Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Επιτέλους... φτωχοί!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΥΛΗ
Φωτογ. Στέφος Αλεξανδρίδης

...Να ξαναγίνουμε φτωχοί. Οπως ήμασταν πάντα. Οπως οι ήρωες των παλιών αναγνωστικών που οι γιαγιάδες έμοιαζαν με γιαγιάδες κι όχι με συνταξιούχες πόρνες. Οπου οι μπαμπάδες επέστρεφαν το μεσημέρι για να καθήσει ΟΛΗ η ελληνική οικογένεια στο τραπέζι και να φάει το σεμνό φαγητό -όσπρια πεντανόστιμα και ζαρζαβατικά με μαύρο ψωμί μοσχοβολιστό- ενώ η γάτα και ο σκύλος περίμεναν στωικά να 'ρθει η σειρά τους... Να ξαναγίνουμε φτωχοί όπως ήμασταν πριν σαράντα και πενήντα χρόνια. Τότε που ονειρευόμασταν εν μέσω γκρι, μπλε και μπεζ χρωμάτων, τότε που καμιά Ελληνίδα δεν φιλοδοξούσε να γίνει ψευδοξανθιά, τότε που η λάσπη κολλούσε συμπαθητικά στα παπούτσια μας και οι αυθεντικοί ζήτουλες βρίσκονταν έξω απ' τις εκκλησιές περιμένοντας το τέλος της λειτουργίας και του μνημόσυνου. Να ξαναγίνουμε φτωχοί πλην τίμιοι, χωρίς κινδύνους να ξεστρατίσουν οι αρχιμανδρίτες προς την ψηφιακή παιδοφιλία. Να βρούμε ξανά τις σωστές μας κλίμακες χωρίς αγωνία παρκαρίσματος και παχυσαρκίας. Να ξαναβρούμε τη γεύση του «μπατιρόσπορου», των ελαχιστοποιημένων αναγκών, να ανακαλύψουμε εκ νέου τον ποδαρόδρομο και το συγκινητικό μοντέλο της «γυναίκας της Πίνδου». Μόνο με τέτοιες ηρωικές

Οι πρώτες θεαματικές εικόνες του ήλιου από το νέο δορυφορικό τηλεσκόπιο

 H Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εντυπωσιακές -και… ολίγον ψυχεδελικές- εικόνες του ήλιου που τράβηξε το νέο δορυφορικό Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (Solar Dynamics Observatory), στόχος του οποίου πρωτίστως είναι να δώσει τη δυνατότητα στους επιστήμονες στο μέλλον να προβλέπουν έγκαιρα τις επερχόμενες καταστροφικές ηλιακές καταιγίδες.  Αν και δεν έδωσαν ακόμα λεπτομέρειες, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ήδη μαθαίνουν νέα πράγματα από τις παρατηρήσεις του νέου δορυφόρου που εκτοξεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου πάνω σε ένα πύραυλο "Άτλας" και ήδη έστειλε στη Γη εντυπωσιακές έγχρωμες φωτογραφίες, καθώς και σύντομα βιντεοκλίπ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC.
Ο δορυφόρος, που λειτουργεί απολύτως ομαλά, φέρει τρεις συστοιχίες επιστημονικών οργάνων, εκ των οποίων η μια έχει κατασκευαστεί από το εργαστήριο ατμοσφαιρικής και διαστημικής επιστήμης του πανεπιστημίου του Κολοράντο και οι άλλες δύο από την εταιρία Lockheed Martin. Τα τρία όργανα εστιάζουν αντίστοιχα στις διεργασίες στο εσωτερικό του ήλιου, στην επιφάνεια και στην ατμόσφαιρά του. Τα διαφορετικά μήκη κύματος που λειτουργούν τα τρία όργανα, επιτρέπουν στους επιστήμονες να μελετούν τον ήλιο με μεγαλύτερη

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Στο Καταφύκι -καταφύγι

Καφέ ήπιαν η Ρίνα Λουμουσιώτη και η Αθηνά Μπουκουβάλα. Μαζί τους ο Χρήστος και η Ειρήνη.
Οι φωτογραφίες της Ρίνας.

  Το ραντεβού ήταν την Κυριακή, να πιούμε το πρωινό καφεδάκι μας στο Καταφύκι.  Μπρίκι, γκαζάκι, νερό, φρέσκο Λουμίδη και στις 9.00 ήμασταν εκεί .
  Κατασκηνώσαμε στο προαύλιο του Αγίου Νικόλα, που από το 1740 «κρατά μακριά τα κακά πνεύματα» σύμφωνα με την τοπική μας παράδοση.
 Ποτέ δεν το έχουμε βρει το εκκλησάκι ανοικτό..  Χτυπήσαμε την καμπάνα του για να αντιλαλήσει ο ήχος της στην χαράδρα, μήνυμα στον Αι Νικόλα ότι ήρθαμε, αλλά για κεράκι δεν βρήκαμε ανοικτά ..
  Είναι δώρο, μαγευτική τοποθεσία, πραγματικό καταφύγι, όπως και η παλιά του ονομασία .
 Καταφύγι των κατοίκων της περιοχής από τον φόβο των πειρατών , των διωγμών, των πολέμων..
 Πολλοί οι θρύλοι που αφορούν στη περιοχή.
 Μια φούρκα που κρέμονταν παλιά σε μια σπηλιά και που έτσι την ξέραμε, η σπηλιά της φούρκας με τα τόσα μυστικά, δεν υπάρχει πια.
 Στην ίδια σπηλιά διακρίνεις μια φωλιά μεγάλων πουλιών που αν επιμένεις λιγάκι θα τα δεις να πετάνε στην ακρογραμμή της χαράδρας.
                            

Εδώ η φύση απαιτεί να την σεβαστείς με σιωπές και αυτό κάναμε κι εμείς.
 Μόνο το θρόισμα των φύλων από τις δάφνες τις άσπρες και τις κόκκινες, τις μυρτιές, τις λυγαριές, τις λεύκες, τους θάμνους ακούγονταν..Και τα πουλιά που όταν

«Στρίβειν διά»... του δεματοποιητή

isthmos
Οι δεματοποιητές είναι συστήματα που εφαρμόζονται για υλικά που προέρχονται από ανακύκλωση, αυτό όμως δεν εμπόδισε τους αρμόδιους της περιφέρειας Πελοποννήσου να τα χρησιμοποιήσουν για κανονικά σκουπίδια. Διέθεσαν μάλισα 9 εκατ. ευρώ για την αγορά των

 «Καμπανάκι» προς τους περιφερειάρχες για το θέμα των ανοιχτών χωματερών αποτελεί η κοινή επιστολή των υπουργών Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη. Είναι ένα έμμεσο τελεσίγραφο, με το οποίο τους καλούν να έχουν κλείσει ώς τις 16 Ιουλίου τις περίπου 300 χωματερές που συνεχίζουν να λειτουργούν, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να έχουν κλείσει ένα χρόνο πριν, στις 16 Ιουλίου 2009.
 Η χώρα μας έχει ήδη μια πρώτη καταδίκη το 2005 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αν η Κομισιόν θελήσει να κινήσει και πάλι τη διαδικασία, τα «μαντάτα» δεν είναι καθόλου καλά: Αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου, που θα είναι της τάξης των 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε ανοιχτή χωματερή! Με βάση την Κοινοτική Οδηγία 99/31 οι χωματερές έπρεπε να αποτελούν παρελθόν για το σύνολο των κρατών-μελών ώς τον Δεκέμβριο του 2008. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που δεν έχει συμμορφωθεί και γι' αυτό δόθηκε εξάμηνη παράταση. Κάτω από αυτή την πίεση τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης περίπου 700 χωματερών που έχουν πάψει να λειτουργούν.
 Για να προλάβουν τα χειρότερα, οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί ζητούν από τους περιφερειάρχες να υποβάλουν ώς το τέλος Μαΐου αναλυτική έκθεση με την εικόνα

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Αντώνης Πάλλης ( θα επανέλθω..)

Ερμιόνη 20-04-2010

Σαν υπεύθυνος του βιολογικού καθαρισμού της Ερμιόνης, πήρα την πρωτοβουλία να ενημερώσω όλους τους συμπατριώτες μου αλλά και όσους κατοικούν την Ερμιόνη, σχετικά με τις εξελίξεις του έργου.
Στο βόρειο τμήμα της παραλίας της Ερμιόνης, όπως όλοι έχετε δει, έχουν ξεκινήσει έργα σύνδεσης των αγωγών με το αποχετευτικό δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού.
Γνωρίζοντας το μηχανικό που έχει αναλάβει το έργο αλλά και την πείρα που διαθέτουν μαζί με τα συνεργεία που εκτελούν τις εργασίες, σας διαβεβαιώνω ότι πολύ σύντομα, όλοι οι ασύνδετοι μέχρι σήμερα αγωγοί, θα έχουν συνδεθεί στο κεντρικό δίκτυο του βιολογικού σταθμού. ( Θα επανέλθω για το κιούπι.. )
Παράλληλα θα ήθελα να ευχαριστήσω, όλους αυτούς, συμπατριώτες και μη, που με δική τους πρωτοβουλία αποφάσισαν να συνδέσουν τα σπίτια τους στο εν λειτουργία δίκτυο αποχέτευσης. Άνθρωποι, που στα παιδικά τους, πρόλαβαν να δουν και θυμούνται ακόμα τα καταγάλανα νερά της Ερμιόνης. Άνθρωποι που νοσταλγούν μια καλοκαιρινή βουτιά στα νερά της Ερμιόνης, όπως και τότε. Τότε που σαν παιδιά, πηδούσαμε από τα «βάζα» που είχε στο καρνάγιο του στα Μαντράκια, τα δικά μας Μαντράκια, ο κυρ Τάσος ο
24 χρόνια συμπληρώνονται στις 26 Απριλίου από το ατύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ και επτά καλλιτέχνες αποφάσισαν να φιλοτεχνήσουν την έρημη πόλη του Πριπιάτ με γκράφιτι παιδιών στους τοίχους, εκεί όπου κάποτε ζούσαν 47.000 άνθρωποι.


