Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Καλό τριήμερο σε όλους, καλό καρναβάλι και καλή αποκριά.


Διασκεδάστε με την ψυχή σας και κυρίως αποδράστε έστω και λίγο απο την καθημερινότητα και τα προβλήματα της.

Βασίλης Γκάτσος ΠΕΡΙ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΝΕΟΤΕΡΑ ΕΚΔΟΧΗ.

Δεματοποιημένη βλακεία Διδύμων αλλά και μετά απ’ αυτήν ή «τυφλός τυφλόν οδηγεί», ή «έτσι να βρισκόμαστε και να συναπαντιόμαστε».
Και φυσικά δεν εννοώ όποιον έχει όντως καλή προαίρεση και αμέριστο ενδιαφέρον για το περιβάλλον.
Από την αρχή πρέπει να τονίσω ότι ο χώρος ο προοριζόμενος για δεματοποίηση που τώρα προτείνεται ως χώρος διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών με αιτιολογία «να αξιοποιηθεί το αγορασθέν μηχάνημα δεματοποίησης» μπορούσε να ορισθεί σε οποιοδήποτε άλλο μέρος και να μεταφερθεί εκεί το μηχάνημα, αν τελικά αυτό το μηχάνημα έχει κάποια χρησιμότητα.
Ένα κέντρο διαλογής επεξεργάζεται καθαρά υλικά και παραλαμβάνει το περιεχόμενο των μπλε κάδων σύμφωνα με προδιαγραφές δηλαδή να περιέχουν χαρτί, πλαστικό, κουτάκια αλουμινίου, γυάλινα μπουκάλια και όχι οργανικά απορρίμματα. Άρα είναι ένα καθαρό πράγμα που μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε μέρος της Ερμιονίδας. Κάλλιστα μπορεί να υπάρχει σε κάθε χωριό της Ερμιονίδας.
Το κέντρο διαλογής δεν ρυπαίνει ούτε βρωμάει. Ούτε χρειάζεται να έχει στον ίδιο χώρο ένα ΧΥΤΥ για ταφή υπολειμμάτων, γιατί υπολείμματα δεν υπάρχουν. Αν στον μπλε κάδο πετάξει κάποιος κατά λάθος λίγα οργανικά απορρίμματα, υποτίθεται ότι αυτά είναι τόσο λίγα, που μετά τη διαλογή μπορούν να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε μακρινό ΧΥΤΥ. Στη Γερμανία το περιεχόμενο του μπλε κάδου είναι πλήρως διαχωρίσιμο και δεν αφήνει υπόλειμμα καθόλου. Άντε στην Ερμιονίδα να αφήνει ένα 5%. Δεν είναι αυτό πρόβλημα.
Άρα το κέντρο διαλογής μπορεί να είναι περίπου εκεί που κυρίως βγαίνουν αυτά τα υλικά και βγαίνουν κατά 95% στην τουριστική περιοχή της Ερμιονίδας και κατά 5% στα ορεινά χωριουδάκια της. Αυτό υπαγορεύει η λογική και το δίκαιο. Δεν το ακούσαμε από καμιά οικολογική συλλογικότητα ούτε από δημοτική αρχή, ούτε από την κεντρική διοίκηση, ούτε φυσικά από αριστεροειδώς οικολογούντες.
Μιλάμε λοιπόν για την διαχείριση των υλικών συσκευασίας ειδών νοικοκυριού τα οποία μπαίνουν στον μπλε κάδο και πάνε σε κέντρο διαλογής και μετά το καθένα παίρνει το δρόμο του για το εργοστάσιο αυτό που θα τα αξιοποίηση.
Είναι πολύ μεγάλο ψέμα ότι το κόστος όλης αυτής της διαχείρισης θα το πληρώσει ο Δήμος και ο δημότης. Επίσης είναι ψέμα ότι τα υλικά συσκευασίας έχουν κέρδος μεγάλο και το οσμίζεται το μεγάλο κεφάλαιο. Στην Κοιλάδα, σε επίπεδο χωριού, έγινε η μόνη αξιόλογη προσπάθεια και ο Παπαθέμης έδωσε στοιχεία. Με εθελοντική εργασία συλλογής και διαχωρισμού, με εθελοντική μεταφορά, και πάλι τα χρήματα που εισέπραξε δεν κάλυψαν το κόστος. Αν ήταν εταιρεία και πλήρωνε όλες τις εργασίες θα έμπαινε μέσα μέχρι τα μπούνια. Γιατί ο Δήμος Κρανιδίου δεν λέει σε μια

Φεβ 55


Πάμε σαν άλλοτε..

