Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Στο Ναύπλιο η επίσημη παρουσίαση της νέας σειράς του ΣΚΑΙ "1821"

Πηγή: isthmos  Το Ναύπλιο και την αίθουσα του βουλευτικού επέλεξαν οι συντελεστές της νέας σειράς του ΣΚΑΙ "1821" για την επίσημη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ.
Η σειρά με παρουσιαστή τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο, ταξιδεύει σε ιστορικές τοποθεσίες της Ελλάδας, της Ευρώπης και των Βαλκανίων όπου διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα της επανάστασης: Πελοπόννησος, Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Χίος, Μακεδονία, Λονδίνο, Παρίσι, Μόναχο και Κωνσταντινούπολη.
Περιγραφή εκπομπής
Το «1821» είναι μια σειρά οκτώ μοναδικών ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, που διηγείται την ιστορία της επανάστασης του 1821 και της δημιουργίας του ελληνικού έθνους‐κράτους.
Τα ντοκιμαντέρ παρουσιάζουν την καθημερινή ζωή, τις ηρωικές μάχες, αλλά και τις εμφύλιες συγκρούσεις των Ελλήνων. Για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, κοιτάζουμε πίσω από τους μύθους, για να διηγηθούμε την αληθινή ιστορία του 1821.
Η σειρά επιδιώκει να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης αντίληψης για την εποχή του ’21, ερευνώντας εάν η Τουρκοκρατία ήταν πράγματι μια άγονη ιστορική παρένθεση ή εάν κατά τη διάρκεια της συντελέσθηκαν σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές αλλαγές.
Αλλαγές οι οποίες οδήγησαν σε μια καταπληκτική ιστορική εξέλιξη, ενάντια σε όλες τις προβλέψεις: τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Δραματικές αναπαραστάσεις που δίνουν σάρκα και οστά στην άγνωστη καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, στις μάχες και τις άγριες συνθήκες της εποχής, αλλά και καθοριστικές στιγμές από τη δράση των πρωταγωνιστών της επανάστασης, συνδυάζονται με συναρπαστικές τρισδιάστατες εικόνες του χαμένου αυτού κόσμου και γυρίσματα σε σημαντικές τοποθεσίες της Ελλάδας, της Ευρώπης και των Βαλκανίων.
Η σειρά δίνει στο θεατή την ευκαιρία να βιώσει τα συναρπαστικά γεγονότα που δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα, να επανεξετάσει τα γεγονότα και τους μύθους του αγώνα για την ελευθερία, αλλά και να εμβαθύνει στη σημασία που έχει η επανάσταση του 1821 μέχρι τις μέρες μας.


Η Παραγωγή
Η σειρά «1821» είναι η νέα μεγάλη παραγωγή που θα προβληθεί από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Με ιστορικούς συμβούλους τους καθηγητές Θάνο Βερέμη και Ιάκωβο Μιχαηλίδη και συνεντεύξεις με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ιστορικούς, η σειρά προσφέρει μία σπάνια και επίκαιρη οπτική στο κορυφαίο γεγονός της σύγχρονης ιστορίας μας.
Με παρουσιαστή τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο, ταξιδεύουμε σε ιστορικές τοποθεσίες της Ελλάδας, της Ευρώπης και των Βαλκανίων όπου διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα της επανάστασης: Πελοπόννησος, Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Χίος, Μακεδονία, Λονδίνο, Παρίσι, Μόναχο και Κωνσταντινούπολη.
Η ιστορία του ’21 ζωντανεύει, μέσα από εντυπωσιακές αναπαραστάσεις, τη δράση των πρωταγωνιστών της επανάστασης, τις συνθήκες ζωής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία καθώς και τις πιο σημαντικές μάχες του Αγώνα.
Αυθεντικά κοστούμια, όπλα και αντικείμενα της εποχής προσφέρουν μοναδική πιστότητα, ενώ στα γυρίσματα έχουν συμμετάσχει ιστορικοί και συλλέκτες οι οποίοι καθοδήγησαν το συνεργείο, δείχνοντας για παράδειγμα πως γινόταν η παρασκευή του μπαρουτιού και η εκπυρσοκρότηση των όπλων.
Οι αναπαραστάσεις συνδυάζονται με αερολήψεις, υποβρύχια γυρίσματα αλλά και τρισδιάστατα γραφικά και οπτικά εφέ που ζωντανεύουν την ιστορία, κάνοντας το θεατή αυτόπτη μάρτυρα της άλωσης της Τριπολιτσάς, της μάχης του Πέτα, της ναυμαχίας του Ναβαρίνου και της πολιορκίας του Μεσολογγίου.
Η σειρά «1821» ακολουθεί το πρότυπο της πολυβραβευμένης σειράς του BBC “History of Britain”, η οποία σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία και οδήγησε σε ένα συναρπαστικό δημόσιο διάλογο γύρω από την Ιστορία και την ταυτότητα των σύγχρονων Βρετανών.
Την εκτέλεση παραγωγής έχει αναλάβει η Anemon Productions, παραγωγός βραβευμένων ντοκιμαντέρ όπως το «Sugartown: Οι Γαμπροί» (ΕΡΤ, BBC 2, ARTE, YLE) και «Τα Παιδία Δεν Παίζει» (ΣΚΑΪ, BBC World).
Τη σκηνοθεσία μοιράζονται οι Γιούρι Αβέρωφ, Νίκος Νταγιαντάς, Λευτέρης Χαρίτος και Ανδρέας Αποστολίδης και την παραγωγή η Ρέα Αποστολίδου και ο Γιούρι Αβέρωφ.
Η φωτογραφία είναι του Στέλιου Αποστολόπουλου και του Δημήτρη Κασιμάτη, ενώ υπεύθυνος για τα τρισδιάστατα Οπτικά εφέ είναι ο Αντώνης Κοτζιάς.
Τη σκηνογραφία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, τα κοστούμια η Γιούλα Ζωιοπούλου, την πρωτότυπη μουσική ο Δημήτρης Δεσύλλας και το μοντάζ ο Γιώργος Χελιδονίδης.
Τη διεύθυνση παραγωγής ανέλαβαν οι Τζουζέπε Χατζόπουλος, Λεωνίδας Λιάμπεης και Ηλέκτρα Πέππα.