Eπιλογή: Αιμιλία Καλογεράκη photo@kathimerini.gr

Προθεσμία έως 16 Ιουλίου να κλείσουν οι παράνομες χωματερές

Μετά από απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην αποκατάσταση όλων των παράνομων χωματερών
  Να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές στην Ελλάδα έως 16 Ιουλίου ζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος από τις γενικές γραμματείες των περιφερειών όλης της χώρας. Στην κοινή επιστολή που υπογράφουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, οι περιφέρειες της χώρας θα πρέπει, έως τις 31 Μαΐου 2010, να έχουν στείλει αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειές τους για το πως θα κλείσουν και πως θα γίνει η αποκατάσταση στις ανεξέλεγκτες χωματερές.
  Τονίζεται ότι η χώρα μας, μετά από απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην αποκατάσταση όλων των παράνομων χωματερών.
  Σε διαφορετική περίπτωση, θα πληρώσει βαρύτατα πρόστιμα.

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Ζητώ συγγνώμη από τα παιδιά μας για τα λάθη και τις παραλείψεις μας

 ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΛΗΣ  ΤΑ ΝΕΑ

Τα εγγόνια μας και τα παιδιά μας θα ζήσουν μέρες δύσκολες. Λάθη και παραλείψεις των προηγούμενων γενεών θα τα ταλαιπωρήσουν για χρόνια. Αισθάνομαι την ανάγκη να τους ζητήσω συγγνώμη. Πριν από αυτό να εξηγήσω γιατί ζητώ συγγνώμη. Λοιπόν ζητώ συγγνώμη, όχι για να με συγχωρήσουν, αλλά για να κατανοήσουν και να αποφύγουν τα λάθη της γενιάς μου.Ζητώ συγγνώμη, γιατί δικαιολόγησα πότε τη μία και πότε την άλλη πλευρά στην ανοησία και στο έγκλημα του Εμφυλίου, που διέπραξαν οι δικοί μας γονείς. Μόνοι εμείς στην Ευρώπη, φανατισμένοι και ιδεοληπτικοί, πήραμε τα όπλα και σφαχτήκαμε μεταξύ μας. Δεν αντιληφθήκαμε την πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από τους ισχυρούς και παίξαμε το παιχνίδι της επιθυμίας.
 Ζητώ συγγνώμη, γιατί αν και οι νικητές του Εμφυλίου ήσαν στην πλευρά της δημοκρατικής εξέλιξης της κοινωνίας, παρέδωσαν την πραγματική εξουσία σε ανθρώπους μικρόνοες, εγκληματικούς και εξίσου αντιδημοκρατικούς με την άλλη πλευρά.
 Ζητώ συγγνώμη, γιατί μέσα από τις ενοχές για τα ανομήματα των νικητών του Εμφυλίου παραδώσαμε την ιδεολογία της δημοκρατίας στην ανάγκη κατευνασμού των ενοχών μας, ενστερνιζόμενοι τα χειρότερα στοιχεία της ιδεολογίας των ηττημένων. Κρατισμό, ανορθολογισμό και περιφρόνηση της διαχείρισης των κοινών. Μια κακοφορμισμένη δημοκρατία εγκαταστάθηκε στη χώρα. Που οδήγησε στη χούντα.
 Ζητώ συγγνώμη, γιατί ανεχθήκαμε τη χούντα τόσα χρόνια και ό,τι πιο
αντιαισθητικό, παράλογο και χαζό αναδύθηκε στην εξουσία μαζί της, που οδήγησε στην τραγωδία του ελληνισμού το καλοκαίρι του ΄74. Ζητώ συγγνώμη, γιατί στη μεταπολίτευση, και πάλι μέσα από τις ενοχές και την ιδεοληψία μας, διαλύσαμε την εκπαίδευση, χλευάσαμε τη γνώση, επιβάλαμε την αναξιοκρατία και ανεχθήκαμε στο όνομα της δημοκρατίας κάθε λογής ανομία.
 Ζητώ συγγνώμη, γιατί για να συντηρήσουμε το καθεστώς που περιέγραψα δανειστήκαμε αλόγιστα. Οχι για να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα, αλλά για να
«τακτοποιήσουμε» τους δικούς μας, να αυτοϊκανοποιηθούμε με τις αντιλήψεις περί