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Καρναβάλι στην Ερμιόνη


Αυτή η  γλυκιά φατσούλα διεκδικεί την προσοχή μας, στο  λιμάνι, αυτές τις μέρες..

Αφού ο Δήμος Ερμιόνης, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και οι μαθητές των Σχολείων του Δήμου μας μας προσκαλούν  την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 11:30 π.μ. στην μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων , στην παραλία της Ερμιόνης , και το βράδυ της ίδιας μέρας στις φωτιές και στο κάψιμο του Καρνάβαλου στο Ηλιόκαστρο.

Ας αρχίσουν οι χοροί..γιατί τους χρειαζόμαστε.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κρανιδίου, στα Δίδυμα.

 Πήγαμε χθες στα Δίδυμα στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε εκεί για τον δεματοποιητή, την «δεματοποιημένη βλακεία» όπως είπε και ο κος Γκάτσος, μετά από ανάλογη πρόταση της ΠΑ.ΠΟ.ΕΡ .
 Βροχή και κόσμος πολύς,  δεν μας χώραγε το δημοτικό σχολείο.
 Διδυμιώτες και Φουρνιώτες που δικαίως αρνούνται να έχουν αυτό, που κανείς τους δεν ξέρει τι, τον δεματοποιητή δηλαδή και τα σκουπίδια όλων μας τυλιγμένα σε σελοφάν, πάνω από τα κεφάλια τους.
  Είχαν προσκαλέσει εκτός από κανάλια, κάμερες, φωτογράφους (πολύ οργανωμένα)  και τον κο Τσακαλιάρη, δήμαρχο Ασκληπιείου, τον μόνο που κατάφερε με τον γνωστό Ελληνικό τρόπο, όπως ειλικρινώς παραδέχτηκε, να έχει ανακύκλωση στον Δήμο του, ο γνωστός του γνωστού δηλαδή και η πίεση της πίεσης.
 Ήρθε να βοηθήσει με τις γνώσεις του και δέχθηκε τις περισσότερες ερωτήσεις για τα πώς και τα γιατί εδώ... κλπ, σαν να έφερε αυτός τον δεματοποιητή.
 Ο κος Σφυρής, Δήμαρχος Κρανιδίου, προσπάθησε να εξηγήσει  πως αναγκάστηκε κάτω από την πίεση, στο να βρεθεί λύση για τις καιόμενες χωματερές και τα επακόλουθά τους , στα πρόστιμα από  την Ε.Ε. και μετά από πρόταση , του προηγούμενου Περιφερειάρχη και δέχθηκε αυτή την λύση.
 Πολύ παίδεμα .. Έχουμε απλά όλοι μας γίνει, κομμάτι μιας διαδικασίας..
 Μιας διαδικασίας που πρέπει να εξελιχθεί για να φτάσουμε κι εμείς βήμα βήμα όπως όλα τα σοβαρά με το περιβάλλον κράτη στην Ευρώπη και όχι μόνο, στη λύση για τα απορρίμματα μας, που είναι μία, η ανακύκλωση.
 Έχουμε εμπλακεί όλοι και οι Δήμαρχοι, για να μην κατηγορούμε μόνο, με τα σκουπίδια μας που για χρόνια ήταν μόλυνση τώρα έγιναν λεφτά για τις εταιρείες που τα εκμεταλλεύονται και που πρέπει πάλι κάποιοι ειδικοί να αποφασίσουν με ποιούς θα τα συνδιαχειριστούμε και ποιοί θα βγάλουν απο τα σκουπίδια μας κέρδος..
Η περιβαλλοντική συνείδηση έπεται..

