Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Κοκαλα, αιμα, πορτοκαλοχυμός και άλλα ευτράπελα

Του Βασίλη Γκάτσου

Και στη μέση ο εθελοντισμός ως φαιδρά πορτοκαλέα
Διάβασα το εξής αμίμητο: Αρχιεθελοντής παρά τω Δημάρχω προτείνει τα κόκαλα (!) και το αίμα(!) από τα Δημοτικά Σφαγεία Ερμιονίδας να πηγαίνουν μαζί με τα απόβλητα – υπολείμματα της διαλογής .... του τομέα του προς κομποστοποίηση! Και επειδή του φαίνεται λίγο δύσκολο να λιώσουν τα κόκαλα ζητάει και την συνδρομή ειδικών!

Δηλαδή τα απόβλητα σφαγείων τα οποία αυστηρότατος νόμος απαιτεί, για προστασία της δημόσιας υγείας, να μεταφέρονται μέσα σε στεγανότατες συσκευασίες σε αδειοδοτημένους ειδικούς αποτεφρωτήρες, θα ρίχνονται να γίνουν και αυτά λίπασμα. Μετά, όποιον πάρει ο χάρος!

Ό Αρχιεθελοντής εγκαλεί τον Αντιδήμαρχο κύριο Σταύρο Κούστα, γιατί δεν παρέστη στη συγκέντρωσή του στα Παπούλια, ως όφειλε, αφού τον Αρχιεθελοντή τον έχει εγκρίνει ο Δήμαρχος άρα ο Αντιδήμαρχος είναι υπό τον Αρχιεθελοντή.

Άλλωστε ο Αντιδήμαρχος θα είχε την ευκαιρία να πιει και ..... πορτοκαλοχυμό ... επώνυμο γνωστού περιβολιού, αρκεί βέβαια να είχε μαζί του κυπελάκι (όχι πλαστικό, χωρίς όμως να διευκρινίζεται με ή όχι σφυροδρέπανο) και να μην πήγαινε με το ΙΧ του εκτός και αν το γέμιζε με εθελοντές. Μόνο που πρέπει να ξέρετε ότι ο εν λόγω Αντιδήμαρχος είναι... γάτα και δεν μασάει ..... ταραμά.

Τελικώς ο Δήμαρχος και σύμπασα η διοίκηση του Δήμου ομολογεί ότι λόγω οικονομικών δυσκολιών
και της κατάστασης της χώρας ό,τι κάνουμε θα το κάνουμε με εθελοντές, τους οποίους θα βλέπουν από μακριά οι υπάλληλοι και οι εργάτες του Δήμου. Άλλοι θα κάνουν τη δουλειά (υποτίθεται) και άλλοι που καθήκον τους είναι η δουλειά θα βλέπουν από μακριά και θα παίρνουν τους μισθούς τους.

Συγχρόνως βλέπουμε ότι η νέα διοίκηση του Δήμου είχε όντως ολοκληρωμένο πρόγραμμα
 διαχείρισης αποβλήτων, μόνο που απλά είναι η συνέχεια του ίδιου προγράμματος της προηγούμενης διοίκησης, δηλαδή του προγράμματος «Δεματοποιημένη, εν Διδύμοις, Βλακεία». Και βλέπουμε ότι η υπηρεσία υδάτων η οποία τα έκανε, κατά τη νέα διοίκηση, θάλασσα όταν ήταν στα πράγματα η παλαιά διοίκηση, αποκτά τώρα, κοινή συναινέσει, πρόεδρο που ήταν στην παλιά διοίκηση και διαφώνησε κ.λ.π. Η σωστότερη και πιο φτηνή λύση ήταν να μπει πρόεδρος ένας ακόμη Αρχιεθελοντής παρά τω Δημάρχω.

Ο εθελοντισμός δεν είναι επαγγελματισμός. Και εμείς πληρώνουμε ανταποδοτικά τέλη για να κάνουν τις δουλειές που πρέπει οι επαγγελματίες του δήμου και αυτό το απαιτούμε. Δεν καταδεχόμαστε (όχι απλά δεν δεχόμαστε) να μας εξυπηρετούν εθελοντές, εκτός και αν τα τέλη που πληρώνουμε μας επιστραφούν. Δεν πληρώνουμε για να παίζει ο δήμος και οι υπηρεσίες του ..... αμπουελέλα.

Ο εθελοντισμός, είναι η θέληση να κάνω κάτι χρήσιμο για το σύνολο, αλλά εν σιωπή. Εδώ παρακολουθούμε τις συνεδριάσεις του ΔΣ (όποιος αντέχει τη δοκιμασία, γιατί εγώ δεν την άντεξα πάνω από 5 λεπτά) και προετοιμαζόμαστε να παρακολουθούμε τις συνεδριάσεις των εθελοντών, αρκετοί των οποίων προσβλέπουν στο φαίνεσθαι, γιατί έρχονται σε 3 χρόνια νέες δημοτικές εκλογές.

Εθελοντισμός: εν πλήρη σιωπή, όπως γίνεται στα φιλόπτωχα ταμεία και σε άλλες συλλογικότητες, ένας που είναι κατ’ επάγγελμα μάγειρας, να μετέχει ως μάγειρας σε μια συλλογικότητα που ταΐζει φτωχούς και μετανάστες. Ένας καθηγητής να μετέχει σε μια συλλογικότητα για να κάνει φροντιστήρια σε μικρά παιδάκια, σε μετανάστες, σε Ρομά. Τότε βέβαια και δεν θα τους ξέραμε, και ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ να τους ξέρουμε, όπως δεν ξέρουμε και τους εκατοντάδες συμπατριώτες μας που ενίσχυσαν με πολλά χρήματα τα φιλόπτωχα ταμεία της περιοχής μας, αλλά ούτε και τα πρόσωπα που μετέτρεψαν με την εθελοντική τους προσφορά τα χρήματα αυτά σε πραγματική βοήθεια στους συνανθρώπους μας.

Γιατί με όλο αυτό το σινεμά του εθελοντισμού δεν μπορεί να λειτουργήσει ο εθελοντισμός, όπως και με το σινεμά των οικολογούντων δεν κερδίζει τίποτα η οικολογία. Όπως και με το σινεμά του σοσιαλισμού και του φιλελευθερισμού, ασχέτως αποχρώσεως, στη χρεοκοπία καταλήξαμε.

Γι’ αυτό η νέα διοίκηση αιρετή και εθελοντική έχουν να δώσουν μεγάλη τροφή στην μπλογκοσάτυρα, εκτός και αν ξαφνικά σοβαρέψουν. Και δεν υπάρχει επάνοδος στην σοβαρότητα αν όλοι οι αιρετοί δεν παραιτηθούν, εθελοντικώς, από το μισθό τους υπέρ του δήμου, αν δεν ζητήσουν στη συνέχεια θυσίες από τους υπαλλήλους του δήμου και επαγγελματική συστηματική δουλειά. Όλα τα άλλα είναι σινεμά. Άλλωστε δεκάδες ώρες ταινία παρακολουθούμε, αλλά εκτός των χρεών του νέου Δήμου Ερμιονίδας ΟΥΤΕ ΜΙΑ πραγματική και χρήσιμο πληροφορία δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα. Και τα χρέη δόθηκαν όχι για να δούμε τι θα κάνουμε, αλλά να δείξουμε την κακοδιοίκηση των προηγουμένων.

Όμως έτσι δεν βάφονται αυγά.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος