Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ Αργολίδας ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ
Έχουμε ανάγκη από ορθολογική διαχείριση και όχι από εργοστάσιο

Ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης σε συνεργασία με τους Δήμους Ναυπλιέων και Άργους- Μυκηναίων προωθούν τη δημιουργία εργοστάσιου επεξεργασίας πόσιμου νερού στην Αργολίδα.

Μάλιστα, ο υφυπουργός σε εκδήλωση παρουσίασης του έργου του ανέφερε ως επιχείρημα για την προώθηση του συγκεκριμένου έργου την οικονομική αιμορραγία των νοικοκυριών της Αργολίδας για αγορά εμφιαλωμένου νερού που υπολογίζεται σε 800-1200 ευρώ/χρόνο.

Πράγματι, οι περισσότερες οικογένειες δίνουν ένα αξιοσέβαστο ποσοστό από τα όλο και μειούμενα έσοδά τους για αγορά νερού, για έναν φυσικό πόρο δηλαδή που είναι υποχρέωση της πολιτείας να τον προστατεύει και να τον παρέχει σε επαρκείς ποσότητες και ικανοποιητική ποιότητα.

Το «πρόβλημα του νερού» λύνεται όμως με τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας των πηγών του Ανάβαλου;

Κατά τη γνώμη μας η δημιουργία εργοστασίου είναι τουλάχιστον επιπόλαιη, άστοχη, επικίνδυνη και σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Μερικά ερωτήματα μπορούν να αποδείξουν τον παραπάνω ισχυρισμό μας:

1) Οι πηγές της Λέρνης και της Αμυμώνης οι οποίες τροφοδοτούν τους περισσότερους μήνες του χρόνου με νερό τα δίκτυα υδροδότησης των Δήμων Ναυπλίου και Άργους-Μυκηναίων δίνουν νερό πόσιμο ή μη πόσιμο; Αν ισχύουν οι μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης για την ικανοποιητική ποιότητα του νερού, τότε μιλάμε για ένα εργοστάσιο του οποίου η λειτουργία (δηλαδή η επεξεργασία νερού των πηγών του Ανάβαλου) θα είναι απαραίτητη μόνο λίγες μέρες τον χρόνο (ίσως και καθόλου). Με αυτό το δεδομένο πόσο αναγκαία είναι η δημιουργία του, δεδομένου ότι υπάρχουν μια σειρά πολιτικών διαχείρισης των υδάτινων πόρων, που εγκληματικά καθυστερούν, και θα μπορούσαν να επιμηκύνουν ακόμα περισσότερο την περίοδο παροχής πόσιμου νερού από τις υφιστάμενες πηγές;

Αν από την άλλη, το νερό των πηγών Λέρνης και Αμυμώνης που φτάνει σήμερα στις βρύσες μας είναι ακατάλληλο για πόση τότε ο κ. Μανιάτης μάλλον αποκαλύπτει ένα μεγάλο σκάνδαλο: την ψευδή ενημέρωση των πολιτών για την καταλληλότητα του νερού από τις δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης.

2) Παρόλο που οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες διαβεβαιώνουν πως το νερό που παρέχουν στους δημότες είναι πόσιμο, οι περισσότερες οικογένειες συνεχίζουν είτε να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό είτε να αναζητούν νερό σε κοντινές πηγές. Τελικά, ποιο είναι το πρόβλημα; Προφανώς η έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά των πολιτών προς τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης όπως και τα παρουσιαζόμενα κατά καιρούς προβλήματα ποιότητας για τα οποία δεν υπάρχει ενημέρωση. Το παραπάνω συμπέρασμα φυσικά και δεν οδηγεί στην ανάγκη δημιουργίας εργοστασίου αλλά στην όσο το δυνατόν πιο αναλυτική, συνεχή, διαφανή και συνεπή ενημέρωση των πολιτών για την ποιότητα του νερού ύδρευσης και την διαρκή προσπάθεια των Δήμων και της πολιτείας να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών.

3) Το εργοστάσιο επεξεργασίας πόσιμου νερού θα πραγματοποιηθεί από την πολιτεία ή από κάποιον ιδιώτη ο οποίος, κατά τον προσφιλή τρόπο, θα επιδοτηθεί αδρά; Ποιος θα πληρώνει το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας πόσιμου νερού του οποίου μάλιστα η λειτουργία ίσως να είναι αναγκαία για λίγες μόνο ημέρες τον χρόνο; Σε περίπτωση που αναλάβει το έργο ιδιώτης θα έχει το δικαίωμα να το πουλά (εμφιαλωμένο ή μη); Αν στα σχέδια του υπουργείου βρίσκεται η εμπλοκή ιδιώτη μήπως τότε μιλάμε για την εφαρμογή όσων πριν τρία χρόνια έλεγε η κ. Έλσα Παπαδημητρίου και τα οποία ξεσήκωσαν την αντίδραση των Αργολιδαίων; Κύριε Μανιάτη θυμάστε τότε τι λέγατε σχετικά με πιθανή εμπλοκή ιδιώτη στη διαχείριση του νερού;

Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη για δημιουργία εργοστασίου πόσιμου νερού στην Αργολίδα.

Υπάρχουν πάρα πολλά μέτρα προστασίας των πηγών της Λέρνης τα οποία εγκληματικά καθυστερούν: Μεταφορά νεκροταφείου Μύλων, αποχέτευση-βιολογικός, επέκταση και χρήση του δικτύου άρδευσης του Ανάβαλου στην ευρύτερη περιοχή της Λέρνης, έλεγχος και περιορισμός των γεωτρήσεων που επηρεάζουν τη στάθμη των πηγών, εμπλουτισμός, προστασία από την ρύπανση που προκαλείται από τις ανεξέλεγκτες ρίψεις αποβλήτων (ακόμα και από γειτονικούς νομούς) και επηρεάζουν την ποιότητα των υδάτων, εκσυγχρονισμός δικτύων υδροδότησης και ελαχιστοποίηση των απωλειών.

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει καμία πολιτικής ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων και ότι γίνεται είναι αποσπασματικό και ημιτελές. Δεν έχει συγκροτηθεί φορέας υδάτινων πόρων στο νομό που σε συνεργασία με άλλους γειτονικούς νομούς και την Περιφέρεια σε επίπεδο πλέον λεκανών απορροής και με τη συμβολή ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να σχεδιάσει την υδατική πολιτική.

Η πρόταση για εργοστάσιο επεξεργασίας πόσιμου νερού είναι μη λογική. Επιπλέον οδηγεί στην περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και στη ρύπανση του περιβάλλοντος λόγω των μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων. Το μόνο που μπορούμε να υποψιαστούμε είναι ότι κάποιος ιδιώτης εποφθαλμιά να κάνει μπίζνες με τις πηγές μας.

Ας γνωρίζουν όλοι ότι δεν θα το επιτρέψουμε. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι υποχρέωση και αρμοδιότητα του κράτους και των τοπικών κοινωνιών η προστασία και η ορθή διαχείρισή του.


ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ Αργολίδας