Υπομονή!!
Αποφάσισαν τελικά και στα Δίδυμα για λύση την ανακύκλωση, έχει προηγηθεί η Ερμιόνη.

Για περισσότερα στην ΠΑ.ΠΟ.ΕΡ.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Μουσικούλα γιατί περνάμε δύσκολες μέρες..

Παιχνίδι με το γλυπτό


Το έργο κάθε καλλιτέχνη γίνεται πραγματικότητα (όπως σε αυτή τη φωτογραφία) και το γλυπτό του ζωντανεύει. Ο μαθητής από το Κουβέιτ παίζει με το γλυπτό του Fadhel al Abbar στην έκθεση του πολιτιστικού φεστιβάλ Al-Qurain της πόλης.


Eπιλογή: Αιμιλία Καλογεράκη photo@kathimerini.gr

Αρκτούρος: Εκθεση φωτογραφίας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Ένα νέο προγραμματισμένο δρομολόγιο με προορισμό την «Άγρια Ζωή» εγκαινίασε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σε συνεργασία με τον Αρκτούρο.
Πρόκειται για την έκθεση φωτογραφίας «Ταξίδι στην Άγρια Ζωή», με θέμα την άγρια ζωή και τις ορεινές περιοχές που αποτελούν το αντικείμενο της δράσης του Αρκτούρου.
Φωτογράφοι φύσης, εθελοντές και ερευνητές του Αρκτούρου, αναλαμβάνουν να σας συστήσουν τους πρωταγωνιστές των ελληνικών ορεινών δασών, τις μοναχικές αρκούδες και τους παρεξηγημένους λύκους, υπό την ισχυρή προστασία ελληνικών ποιμενικών σκύλων και σε φόντο σπάνιων οικοτόπων.
Τα ίχνη της αρκούδας θα μας οδηγήσουν στο συναρπαστικό «Ταξίδι στην Άγρια Ζωή»,

10 Φεβρουαρίου 1634 "Και όμως κινείται".

Ο Γαλιλαίος (Galileo Galilei, 15 Φεβρουαρίου 1564 – 8 Ιανουαρίου 1642)
Ο Γαλιλαίος συνέβαλλε σημαντικά στην επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα. Ανάμεσα σε άλλα, βελτίωσε το τηλεσκόπιο και το χρησιμοποίησε πρώτος συστηματικά για αστρονομικές παρατηρήσεις, ανακάλυψε τους τέσσερις δορυφόρους του Δία, ανακάλυψε τις ηλιακές κηλίδες και κατέγραψε πρώτος τις κινήσεις τους, εφηύρε τους νόμους του εκκρεμούς που χρησιμοποιήθηκαν στα ρολόγια, διατύπωσε το νόμο της πτώσεως των σωμάτων (που αποδεικνύει ότι η βαρύτητα επιδρά στην ταχύτητα των σωμάτων όταν υψώνονται ή πέφτουν), εφηύρε το θερμόμετρο και τον αναλογικό διαβήτη (που ακόμη χρησιμοποιείται στα γεωμετρικά σχέδια), και υποστήριξε τις θεωρίες του Κοπέρνικου για το Ηλιακό σύστημα.Κατά την παράδοση, στις 10 Φεβρ 1634 , ο Γαλιλαίος τελειώνοντας την απαγγελία της "απαρνήσεως" των πεποιθήσεών του, που έκανε γονατιστός μπροστά στην Ιερά Εξέταση και καθώς σηκωνόταν, χτύπησε το πόδι του στο έδαφος και πρόσθεσε: "Και όμως κινείται" (εννοώντας τη Γη). Στην πραγματικότητα, τη φράση αυτή ή δεν την είπε ποτέ ή κι αν την είπε δεν την άκουσαν οι δικαστές του. Γιατί τότε δεν θα ξέφευγε την καταδίκη του σε θάνατο "επί της πυράς". Πάντως η φράση αυτή απέμεινε σαν σύμβολο της δύναμης της επιστήμης έναντι σε κάθε προσπάθεια να σκεπαστεί το φως της αληθινής γνώσης.

wikipedia

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Κορίτσια δεν θα γεράσουμε ποτέ.


