Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Για την έκθεση της Ερριέτης Τσεκούρα, με θέμα το Μπίστι

Τα κατάφερε η Ερριέτη, μ αυτόν τον ανάλαφρο αφαιρετικό της τρόπο να μεταφέρει το Μπίστι , με όλα τα χρώματά του στη Βικτώρια . (Το βιογραφικό της  Εδώ ) Όμορφη και συγκινητική για εμάς δουλειά. Τα περισσότερα έργα της είχαν το κόκκινο σημαδάκι , που δείχνει ότι άρεσαν και ότι ήθελαν πολλοί έναν πίνακα με μια γωνιά από Μπίστι στο σπίτι τους. Στο βιβλίο των εντυπώσεων είδαμε εκτός των άλλων και τα ονόματα του Γιάννη και της Τζένης. Σε ότι καλό για την Ερμιόνη κι αυτοί εκεί.. Σήμερα λάβαμε τις εντυπώσεις τους, μαζί με φωτογραφίες και έτσι αναλαμβάνουν  το αφιέρωμα που είχαμε προγραμματίσει για την έκθεση..


Μια ανάσα στην καρδιά της Αθήνας

Η τρίτη ατομική έκθεση της Ερριέτης Τσεκούρα στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ», με θέμα «ΑΠΟΔΡΑΣΗ», μάς ταξίδεψε στην Ερμιόνη, την πόλη των ονείρων και της νιότης μας, με το Μπίστι να κυριαρχεί, πνιγμένο στο καλοκαιριάτικο φως.

H ζωγραφική της «καθαρή», ρευστή, ελεύθερη χωρίς γραμμές και με σχήματα που δημιουργούνται από ατόφια χρώματα.

Πάνω απ΄ όλα, τα χρώματα, η συμφωνία των χρωμάτων, ακόμα και στην απόδοση της σκιάς. Μαγική η χρήση της «μπογιάς» στην ακουαρέλα, γεννά εικόνες, που άλλοτε ολοκληρώνονται επί τόπου και άλλοτε στο εργαστήριο.

Η ζωγράφος παρατηρεί και ζωγραφίζει αβίαστα, φυσικά, αυθόρμητα τον ουρανό, τη θάλασσα, τον ορίζοντα, τα δέντρα. Αρχικά σε φόντο λευκό και στη συνέχεια, πλημμύρα η ώχρα και τα κίτρινα, τα πράσινα, τα γκρι και τα γαλάζια. «Και κόκκινα και βιολετιά κι αντίκρυ της το δείλι…».

Η αποτύπωση δεν είναι αυστηρά «φωτογραφική». Νοιάζεται, περισσότερο, να αποδώσει, πιστά μα και αφαιρετικά, αυτό που η ίδια απομόνωσε με τη ματιά της και την αίσθηση που της προκάλεσε.

Περιεργαζόμενοι τα τοπία στους σαράντα και έξι πίνακες της έκθεσης, «απολαύσαμε» την ομορφιά της φύσης, «βουτήξαμε» σε διάφανα νερά, «ακούσαμε» τον ήχο του αέρα και της θάλασσας, «χαθήκαμε» στ’ αρώματα των πεύκων και των λουλουδιών.

Φύγαμε με την αίσθηση πως για τη δημιουργό το να ζωγραφίζει είναι κυρίως χαρά, η δική της χαρά της ζωής, που έγινε και δική μας...

Ερριέτη, αποδράσαμε μαζί σου…Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

Ερμιονίτες και όχι μόνο, σπεύσατε…
Στην αίθουσα "ΠεριΤεχνών"
Νικαίας 10, Πλ. Βικτωρίας, Αθήνα,
Τηλ.: 210.8239465
έως τις 30 Απριλίου,
Ώρες λειτουργίας
Τρ.-Παρ.: 10.30π.μ.-2μ.μ. & 6μ.μ. – 8.30μ.μ
           Σάβ.: 10.30π.μ.-2μ.μ.