Ας μιλήσουμε λίγο και για βιβλία,

Ας μιλήσουμε λίγο και για βιβλία, έτσι ως μία ενότητα, που διαβάσαμε και που μας άφησαν κάτι:

1. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ; Γλύκατζη - Αρβελέρ. Μια σαφέστατη, κατανοητή εικόνα του χιλιόχρονου Βυζαντίου και των θεσμών του. Από εξαίρετη δασκάλα προς κάθε μαθητή.
2. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΜΟΣ Α΄ ΚΑΙ Β΄ . Καστοριάδης (από τα σεμινάριά του). Σαφέστατη, κατανοητή εικόνα της αρχαίας πόλεως και των θεσμών της. Από εξαίρετο δάσκαλο προς κάθε μαθητή.
3. ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΙ. Ησίοδος. Σαφέστατη, κατανοητή διδασκαλία πρακτικής, καθημερινής οικονομίας χρησιμότατη στη κρίση που περνάμε. Από Δάσκαλο προς όλους μας.

Συνοδεία των ως άνω: ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ Περικλέους και ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ Αποστόλου Παύλου ή όλες οι ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ του Αποστόλου των Εθνών.

Καλό καλοκαίρι,

Βασίλης Γκάτσος

Gatsos Vasilios,
Quality Assurance & Environment Manager.
20th km National Rd. Athens - Corinth
Elefsina 19 200 Greece
' Phone +30 210 5517405
' Fax +30 210 5544702
* vgatsos@halyvourgiki.com

Γιάλα γιάλα.. στον Ο.Λ.Π.

Της Κικής Βεντουρή Σέρφα

 Συγκίνηση και λαχτάρα για την πατρίδα μας, γιά τήν εικόνα μας , για το άσπρο μπλέ σε γαλαζιο φόντο που γέμισε τήν άχαρη αίθουσα του ΟΛΠ και την μετέτρεψε σε ζεστές γειτονιές , πλακόστρωτες, της Ερμιόνης.Τα ωραία σκηνικά μας και η εξαιρετική προσπάθεια απόδοσης του δρώμενου καθώς και οι μαγευτικές φωνές των ανδρών που πλαισίωσαν την εκδήλωση και η πολύ καλή αφήγηση συμπλήρωσαν την άριστη εικόνα μας.
 Ταξίδι στίς στιγμές μας και οι θύμισες ζωντάνεψαν και κορυφώθηκαν .
  Η κυρία Θεοδότη Σκλαβούνου η ψυχή αυτής της γιορτής  που με δική της πρωτοβουλία πριν τέσσερα χρόνια ο Δήμος Ερμιόνης άρχισε να συμμετέχει στήν ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, οπου συμμετέχουν Νομαρχίες και Δήμοι απο όλη τήν Ελλάδα, με καλεί κάθε χρόνο κοντά της, για παρεϊτσα.
 Πολύτιμη η βοήθεια της  κυρίας Μαρίας Τράκη  στην  συνεργασία για το  στήσιμο του περίπτερου , αλλά και της κυρίας  Ηρας Φραγκούλη, Προέδρου του Ι.Λ.Μ.Ε., που συνδιοργάνωσε με τον Δήμο Ερμιόνης  την εκδήλωση.
 Οι πινελιές της ήταν καθοριστικές στο διάκοσμο του χώρου.
 Το γεγονός ότι στην εκδήλωση μας βρέθηκαν νεολαίοι Ερμιονίτες αυτό και μόνο σηματοδοτεί για εμένα την μεγάλη επιτυχία αυτής της γιορτής .
Η απουσία της αντιπολίτευσης έντονη ..και αξίζει να σημειωθεί.


Την φωτογραφία την δανειστήκαμε απο το eikonoskopio

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Στο πατρογονικό των Παπαφραγκαίων

  Το Πάσχα μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε στη διαδρομή Μαντράκια – Μπίστι. Μια υπέροχη πετρόκτιστη μάντρα στο πατρογονικό των Παπαφραγκαίων, μάντρα υπόδειγμα για όλους όσους σέβονται την παράδοση και τον τόπο τους. Και πριν, η απλή μάντρα, με την υπέροχη βλάστηση της αυλής, τραβούσε το μάτι. Αλλά αυτή η μάντρα είναι πλέον το στολίδι του δρόμου. Είναι προσφορά στο χωριό μας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ιδιοκτήτες του σπιτιού.
Σημείωση: Βγάλτε μια φωτογραφία να την δούμε όλοι.
Βασίλης Γκάτσος


Ευχαριστούμε το eikonoskopionews  για την φωτογραφία