Δεν την λένε σύνταξη γήρατος και άρα πρέπει να γεράσεις για να την πάρεις;
Αφού δεν θα την πάρουμε ποτέ, απ ότι δείχνουν τα πράγματα.. άρα και δεν γερνάμε ποτέ!
Ας το δούμε θετικά..
Και όλες αυτές οι κρέμες που σε δείχνουν 10 χρόνια νεώτερη, κομμένες.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Βασίλης Γκάτσος ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΘΡΙΑΣΙΟΥ. σύγκριση με Ερμιόνης

Προς ενημέρωσή σας στέλνω 4 φωτογραφίες του Βιολογικού σταθμού επεξεργασίας αστικών λυμάτων (όχι βιομηχανικών) Θριασίου Πεδίου που περιλαμβάνει Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάντρα, Μαγκούλα.

Είναι ένα αρκετά μεγάλο έργο που στη τελική του μορφή θα επεξεργάζεται 41000 κυβικά μέτρα λύματα την ημέρα. Επειδή είναι αστικών λυμάτων, το νερό (επεξεργασμένα λύματα) που θα διοχετεύεται στο κόλπο της Ελευσίνας θα αναλύεται μόνον ως προς το οργανικό φορτίο του και όχι για βαριά μέταλλα που δεν υπάρχουν στα αστικά λύματα. Η διάθεση στη θάλασσα θα γίνεται με αγωγό και σε βάθος γύρω στα 20 μέτρα και με σύστημα διασποράς, σύμφωνα με την ΜΠΕ του έργου και τη μελέτη διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων. Ήδη γίνεται προετοιμασία να αρχίσει να χρησιμοποιείται το νερό (επεξεργασμένα λύματα) από τις βιομηχανίες της περιοχής εξοικονομώντας έτσι νερό ΕΥΔΑΠ. Στόχος είναι και η μελλοντική παρόμοια χρήση των επεξεργασμένων λυμάτων Ψυτάλλειας.
Σε σχέση με το Βιολογικό Ερμιόνης είναι περίπου 30 φορές μεγαλύτερος και θα διοχετεύει τα επεξεργασμένα λύματα σε ένα κλειστό και ρηχό κόλπο. Αυτό είναι επιτυχία μεγάλη για τους Δήμους της περιοχής και καμαρώνουν γι’ αυτό.
Ο Βιολογικός Ερμιόνης πολύ μικρή και άκρως τοπική επίδραση θα έχει στη θάλασσα. Με τα χρησιμοποιημένα λύματα μπορεί να αρδευτούν 50 στρέμματα ευκαλύπτων ως εναλλακτική λύση. Το ίδιο μπορεί να γίνει φυσικά και για του Κρανιδίου.
Δηλαδή έχοντας 2 κεντρικούς βιολογικούς η Ερμιονίδα και 3-4 περιφερειακούς συγκεντρώνει τα λύματα των οικισμών της σε 5-6 θέσεις, όπου με τα επεξεργασμένα απόβλητα ποτίζει μικρά δάση ευκαλύπτων και δαφνών. Τα είδη αυτά αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, απορροφούν όλο το νερό και τα θρεπτικά συστατικά των επεξεργασμένων λυμάτων και δεν τα αφήνουν να πάνε στον υδροφόρο ορίζοντα. Από αυτά τα σημεία και μετά από μια απόσταση ασφαλείας π.χ. 500 μέτρων το νερό το υπόγειο από άποψη οργανικού φορτίου μπορεί να είναι και πόσιμο. Δηλαδή αν αποκατασταθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και ξαναγίνουν τα νερά μας γλυκά τότε όλη η Ερμιονίδα θα έχει από πηγάδια και γεωτρήσεις πόσιμο νερό χωρίς οργανικό και μικροβιολογικό φορτίο. Θα είναι όμως έτσι τα πράγματα; (Προσπάθεια απάντησης στο επόμενο).
Βασίλης Γκάτσος
08-02-2010




Τετάρτη 10 Φλεβάρη να είμαστε όλοι εκεί.

