντόπιων οικολογικών και περιβαλλοντικών συλλόγων και κινήσεων.
7. Στη τροποποίηση της μελέτης μπορεί να προταθεί η διάθεση στη θάλασσα και η σύγχρονη διάθεση για πότισμα. Γίνεται και αυτό.
Με εκτίμηση,
Βασίλης Γκάτσος

01-02-2010

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Νύχτα ασημένια..

(Τα βίντεο "ανοίγουν" καλύτερα με τον mozilla firefox)
 

Nοιώθεις εκεί πάνω σα μικρός θεός.


Μας γράφει η καλή  φίλη του blog..
"Φαίνεται πως κάναμε τις ίδιες σκέψεις..Από χτες έλεγα πως αν ο καιρός είναι καλός,θα ανέβω στις Αδέρες.
Το πρόσχημα ,το χειμώνα , είναι να μαζέψουμε χόρτα.(και το κάναμε)
΄Ομως κάθε εποχή,νοιώθεις εκεί πάνω σα μικρός θεός.
Σας στέλνω λοιπόν μερικές από τις σημερινές φωτογραφίες.
Με θέα στον Πόρο.(οι 2 πρώτες).
H πρώτη είναι την ώρα που ένα σύννεφο μας έχει τυλίξει και ψιλοβρέχει (στις Αδέρες).
Η επόμενη με θέα στα νοτιοδυτικά προάστια της Αττικής. Και η τελευταία,οι αγαπημένες μου σκιές στις Αδέρες.
Καλό βράδυ."


Η ζωή είναι έξω..


Αφήστε τα ποντικάκια στη ησυχία τους και βγείτε βόλτα σήμερα.. Η ζωή είναι έξω..
Αθλητικά, σακουλίτσα (οικολογική κατά προτίμηση..), μαχαιράκι για χόρτα και Ηλιόκαστρο, Αδέρες...
Αν δεν βρείτε να μαζέψετε έχουν στις ταβέρνες..