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

ΕΥΠΩΛΗΤΑ

Με τον καινούργιο Ορχάν Παμούκ και «Το μουσείο της αθωότητας» να ανεβαίνει στην πρώτη θέση των ευπωλήτων, η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Στον κατάλογο με τα ελληνικά ευπώλητα, Ξανθούλης, Γαλανάκη, Βαμβουνάκη, Καλπούζος, Τριανταφύλλου, Ζατέλη και Ιουστίνη Φραγκούλη - Αργύρη που  επανέρχεται με την «Αγάπη των άλλων»

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΘΗΝΑΑπό 22/1 έως 28/1/10
1 1 Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΣΙΛΑΝΑΣ Γ. Ξανθούλης
2 2 ΦΩΤΙΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ, ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΟΥ ΟΙΔΙΠΟΔΑ Ρ. Γαλανάκη
3 3 Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΛΙ Σ. Τριανταφύλλου
4 4 ΙΜΑΡΕΤ Γ. Καλπούζος
5 6 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΜΟΙΧΕΙΑΣ Μ. Βαμβουνάκη
6 5 ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ Ζ. Ζατέλη
7 * ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ Ι. Φραγκούλη-Αργύρη
8 7 ΑΧΜΕΤ, Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ Τ. Μιχαηλίδης
9 8 ΣΚΟΤΩΣΕ Ο,ΤΙ ΑΓΑΠΑΣ Α. Σταμάτης
10 9 ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΙΑΚΜΟΝΟΣ Γ. Σκαμπαρδώνης
ΞΕΝΑ ΑΘΗΝΑ
1 3 ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ Ο. Παμούκ
2 1 ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ Ντ. Μπράουν
3 2 ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ Χ. Μπουκάι
4 * ΜΕΤΕΩΡΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ Χ. Μίλερ
5 4 ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ Σ. Λάρσον
6 5 ΑΓΑΠΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ Π. Κοέλο
7 6 ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ Φ. Ροθ
8 7 ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ Χ. Μουρακάμι
9 8 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ Μ. Μπίργκεγκορ
10 9 ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΝΩΝ Τζ. Γκρέγκσον

Μουσικούλα για καλύτερη Κυριακή

Να πως δεν θα τρελαθούμε από τα νέα μέτρα.. Χούφτες Ιχθυέλαιο.

Το ιχθυέλαιο απομακρύνει τον κίνδυνο ψυχικών νοσημάτων.
  Η λήψη μιας κάψουλας ιχθυελαίου κάθε μέρα μπορεί να αποτρέψει σοβαρές ψυχικές νόσους, όπως η ψύχωση και η σχιζοφρένεια, σε όσους ανθρώπους αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
  Οι ερευνητές αποδίδουν την προστατευτική δράση των ιχθυελαίων στον εγκέφαλο στο ότι περιέχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ήδη γνωστό από άλλες μελέτες ότι προστατεύουν την καρδιά.
 Η έρευνα, από αυστριακούς, ελβετούς και αυστραλούς επιστήμονες, υπό τον δρα Πολ Άμινγκερ, του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης στην Αυστρία, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Archives of General Psychiatry" (Αρχεία Γενικής Ψυχιατρικής), σύμφωνα με το BBC. Μεταξύ των ερευνητών βρίσκεται ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, επίσης από το ίδιο αυστριακό πανεπιστήμιο.
  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή λήψη ιχθυελαίων/ωμέγα-3 επί τρίμηνο εμφάνισε την ίδια αποτελεσματικότητα με την φαρμακοθεραπεία, μειώνοντας τα ποσοστά εμφάνισης ψυχώσεων. "Η ανακάλυψη ότι η θεραπεία με μια φυσική ουσία μπορεί να εμποδίσει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την εμφάνιση της ψυχωτικής διαταραχής, δίνει ελπίδες ότι πιθανώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στα αντιψυχωτικά φάρμακα", σύμφωνα με τη νέα μελέτη.
Τ  α ισχυρά αντιψυχωτικά φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες,